بیتکوین همچنان میتازد

طی سالهای 96 تا 98، بازدهی خرید این ارز دیجیتالی، 70 درصد در مقایسه با طلا و سکه بیشتر بوده است
بیتکوین یکی از ارزهای معروف دیجیتالی؛ طی سالهای گذشته تاکنون در ایران مورد استقبال بسیاری از سرمایهگذاران قرار گرفت و این محبوبیت به اندازهای زیاد شد که بر اساس آمارهای رسمی بانک مرکزی، تا پایان سال 97 ایرانیها رقمی در حدود 2.5 میلیارد دلار بیت کوین خریدند.
این روند تا پایان سال گذشته، با افزایش 40 درصدی همراه و امسال هم به دلیل نوسان شدید قیمت جهانی نفت در پی شیوع ویروس کرونا، بازار خرید ارزهای دیجیتالی بیش از گذشته داغ شد.
تا ساعت 16 دیروز، جمعه 2 خرداد ماه سال 1399، هر بیت کوین به قیمت 9 هزار دلار و 149 سنت معامله شد.همچنین پیش از این دستاندرکاران این حوزه بازه قیمتی این ارز مجازی را در سال 99، 10 تا 14 هزار دلار پیشبینی کرده بودند.
هر بیتکوین 153 میلیون تومان میارزد !
در حال حاضر ارزش هر بیتکوین با در نظر گرفتن دلار 17هزار تومانی در ایران، 153 میلیون تومان است.بنابراین با یک حساب سرانگشتی میتوان دلیل هیجان سرمایهگذاران خرد برای خرید این ارز دیجیتالی در ایران را فهمید.
البته خانه نشینی مردم جهان در روزهای قرنطینه نیز فرصت بیشتری برای سرمایهگذاری روی این ارز دیجیتالی در اختیار آنها قرار داد. همه این عوامل دست به دست هم داد که در فاصله یازده آپریل تا چهاردهم ماه می میلادی جاری، یعنی تا حدود یک هفته پیش، تراکنشهای مربوط به بیتکوین با فزایش 1250درصدی به رقم 5.16 دلار برسد. بنابراین فقط طی یک ماه هزینه تراکنش بیت کوین 800 درصد افزایش یافته است.
همچنین رصد نوسان بازدهی این ارز دیجیتالی نشان میدهد که از ابتدای سال 99، رقم بازدهی سرمایهگذاری روی بیتکوین به 30 درصد در ماه هم رسیده است. در فاصله سالهای 96 تا پایان سال 98، بازدهی سرمایهگذاری روی این ارز دیجیتالی، حدود 70 درصد در مقایسه با طلا و سکه بیشتر بوده است.
به نظر میرسد در یک دهه گذشته، بیتکوین به یک سرمایهگذاری پرسود تبدیل شده است. همچنین که نمودار زیر نشان میدهد در فاصله سالهای 2012 تا 2020، سود خرید بیتکوین افسارگسیخته بالا رفته است. بسیاری از تحلیلگران متخصص در حوزه ارزهای دیجیتالی بر این باور هستند که اگر فردی ده سال پیش یک دلار روی بیتکوین سرمایهگذاری کرده باشد،ارزش این سرمایهگذاری درحال حاضر بیش از ۹۰ هزار دلارشده است. حال این تحلیل وجود دارد که یکی از دهها دلیل استقبال ایرانیها از خرید بیتکوین، افزایش لحظه به لحظه قیمت دلار در کشور است.
از سوی دیگر بلومبرگ به تازهگی در یکی از گزارشهای خود اینطور تحلیل کرده است: « ایرانیها برای دور زدن تحریمهای آمریکا به ارزهای مجازی روی آورده اند. این تحریمها دسترسی آنها را به ارز کم کرده است.»
نگرانی از افرایش مصرف برق !
این اما همه ماجرا نیست. محبوبیت بیتکوین درایران دولت را نگران کرده است. مسئولان وزارت نیرو بارها هشدار دادهاند که ماینرها موجب ازفزایش مصرف برق در کشور شدهاند.
آنطور که پارسال، همایون حائری، معاون وزیر نیرو گفته بود: استخراج هر رمز بیتکوین، 72 هزار کیلووات ساعت برق مصرف میشود.
یارانه هر کیلووات برق ۵۰۰ تومان است یعنی تولید یک واحد بیتکوین حدود 350 هزار تومان با یارانه دولتی هزینه میبرد؛ یعنی 2700 دلار برای هر واحد بیتکوین. افزایش قیمت دلار در بازار آزاد و همچنین مشکلات بودجهای دولت موجب شده است دولت نگران استخراج بدون مجوز این ارز دیجیتالی از سوی ماینرها باشد.
پیش از این کمیسیون اقتصادی مجلس دهم، از بانک مرکزی درخواست کرده بود تا با ارائه مجوز به استخراج ارزهای دیجیتالی، نظارت سختگیرانهای روی فعالیت سرمایهگذاران این حوزه داشته باشد. وزارت نیرو هم تصمیم گرفت تعرفه برق صادراتی را برای استخراج رمز بیتکوین در نظر بگیرد.
بسیاری از کارشناسان حوزه دیجیتال بر این باور هستند که شرایط اقتصادی جهان به سمت سودآور شدن بازار سرمایه و نیز استقبال سرمایهگذاران خرد از ارزهای دیجیتالی پیش میرود. با این اوصاف به نظر میرسد اقتصاد ایران نیز باید با پذیرش این واقعیت، زمینه را برای ایجاد فضای امن سرمایهگذاری در حوزه ارزهای دیجیتالی به ویژه بیتکوین فراهم کند.