پسابرگزیت انگلیس؛ دریچه همچنان بسته ایران
«علی بیگدلی» ، پژوشگر حوزه آمریکا و اروپا، در گفت و گو با «فراز» درباره سخنان سفیر ایران در لندن می گوید

درحالی سفیر ایران در لندن از تمایل دولت انگلستان به گسترش روابط اقتصادی خود با ایران در دوره پسابرگزیت خبر داده است که علی بیگدلی، پژوشگر حوزه آمریکا و اروپا در اینباره به «فراز» میگوید: «انگلیسیها دنبال بازار اقتصادی ایران هستند و از طرفی میخواهند نشان دهند نرمشی در مواضع انگلیس و آمریکا در قبال ایران ایجاد شده اما تحقق این نرمش در گروی این است که ایران در رفتارهای داخلی و منطقهای خود تغییراتی اعمال کند که این موضوع موکول به محال است».
سفیر ایران در انگلستان روز جمعه با انتشار پیامی در کانال تلگرامی خود نوشت: «انگلیس ساعت ۱۱ امشب بعد از ۴۷سال رسما اتحادیه اروپا را ترک میکند. خروج از عضویت در اتحادیه اروپا یکی از مهمترین تحولات سیاسی در تاریخ معاصر انگلستان است و بدون شک آثار مهمی را بر تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این کشور و همچنین بر روند تحولات اتحادیه اروپایی خواهد داشت.»
به گفته حمید بعیدینژاد «دولت انگلستان مسوولیت مهمی را در مدیریت شرایط جدید برعهده خواهد داشت و بههمین دلیل قصد دارد با گسترش روابط اقتصادی و تجاری خود با کشورهای مهم جهان، رها از محدودیتهای تحمیل شده توسط مقررات اتحادیه اروپا، بتواند نه تنها مانع از کاهش قدرت اقتصادی این کشور شود بلکه با استفاده از مزیتهای اقتصادی و مالی خود به رشد بیشتر تجاری و اقتصادی دست یابد».
مشکل، نزدیکی بازار مالی لندن به واشنگتن
سفیر کشورمان در لندن با یادآوری اینکه دولت انگلستان مایل به گسترش روابط اقتصادی خود با ایران در دوره جدید است، نوشته است: «اما برای رسیدن به نقطه مطلوب چالشهایی وجود دارد که باید بر آنها فائق آمد که مهمترین آن وجود تحریمهای تحمیلی توسط آمریکا، با توجه به ارتباط نزدیکی بازارهای مالی لندن با واشنگتن، است».
بعیدینژاد به تجربه دو کشور در دوره پسابرجام اشاره کرده و نوشته است: «در این دوره خیلی کوتاه، توافقهای مهمی بالغ بر چند میلیارد یورو در حوزه اقتصادی، تجاری و فنآوری بین دو کشور به امضا رسید که از جمله آنها توافق برای راهاندازی پنجمین نیروگاه خورشیدی جهان در ایران و انعقاد خرید هواپیما و قطعات هواپیما با شرکت ایرباس و رولز رویس، و انعقاد قرارداد ساخت بیمارستان و مراکز پیشرفته مقابله با سرطان در ایران با یک شرکت معظم انگلیسی بود که با اتخاذ سیاستهای ترامپ و تهدیدهای بانکی به اجرا درنیامدند اما به گفته او این اقدامات نشان داد که پتانسیل کافی برای گسترش روابط اقتصادی میان دوکشور وجود دارد».
او در ادامه نوشته است: «مخالفت با تهدیدات تحریم ترامپ محدود به مرزهای ایران نیست بلکه این تحریمها با هدف قرار دادن شرکتهای خصوصی در عرصه جهانی، حق مشروع شرکتهای بینالمللی را برای ارتباط اقتصادی و تجاری با طرفهای ایرانی خود را از میان برده است».
شرکتهای جهان در انتظار شکست ترامپ
به گفته سفیر کشورمان در لندن «امروز این تحریمها مورد مخالفت جهانی قرار دارد و شرکتهای بزرگ جهان در اروپا و جهان که از زورگوییها و فشار آمریکا به تنگ آمدهاند، در انتظار شکست هر چه زودتر ترامپ و سیاستهای او هستند».
سخنان بعیدینژاد درحالی است که یک کارشناس مسایل بینالملل در نقد اظهارنظر او میگوید: «انگلیس از اتحادیه اروپا درحالی از اتحادیه اروپا خارج میشود که بیشتر به دنبال پیدا کردن بازار تهران است برای این کار هم شرطی که نخستوزیر انگلیس گذاشته این است که در ابتدا مشکل ایران با آمریکا حل شود تا موضع ایران را در این ارتباط نرمتر از گذشته و باب جدیدی را در ارتباطات اقتصادی ما باز کند».
گرهگشایی منوط به تغییر رفتار ایران
به اعتقاد بیگدلی «صحبتهای بوریس جانسون درحالی است که اقدام موثری در این زمینه از سوی ایران اتفاق نخواهد افتاد. از طرفی، انگلیس نیز درگیر تحریمهای آمریکا علیه ایران است. در این میان، ایران نیز نه جنگ و نه مذاکره میکند برای همین اتفاقی در این حوزه رخ نخواهد داد مگر اینکه ایران در استراتژیهای داخلی و منطقهای خود تغییر رویه دهد».
تاکید این پژوشگر حوزه آمریکا و اروپا این است که «انگلیسیها فقط بهدنبال این هستند که ایران را به گذشتن از مواضع سرسختانهاش تشویق کنند بنابراین این اظهارنظر سفیر ایران در لندن بر این اساس است که نتیجهای هم به دنبال نخواهد داشت».
آمریکا بهدنبال تضعیف اتحادیه اروپا است
بیگدلی توضیح میدهد: «یکی از دلایل خروج انگلیس از اتحادیه اروپا این است که آمریکا، اتحادیه اروپا را در حوزه اقیانوس اطلس رقیب اصلی خود میداند و همیشه بهدنبال تضعیف اتحادیه اروپا بوده و راه تاثیر بر انگلیس برای خروج از اتحادیه را در پیش گرفت؛ در این میان، بوریس جانسون نیز در انتخابات به پیروزی رسید درحالی که این شخص نگاه نومحافظهکارانه و نزدیک به ترامپ دارد بنابراین ممکن است خروج این کشور از اتحادیه اروپا لطمهای به این اتحادیه وارد کند اما از طرفی، انگلیس باید بازارهای جدید را جستوجو کند تا بتواند کسریهای معاملههای بازرگانی خود با اتحادیه اروپا را جبران کند و بهطور خاص در مورد ایران این هدف موکول به محال است».
این کارشناس مسایل بینالملل دیدگاه خود را اینگونه جمعبندی میکند: «انگلیس درصدد باز کردن دریچههای جدید به روی ایران در آستانه انتخابات ریاستجمهوری آمریکاست و این دریچهها باز نخواهد شد چون ایران هیچ نرمشی در رفتار خود بهوجود نیاورده است».