ضرر کاهش صادرات غیر نفتی 10 تا 15 میلیارد دلار است
ارزیابی رئیس اتاق ایران و چین از چشمانداز تجارت خارجی ایران در نتیجه کاهش فروش نفت و شیوع ویروس کرونا

60 درصد از صادرات غیرنفتی ایران را فروش میعانات، گاز، پتروشیمیها و فرآوردههای نفتی تشکیل میدهند.
«اقتصاد ایران رقمی در حدود 10 تا 15 میلیارد دلار از کاهش صادرات نفتی آسیب خواهد دید.» این پاسخی است که رئیس اتاق ایران و چین به این پرسش داد : « وضعیت تجارت خارجی ایران در حال حاضر؛ با وجود کاهش چشمگیر درآمدهای نفتی و همچنین پیامدهای اقتصادی ویروس کرونا، چگونه است و چه چشماندازی را برای بازرگانی خارجی کشور ترسیم خواهد کرد؟»
60 درصد از صادرات غیرنفتی ایران را فروش میعانات، گاز، پتروشیمیها و فرآوردههای نفتی تشکیل میدهند.
مجید رضا حریری در همین رابطه به فراز گفت: « در همین ابتدای صحبت باید تاکید کنم همه مشکلات اقتصادی در ایران، طی ادوار گذشته تاکنون در جریان کشمکشهای سیاسی دولتها در داخل و همچنین در نتیجه عدم تعامل درست با دیگر کشورها در حوزههای سیاسی و دیپلماسی به وجود آمدهاند. پس یادمان باشد برای داشتن اقتصاد پویا و با مشکلات کمتر، ابتدا باید از نظر سیاسی و دیپلماسی اصلاح شویم.اگر چنین بود هرگز تهدید به تحریم و در نهایت، تحریم نمیشدیم. »
او در ادامه تاثیر کاهش درآمدهای نفتی بر وضعیت تجارت خارجی ایران بخصوص صادرات غیرنفتی، اینطور توضیح داد: « 60 درصد از صادرات غیرنفتی ایران را فروش میعانات، گاز، پتروشیمیها و فرآوردههای نفتی تشکیل میدهند. » به نظر میرسد این بخش از اظهار نظر حریری ناظر بر اقتصاد تک محصولی ایران و عدم توجه به توسعه صنعتی در کشور است.
حریری اظهار نظر خود را اینطور ادامه داد: وقتی قیمت نفت کاهش پیدا کند طبیعی است که به سرعت قیمت فرآوردههای نفتی نیز پایین میآید. بنابراین لازم است بدانیم در حال حاضر قیمت فرآوردههای نفتی 5 برابر بیشتر از قیمت نفت خام کاهش پیدا کرده است.
به باور این صاحب نظر حوزه تجارت، درست در همین زمان است که تجارت خارجی کشور شروع به زیان دهی میکند، چون نه تنها نفت نمیفروشد حتی بازارهای هدف صادرات غیر نفتی خود را نیز از دست داده است. این بحرانی است که در رکود تولید گریبان اقتصاد کشور را گرفته است.
حریری این بحران را از منظر دیگری نیز توضیح داد: ما بیشترین صادراتمان به کشورهای همسایه نظیر عراق، عربستان، پاکستان و … است. با این توضیح؛ وقتی قیمت نفت در دنیا و برای تمام اقتصادهای نفتی کاهش پیدا کند و درآمد ارزی آن کشورها که حاصل از فروش نفت بوده کاهش یابد در نتیجه قدرت خرید اقشار ضعیف و متوسط آن جامعه که اتفاقا، تنها خریداران کالای ایرانی بودند پایین میآید و قید خرید کالاهای ضروری خود و دستکم کالاهای وارداتی را میزنند. اگر با همین دست فرمان ادامه پیدا کند ایران حتی مشتریهای وفادار و سنتی خود را نیز از دست خواهد داد.