انضباط مالی تولید را رونق میدهد
گفتوگوی «فراز» با مهدی پازوکی تحلیلگر اقتصادی

«اقتصاد ایران برای خروج از بنبست، به شفافیت و انضباط مالی نیاز دارد.». این مطلب، پیشنهاد مهدی پازوکی، اقتصاددان به دولت برای حل معضلات اقتصادی کشور است.
به باور این تحلیلگر، اقتصاد ایران سالها است از بیانضباطیهای مالی رنج میبرد. او در ادامه صحبتهای خود همچنین بیان داشت: « دولت احمدی نژاد در خوش بینانه ترین حالت ربع قرن اقتصاد ایران را عقب برد اما به دلیل معیوب ماندن ساختارهای اقتصادی، در دولت آقای روحانی این روند تشدید شد. به عبارت دیگر دولت باید بی انضباطی پولی شامل رشد فزاینده بدهیهای دولتی و خصوصی به سیستم بانکی را از طریق بانک مرکزی نظم و نسق بدهد. سیستم مالی را از طریق بودجه نظم دهد و بودجه نهادهای غیرضرور که رشد کردند را کاهش دهد و انضباط مالی را از طریق بودجه، سازمان مدیریتی که به اشتباه منحل شد و با هماهنگی مجلس به اقتصاد ایران باز گرداند».
این آگاه اقتصادی در خلال صحبتهای خود بارها بر شفافیت اقتصادی تاکید کرد. او همچنین توضیح داد که این روند باید از بالاترین مقام قضایی کشور آغاز شود.
او همچنین با اشاره به نامگدازی سال «جهش تولید»، تاکید کرد: « حرکت به سمت رونق تولید و خروج از رکود تنها با امنیت سرمایهگذاری داخلی و خارجی ممکن خواهد شد. ما برای افزایش سرمایه گذاری که وابسته به فضای کسب و کار است ابتدا باید سرمایه گذاری داخلی صورت را رونق دهیم. برای این رسیدن به این هدف لازم است دولت سیستم بانکی را به سمت افراد کارآفرین و واحدهای موجود هدایت کند. وقتی سرمایه گذاری داخلی شروع به افزایش کرد با توجه به مزیت های اقتصاد ایران (نیروی کار تحصیل کرده ارزان و انرژی ارزان) سیگنالی به سرمایه گذاری خارجی خواهد بود و نتیجه جذب سرمایهگذاریهای خارجی خواهد بود.»
پازوکی در پاسخ به این سوال که دولت باید درباره دریافت مالیات چه سیاستی را در پیش گیرد؟، گفت: «من با افزایش نرخ مالیاتی در شرایط رکود به شدت مخالف هستم اما معتقدم دولت باید مانع فرار مالیاتی شود. ایران یکی از بالاترین نرخ های فرار مالیاتی در دنیا را دارد چنانکه بنا به گزارش رئیس پیشین سازمان مالیات، فرار مالیاتی در ایران 20 درصد تولید ناخالص داخلی کشور است که حدود 180 هزار میلیارد تومان می شود. در این باره راه حل این است که دولت باید گستره مالیاتی را افزایش دهد یعنی معافیت مالیاتی به سمت صفر حرکت کند و از فرار مالیاتی نیز جلوگیری شود که در این صورت مالیات میتواند مهم ترین منبع درآمدی دولت باشد».
او صحبتهای خود را اینظور به پایان داد: باید این نکته را روشن کنم که همه راهکارهای ذکر شده، در سایه آشتی ملی رخ خواهد داد. پس باید بپذیریم که مسیر پیشرفت اقتصادی از موفقیت در دیپلماسی میگذرد.