وعده های کرونایی دولت زیر سایه اظهارات متناقض روحانی

از شنبهای که حسن روحانی، رییس جمهور ایران، وعده کرد «همه چیز به روال عادی» باز خواهد گشت نزدیک به هشت ماه گذشته، اما آمار مبتلایان و قربانیان ویروس کرونا، هنوز به صورتی غیرعادی بالاست.
بر اساس آمار رسمی تا کنون با احتساب آخرین آمار رسمی اعلام شده، تاکنون ۴۴ هزار و ۳۲۷ نفر در ایران قربانی کرونا شدهاند. بسیاری انگشت اتهام را به سمت حسن روحانی گرفته و میگویند او به عنوان رئیس ستاد مقابله با کرونا، زیر بار قرنطینه فراگیر نرفت و توصیه چهرهها و مجامع علمی و پزشکی برای تغییر در «سیاستگذاریهای مقابله با ویروس کرونا» را نادیده گرفت. رئیس جمهوری انتقادها را وارد نمیداند و چندین بار گفته «دشمن با توطئه به دنبال تعطیل کردن کشور» است. آقای روحانی تاکید دارد «همه باید مراقبت کنند» چون «چیزی به اسم قرنطینه وجود ندارد» چرا که اگر «همه چیز بسته شود، مردم از گرسنگی و فقر و بیکاری به خیابان خواهند آمد».
با وجود این توضیحات، بررسی موضعگیریها و گزارشهای او در ستاد مقابله با کرونا، نشان میدهد که روحانی مواضع دوگانه متعددی داشته و گاهی تصمیماتی کاملا متناقض گرفته است. رئیسجمهور ایران، بارها از سیر نزولی قربانیان و بیماران مبتلا به کرونا سخن گفته اما دستکم دو بار هشدار داده که «۶۰ تا ۷۰ درصد مردم کرونا خواهند گرفت» و تا کنون «۲۵ میلیون ایرانی به این ویروس مبتلا شده اند.» حتی وقتی آمار رسمی رو به افزایش بوده علت را یا در «اضافه کردن تستهای آزمایشگاهی» دانسته یا به دلیل «افزایش درگذشتگان در برخی شهرستانها» بر خلاف آمار کاهشی کل کشور خوانده است. هرچند حالا دیگر دولت روحانی وضعیت ر بیش از پیش درک کرده است و تن دادن به تعطیلی دو هفته ای در شهرهای قرمز یکی از مهم ترین اقدامات بوده است.
کرونا، تحریم و برنامه های دولت
از ابتدای شیوع کرونا در کشور دولت روحانی سعی کرد با وعده هایی وضعیت اقتصادی مردم را که زیر بار تحریم ها ضعیف تر شده بود بهبود بخشد. وضعیتی که حالا با شیوع کرونا بیش از پیش تضعیف شده بود. دولت روحانی تنها در دوماه آغاز شیوع کرونا حدود 19 وعده اقتصادی داد. تعویق اقساط وام ها، تعویق بدهی مردم در زمینه آب، برق، گاز و تلفن، بسته های حمایتی برای اقشار آسیپ پذیر، فرصت مالیاتی برای برخی از مشاغل و اختصاص وام های کی میلیونی بخشی از مهم ترین وعده های دولت روحانی در ابتدای کرونا بود. وعده هایی که برخی از آن ها تحقق نیافته و برخی دیگر از همان ابتدا مورد انتقاد واقع شده بود.
برای مثال، تصمیم شورای پول و اعتبار مبنی بر به تاخیر افتادن اقساط بانکی بهمدت 3ماه با هدف کاهش فشار اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا بر مردم و کسبوکارهای خرد این ابهام را ایجاد کرده که همه میتوانند بدهی خود به شبکه بانکی را تا پایان اردیبهشت به تأخیر بیندازند. اما بخشنامه بعدی بانک مرکزی تا اندازه زیادی تکلیف را روشن کرد و تازهترین اظهارنظر معاون اقتصادی این بانک، آب پاکی روی دست گیرندگان وام مسکن، خودرو و خرید کالا ریخت و به آنها پیام داد تا اقساطشان را سر موعد بپردازند. همزمان برخی بانکها در اجرای بخشنامه بانک مرکزی کوتاهی میکنند و با ارسال پیامک از مشتریان خود میخواهند تا اقساطشان را زودتر بپردازند تا مشمول جریمه نشوند و جالبتر اینکه برخی مشتریان هم انتقاد دارند که چرا اقساط از حسابشان کسر شده است. وام یک میلیونی برای جبران خسارت های ناشی ازکرونا هم از ابتدا با موجی از انتقادها مواجه شد. کارشناسان معتقد بودند که بر اساس حداقلیترین سبد معاش، خوراک یک خانواده در یک ماه بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خرج برمیدارد و بر این اساس یک میلیون تومان رقم ناچیزی است که حتی هزینههای خوراک حداقلی خانوادهها را هم جبران نمیکند.
وعده های جدید دولت برای کاهش خسارت کرونا
حالا در حالی که کشور در بدترین شرایط شیوع کرونا از ابتدای آن قرار گرفته است، دولت حسن روحانی بسته کمک معیشتی جدیدی را تخصیص داده است.
رییس جمهور در جلسه امروز هیات دولت از تخصیص بسته کمک معیشتی جدید خبر داد که مبلغ آن ۱۰۰ هزار تومان در ماه به ازای هر نفر است و پرداخت آن از آذرماه آغاز شده و تا پایان سال ادامه خواهد داشت. در پی تصمیم دولت برای پرداخت کمک معیشتی ١٠٠ ھزار تومانی بھ مردم برای جبران خسارت اقتصادی بحران کرونا، کاربران رسانھ ھای اجتماعی از حسن روحانی، رییس جمھوری، پرسیدند چطور می توانند با وجود قیمت ھای بالا زندگی خود را یک ماه با این مبلغ بگذرانند. هرچند در این میان مجلس هم با تصویب طرح تامین کالاهای اساسی در کنار دولت سعی کرده در بهبود وضعیت اقتصادی تناشی از کرونا و تحریم تاثیرگذار باشد، اما ارقام بسیار پایین این کمک ها نشان می دهد که در صورت تحقق کامل آن ها نیز گره ای از مشکلات مردم باز نخواهد شد و هنوز باید منتظر شنبه ای باشیم که شرایط عادی شود.