معترضین بی حقوق و متهم یقه سفید
تازهترین اخبار اعتراضات کارگران هفت تپه بررسی شد

در قرمزترین استان کرونایی کشور، میان آفتاب سوزان نیزارهای شوش، گرمای هوا و هراس از ویروس نیز نتوانست مانع از فریاد مطالبه کارگران گرسنه کشت و صنعت هفت تپه باشد و حالا اعتراضات کارگری این مجموعه به شانزدهمین روز خود رسیده است. اینها همه در حالی است که مالک این مجموعه و متهم ردیف اول دادگاه متهمان ارزی، به بهانه پرداخت دستمزد، به تعبیر کارکنان هفت تپه، آزادانه و با کت و شلوار میچرخد.
اعتراضات به شانزدهمین روز رسید
اعتراضات کارگری در هفت تپه حالا به شانزدهمین روز خود رسیده است. این در حالی است که همزمان با این اعتراضات، دهمین جلسه دادگاه مالکان این کارخانه نیز انجام شده است.
اما مروری بر خواسته و مطالبات این کاگران در دو هفته گذشته نشان از عمق مشکلات معیشتی میدهد. از عقب افتادن دستمزدها تا قطع مزایای ماهانه و مشکلات دفترچه بیمه و اعتراض به وضعیت مالکیت کارخانه و لغو خصوصی سازی، سیاههای از معضلات و خواستههای کارگران است.
ماجرا از ۲۶ خرداد ماه امسال شروع شد. کارگران نیشکر هفتتپه، روز دوشنبه ۲۶ خرداد در اعتراض به تعویق پرداخت دستمزد، نپرداختن حق بیمه و با خواست لغو خصوصیسازی شرکت، اعتصاب کردند. آنها پس از راهپیمایی در محوطه شرکت، مقابل دفتر مدیریت تجمع کردند. چند روز پیش از آن، کارفرما، فیش حقوق فروردین کارگران را با حذف مزایای شغلی صادر کرد. کارگران فیشهای حقوقی را پس فرستادند و خواستار پرداخت کامل ملحقات مزدی شدند. روابط عمومی شرکت در توضیح حذف مزایای کارگران از فیش حقوقی به رسانهگفت شرکت با مشکلات مالی روبروست.
بر اساس گزارشها، این کارکنان معترض در روزهای بعدی نیز با تاکید بر لزوم ادامه فعالیتهای شرکت، خواستار رسیدگی به وضعیت شرکت و آینده شغلی شدند، آنها همچنین خواستار دریافت حقوق ماههای گذشته، حق بیمه، بازگشت کارگران اخراجی و ابطال واگذاری شرکت به بخش خصوصی شدند. همزمان با چهارمین روز اعتصاب کارگران نیشکر هفتتپه کعب عمیر، نماینده شوش در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاریهای مختلف گفت: به رئیس قوه قضاییه نامه نوشته و خواستار خلع ید از مالکان فعلی شرکت شده است. او در ادامه در حالی که «خصوصیسازی» را «عامل بدبختی کارگران» خواند، خواست برای حل مشکل نیشکر هفتتپه از «ظرفیتهای خوبی که اصل ۴۴ قانون اساسی دارد»، استفاده شود.
کارگران نیشکر هفتتپه اما پیش از این بارها با صدای بلند خواستهشان را اعلام کردهاند: خلع ید از بخش خصوصی و واگذاری شرکت به کارگران. پیش از آغاز دور تازه اعتراضها کارگران پیشنویس طرح تشکیل یک تعاونی کارگری را منتشر کردند.
