گندی زدیم، بویش در آمده است!

فراز: «…استاندار خبر آخر را اعلام کردند و گفتند که منشاء آن پیدا نشده و شرکت آب و فاضلاب نیز مسئولیت آن را نپذیرفته است. البته یکی از دوستان به طنز گفت گندی زدیم که بویش درآمده است.» این را روز گذشته محسن هاشمی رئیس شوراس شهر تهران به شوخی در پایان جلسه این شورا به خبرنگاران گفت.
بوی نامطبوع عصر دوشنبه برای دومین سال پیاپی در تهران بهویژه مناطق مرکزی منتشر شد اما باز هم منشای آن مشخص نشد. محمد رستگاری، معاون نظارت و پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست استان تهران در اینباره به «فراز» میگوید: «اینبار هم بوی مشمئزکننده به صورت موقت در پایتخت به مشام رسید و همین موقتی بودن آن موجب شد تا کانون آن قابل شناسایی نباشد.»
شکایت شهروندان مناطق ۱۰، ۱۱ و ۲ نسبت به انتشار این بو در بعدازظهر دوشنبه هفته جاری باعث شد تا اداره محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران دست به کار شود تا علت آن را پیدا کند. اما این تنها بخشی نبود که باید پای کار میآمد. آنطور که از خبرها به نظر میرسید بخشهای مختلفی از آتشنشانی تا اداره گاز، از استانداری تا محیط زیست همگی نیروهای کاری خود را به این مناطق فرستادند تا گزارش خود را در اینباره جمعبندی کنند اما در نهایت باز هم مثل دیماه سال 97، علت آن معلوم نشد.
بوی موقت، بوی ثابت
معاون نظارت و پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست استان تهران درباره علت مشخص نشدن منشای این بو توضیح میدهد: «بو علت نیست، معلول است بنابراین کانون ایجاد آلودگی باید شناسایی شود. مواد تشکیلدهنده بو هم انواع مختلفی دارد، میتواند از هر آلایندهای باشد و چون بوی منتشر شده در عصر دو روز پیش برای ساعاتی بود پیدا کردن کانون آن امکانپذیر نبود. برای بوهای ثابت میتوان دلیل بروز آن را گزارش داد که البته این دسته از بوها بهطور معمول تهران را دربرنمیگیرند و در مناطقی همچون اتوبان قم به مشام میرسند که خارج از شهر است و موجب آزار مردم نمیشود.»
بررسی تمامی کانونهای احتمالی
به گفته رستگاری «در مجموع این دفعه هم به نتیجهای نرسیدیم چراکه رصد این بود دقایقی بعد از انتشار آن ممکن نبود. طی روز دوشنبه و سهشنبه تمامی کانونهای احتمالی بررسی شدند. از طرفی، به وسیله دستگاههای پورتابل گازهای احتمالی اندازهگیری شدند اما هیچ خطری مردم و شهر را تهدید نمیکرد.»
تاکید این مقام مسوول بر این است که «باتوجه به پیگیریهای انجام شده و به دست نیاوردن نتیجه درحال حاضر اظهارنظر در این مورد کار سختی است. با این حال احتمالهای دیگر نیز درحال بررسی است.»
مرکاپتان خطری ندارد
سخنان رستگاری در حالی است که سال گذشته با بروز اتفاقی مشابه امسال پخش ماده شیمیایی بهنام مرکاپتان نیز مطرح شد که البته هیچگاه به صورت قطعی بهعنوان کانون انتشار بوی نامطبوع، اعلام نشد. معاون نظارت و پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست استان تهران درباره این ماده توضیح میدهد: «این ماده ایجاد بو میکند اما خطری ندارد. در واقع، در گاز شهری تزریق میشود تا در صورت نشتی گاز شهروندان از این نشتی آگاه شوند. در مورد بوی بد اخیر نیز این موضوع منتفی است چراکه شرکت گاز در گزارشی اعلام کرد در هیچ جا نشتی گاز در ساعات انتشار بو رخ نداده است.»
بو چه زمانی دوباره میآید؟
نکتهای که رییس ایمنی و آتشنشانی شرکت گاز استان تهران نیز آن را تایید میکند. به گفته علی فارسیجانی «گاز بهصورت طبیعی هنگامی که از طریق خطوط انتقال به ورودیهای تهران میرسد به خودی خود بویی ندارد و هنگام ورود به دروازههای شهر بهدلیل ایمنی و ضرورت اطلاع شهروندان هنگام نشتی مرکاپتانهای مایع با نظارتهای کامل براساس حجم گاز مصرفی به گاز تزریق میشود تا بودار شود و هنگام نشتی، شهروندان بوی گاز را تشخیص دهند.»
با همه اینها، آنچه بهنظر میرسد این است که بوی نامطبوع تهران را ترک کرده و با توجه به توضیح معاون نظارت و پایش ادارهکل حفاظت محیط زیست امیدی هم به شناسایی منشای آن وجود ندارد. حالا باید منتظر ماند و دید این بوی بد چه زمان دیگری را برای سرکشی به تهران انتخاب میکند!