اقتصاد نیازمند گشایش در حوزه دیپلماسی است
گفتوگوی «فراز» با «آلبرت بغزیان» تحلیلگر اقتصادی

«بدون آشتی با جهان هر سیاستی در حوزه اقتصاد با شکست مواجه میشود». این بخشی از اظهار نظر آلبرت بغریان، تحلیلگر اقتصادی در پاسخ به این پرسش است: «آیا راهکار کوتاه مدتی برای خروج اقتصاد ایران از وضعیت بحرانی فعلی وجود دارد»؟
او معتقد است: «برای بهبود اوضاع شاید لازم باشد به دوران پیش از تحریمها ( ابتدای دهه 90) توجه شود، از آن نقطه میتوانیم شروع کنیم».
اشاره این آگاه اقتصادی، به امکان صادرات نفت ایران است که بعد از تحریم ها بیش از 50 درصد کاهش یافت:«پس از تحریم نفت شاهد رکود تولید و کاهشی شدن شاخصهای صنعتی در کشور بودیم، اشتغال با بحران مواجه شد از همان زمان ارزش پول ملی نیز سقوط را آغاز کرد».
او بر این باور است: «در شرایطی که کاهش ارزش پول ملی بهت آور شده است، صحبت از گشایش اقتصادی تنها موجب نوسان شاخص های اقتصادی میشود. بانک مرکزی اعلام می کند بازار ارز با آرامش همراه است و با ساعتی گذشته، قیمت ها چند پله صعود میکند».
به گفته این عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران گشایش باید خارجی باشد یعنی موضوعی که بتواند منابع ارزی بیشتری را تامین کند . در این باره باید توجه عاجل و ویژه ای به توسعه صادراتی شود. در واقع صادارت مازاد تولید است که میتواند موجب قوی شدن پایه های اقتصاد یک کشور شود.
این آگاه اقتصادی همچنین بر این باور است: «در اقتصاد راهکار کوتاه مدت وجود ندارد. برخی از سیاستهایی که به صورت مسکن اجرا میشوند برای هموار شدن مسیر برنامه ای بلند است، برای مثال اجرای سیاستهایی از جمله پرداخت یارانه نقدی یا توزیع کالا برگ برای آرا شدن فضای رفاه جامعه و باز شدن دست دولت در جهت رسیدن به سیاستهای پایدار اقتصادی است».
بغزیان همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی برچگونگی راهکار جلوگیری از افزایش حجم نقدینگی اظهار داشت:«نقدینگی را نمی توان ایجاد نکرد؛ در واقع آن چه مهم است هدایتی این حجم از پول به سوی باز تولید ثروت است. بنابراین در یک اقتصاد نرمال می توان از خلق پول به نفع ایجاد رفاه بهره برد. اما اقتصاد ایران به دلیل دچار شدن به انتظار تورمی، از باز تولید ثروت باز مانده است».
او صحبتهای خود را این طور پایان داد:«فروش اوراق ارزی بر پایه نفت که معنایش همان پیش فروش نفت است، میتواند اقدامی سنجیده برای جمع آوری نقدینگی باشد ولی راه علاج تورم نیست».