در تازهترین گزارشها اما کارگران میگویند، خود و خانوادههایشان در مراجعه به بیمارستان و پرداخت هزینههای درمانی با مشکل مواجه شدهاند. آنها میگویند اداره تامین اجتماعی قصد دارد با تمدید نکردن دفترچه بیمه کارگران، مدیریت شرکت را برای دریافت طلب خود زیر فشار بگذارد و کسی نیست تا به مطالبات ما رسیدگی کند. منابع کارگری در مجتمع کشت و صنعت هفت تپه به خبرنگار ایلنا گفتند: طبق وعدهای که مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به دو نفر از نمایندگان ما در جلسهای که روز ۳۱ خرداد ماه با حضور معاون وزیر کار داده است، در حال حاضر فقط یک ماه حق بیمه فروردین ماه کارگران در سوابق آنها ثبت شده و از قرار معلوم ثبت این یک ماه تاثیری در رفع مشکلات درمانی کارگران بوجود نیاورده است.
یک کارگر معترض با بیان اینکه از حدود دو هفته پیش که اعتراضات صنفی آرام کارگران هفت تپه شروع شده است، مدیریت در محل کارخانه حضور ندارد، گفت: در حال حاضر ما کارگران نگران مزارع زیر کشت نیشکر هستیم که مرتبا در این فصل نیازمند آبیاری و دریافت کود هستند.
مطالبه مزدی و وضعیت معیشت این کارگران، آنقدر آشفته است که هفتم تیر ماه خبر رسید که به دستور رئیس ستاد اجرایی فرمان امام، بستههای معیشتی ببین کارگران شرکت هفت تپه خوزستان اهدا میشود. همزمان برخی کارگران به صورت نمادین با پهن کردن سفره خالی مقابل ساختمان فرمانداری درخواست وصول مطالبات خود را داشتند. کارگران معترض هفت تپه که مدعیاند در سه ماه گذشته دستمزد نگرفتهاند.
ترفند تازه اسد بیگی از زبان دادستان
دو ماه پیش بود که خبر برگزاری علنی جلسه دادگاه متهمان هفت تپه در رسانهها منتشر شد. این بار اما نوبت به محاکمه مدیران هفت تپه رسیده بود. در صدر فهرست متهمان نام امید اسد بیگی به چشم میخورد، یکی از مالکان این کارخانه که در سال ۹۵ با تنها ۲۸ سال سن و پرداخت ۶ میلیارد تومان، برنده مزایده خصوصی سازی هفت تپه شده بود. به گزارش شرق، بررسی لیست ارزی بانک مرکزی قابل مشاهده است که اسدبیگی در سال ۹۶، ۲۰۱ میلیون دلار ارز ترجیحی دیافت کردهاند. براساس گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، امید اسدبیگی به سردستگی سازمان یافته اخلال در نظام ارزی و پولی کشور از طریق قاچاق عمده ارز و معاملات غیرمجاز ارزهای دولتی و باقی افراد نام برده به مشارکت با او متهم هستند. تاکنون نیز ۱۰ جلسه دادگاه مدیران هفت تپه برگزار شده است.
اما حالا کارگران نسبت به آزادی مشروط امید اسدبیگی توسط قاضی پرونده جهت پرداخت کردن حقوق پرسنل و عدم پرداخت حقوق توسط او معترض هستند. کارگران میگویند کسی که متخلف است می بایست توسط دستگاه قضا به شدت جرم انجام شده با وی برخورد شود. چه دلیلی دارد متهم ردیف اول آزاد باشد و مابقی مجرمین پرونده در زندان. کارگران میگویند او دارد با قضیه حقوق پرسنل شرکت نیشکر بعنوان مصونیت قضایی و سپر انسانی برای بازداشت نشدن و در نهایت حکم نگرفتن و زندان نرفتن استفاده میکند. کارگران میپرسند: آیا دستگاه قضا نمیتواند طلب کارگر را از حسابهای مسدودشده چند میلیون دلاری امید اسدبیگی برداشت وبه حساب کارگران واریز کند؟
یکی از نمایندگان کارگران که نامش فاش نشد، ۲۸ خرداد به «امتداد» گفت: «سوال اساسی کارگران این است که چرا فردی که در مظان اتهام جدی دستگاه قضائی قرار داشته، با لباس رسمی و بدون لباس زندان در مقابل مقام قضائی حاضر شده و آن گونه با بیپروایی به حاضرجوابی به نماینده دادستان میپردازد؟.»
