منشاء تورم در اقتصاد ایران طرف عرضه است
گفتوگوی «فراز» با «کامران ندری»، عضو هیات علمی پژوهشکده پولی و بانکی

رشد فزاینده نقدینگی و بالا رفتن تورم، به یکی از چالشهای اساسی اقتصاد ایران تبدیل شده است. در این باره اظهار نظرهای متفاوتی وجود دارد؛ اما آنچه بسیاری از آگاهان اقتصادی بر سر آن به اتفاق نظر رسیدهاند آن است که در دوران رکود اقتصادی، افزایش لجام گسیخته تورم ناشی از حاکم شدن جو روانی بر اقتصاد کشور است و نقدینگی را نیز، دلالان و سفته بازان افزایش میدهند از قاعده اصول اقتصادی خارج است.
یک کارشناس مسائل اقتصادی در این باره به «فراز» گفت: «در بلندمدت رابطه رشد نقدینگی و تورم بالا اثبات شده است و عامل اصلی تورمهای بالا در اقتصاد کشور ما نیز رشد فزاینده و افسارگسیخته نقدینگی در نظام بانکی بوده است».
کامران ندری، اظهار داشت: « در عین حال در کوتاه مدت افزایش نقدینگی به سرعت خود را در تورم نشان نمیدهد و میتواند جهشهایی دفعی را در افزایش تولید و اشتغال ایجاد کند».
او در پاسخ به این سئوال که چرا در کوتاه مدت رابطه رشد نقدینگی و تورم برقرار نیست ولی این رابطه در بلندمدت برقرار است، بیان داشت: « در کوتاه مدت این رابطه به دلیل چسبندگی قیمتها و دستمزدها برقرار نیست و این مساله موجب میشود که رشد نقدینگی در کوتاه مدت اثر مثبت بر تولید داشته باشد؛ عامل دومی که تأثیر کوتاه مدت رشد نقدینگی بر تولید را توضیح میدهد، چسبندگی انتظارات است و در واقع تا زمانی که انتظارات خودشان را با شرایط جدید وفق نداده است، رشد نقدینگی میتواند بر رشد اقتصادی اثرگذار باشد».
ندری ادامه داد: در رابطه با اقتصاد ایران نیز همین رابطه که در دیگر کشورها برقرار است، در مورد ایران نیز صادق است. در ایران هم رشد نقدینگی نسبتا بالاست و تورم بالا هم قابل مشاهده است؛ در واقع میتوان تورم بالا را به رشد نقدینگی بالا نسبت داد. با وجود این به دلیل شوکهای طرف عرضه، میزان تورم به مراتب بیشتر از مقدار افزایش نقدینگی بوده است».