اما نهم تیر و در جریان دهمین جلسه رسیدگی به اتهامات ۲۱ متهم کلان ارزی، قاضی خطاب به اسدبیگی گفت: آزادی شما برای پرداخت حقوق کارکنان است و حقوق کارکنان باید پرداخت شود. نماینده دادستان نیز خطاب به اسدبیگی گفت: شما منابع دیگری هم دارید و از آن میتوانید حقوق را پرداخت کنید. تا شما را احضار میکنیم حقوق کارکنان را دو ماه عقب میاندازید. از وقتی که در اردیبهشت ماه دادگاه تشکیل شده است پرداخت حقوق را عقب انداختهاید و این کار را برای فشار به دادگاه انجام میدهید.
ادعای اسد بیگی: من صنعتگر هستم نه دلال!
مدیرعامل مجتمع نیشکر هفت تپه اما در تازهترین گفتگوی خود با ایلنا، از تامین منابع مالی برای پرداخت یک ماه از معوقات مزدی کارگران هفت تپه در روزهای آینده خبر داد و گفت: اولویت اصلی این مجموعه در حال حاضر پرداخت حقوق کارگران است.
امید اسدبیگی، در گفتگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به اینکه در مجتمع نیشکر هفت تپه حدود ۷ هزار کارگر به صورت مستقیم شاغل هستند که با کارگران فصلی به حدود ۱۰ هزار نفر میرسند، گفت: «ماهیانه حدود ۲۴ میلیارد تومان منابع مالی برای پرداخت حقوق کارگران هزینه میشود و این رقم باتوجه به وضعیت اقتصادی کشور، رقم بسیار بزرگی است.»
اسدبیگی با ابراز نارضایتی از برخوردهایی که با مجموعه مدیریت هفت تپه شده است، گفت: «درست نیست با یک تولیدکننده و صنعتگر همانند یک دلال خیابانی برخورد شود. مدیرعامل مجتمع نیشکر هفت تپه تصریح کرد: در حال حاضر ده تا یازده هزار نفر از این مجموعه ارتزاق میکنند اما متاسفانه شاهد هستیم به جای حمایت از مجموعه، به ما کم لطفی شده و برایمان پروندهسازی میشود.»
مدیرعامل مجتمع نیشکر هفت تپه در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود ۲ هزار نفر نیروی مازاد در هفت تپه شاغل هستند، بیان کرد: «حدود ۵ سال است این تعداد نیروی مازاد در هفت تپه به امید روزی که در سایر مجموعههای ایجاد شده در هفت تپه بکار گرفته شوند، همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند و در این خصوص هیچ مشکلی وجود ندارد.»
اسدبیگی با بیان اینکه با این همه مشکلات در حال تامین یک ماه حقوق کارگران هستیم تا شرایط به وضعیت سابق خود بازگردد، در ادامه افزود: «نیت اصلی ما فقط پرداخت حقوق است و هیچ قصد دیگری نداریم.»
شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در ١٤ کیلومتری شهر شوش و ١٠ کیلومتری معبد چغازنبیل به وسعت ٢٤ هزار هکتار در سال ١٣٣٨ شروع به کار کرد و تا دهه ۹۰ زیرمجموعه دولت بود. شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در سال ۹۴ با پیش پرداخت ۶۰ میلیارد ریال به دو شرکت زئیوس و آریاک از استان لرستان واگذار شد. از مهرداد رستمی چگنی و امید اسدبیگی بهعنوان دو جوانی که در مزایده این شرکت را خریدند، نامبرده شد. به گزارش شرق، شرکت ۶۰ساله کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در ۵۶سالگی از دولت گرفته شد و به دو جوان ۳۱ و ۲۸ ساله واگذار شد.
حالا تراژدی هفت تپه در دو صحنه در حال اکران است، یک سوی این ماجرا، کارگران گرسنه و معترض با ماسک در میان گرمای سوزان محوطه کارخانه و سوی دیگر، محکمه رسیدگی به فساد اقتصادی مالکان کارخانه.