پایان روزهای بیوزیری «صمت»؟
فضای مثبت پارلمان در آستانه جلسه رای اعتماد «علیرضا رزمحسینی»/ وزیر پیشنهادی کمیسیونهای مجلس را با خود همراه کرده است/ آیا رزمحسینی دو تابعیتی است؟

امروز شاید پایان بلاتکلیفی پنجماهه باشد. حالا پنج ماه است که بزرگترین وزارتخانه دولت در میان چالشهای متعدد اقتصادی بدون وزیر مانده است. امروز اما فضا مجلس حاکی از آن است که «علیرضا رزم حسینی» از بهارستان راهی وزارت صنعت، معدن و تجارت می شود. استاندار خراسان رضوی در دولت دوازدهم و استاندار کرمان در دولت یازدهم که فارغالتحصیل علوم اقتصادی است اما تاکنون در وزارت صمت و دیگر وزارتخانههای اقتصادی حضور نداشته است. به گفته سخنگوی هیات رییسه مجلس جلسه رای اعتماد امروز اولین دستور صحن علنی خواهد بود. در این جلسه ابتدا گزارش کمیسیون صنایع و معادن درباره وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت قرائت خواهد شد و بعد از آن ۲ نماینده مخالف و ۲ نماینده موافق هر کدام به مدت ۱۵ دقیقه در مورد وزیر پیشنهادی صحبت خواهند کرد. سپس رزمحسینی نیم ساعت فرصت دارد از برنامه و صلاحیت خود دفاع کند. بر اساس آییننامه داخلی مجلس رییسجمهوری نیز میتواند در مجلس حضور پیدا کند و یک ساعت از وزیر پیشنهادی دفاع کند. کاری که البته حسن روحانی درباره هیچیک از وزرا انجام نداده است. از ابتدای دولت یازدهم تاکنون روحانی در جلسه استیضاح و رای اعتماد وزرای خود شرکت نکرده است. روحانی در جلسه رای اعتماد «حسین مدرس خیابانی» سرپرست پیشین وزارت صمت نیز حضور نداشت. رییس مجلس عدم حضور رییسجمهوری را چنین پاسخ داد: «رییس جمهوری بر اساس استعلام از ستاد ملی مقابله با کرونا در جلسه امروز حضور نیافت.» به این ترتیب بعید است که روحانی در جلسه امروز بهارستان نیز حاضر شود.
رزمحسینی کیست؟
علیرضا رزمحسینی در صورتی که بتواند از مجلس رای اعتماد بگیرد دومین استانداری است که در دولت دوازدهم به وزارت میرسد. پیش از او محمد اسلامی از استانداری مازندران به وزارت راه و شهرسازی رسید. هرچند رزمحسینی گفته که در شرایط کنونی برای پذیرش وزارت صمت «ایثار و فداکاری» کرده و این سمت را «ریسکی بزرگ» و حتی «پرریسکتر از حضور در سنگرهای دفاع مقدس» دانسته است. وزیرپیشنهادی تاکنون در کمیسیونهای مرتبط مجلس نیز حضور یافته و برنامههای خود را ارایه داده است. دو کمیسیون صنایع و اقتصادی تاکنون با رزمحسینی همسو بودند و اغلب نمایندگان نیز اظهارنظرهای مثبتی درباره او داشتهاند. محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس حتی گفته که «ارزیابی ما این است که رزمحسینی با رأی بالا وزیر میشود و بعد از آن هم حتماً برای پیشبرد برنامههایش به او کمک خواهیم کرد». نکته اینجاست که پورابراهیمی از دوره نهم نماینده کرمان در مجلس است و به نظر میرسد روابط نزدیکی با رزمحسینی داشته است. چرا که رزمحسینی از آغاز دولت یازدهم یعنی سال ۹۲ تا ۹۸ استاندار کرمان بوده است. او چهارشنبه هفته گذشته نیز پس از قرائت نامه معرفی به مجلس همراه با پورابراهیمی وارد مجلس شد. البته پس از اعتراضهای نمایندگان مبنی بر ممنوع بودن حضور او قبل از جلسه رای اعتماد، رزمحسینی مجبور شد صحن علنی را ترک کند. در ادامه اما رییس کمیسیون صنایع نیز ارزیابی مثبتی از رزم حسینی داشت و به نظر میرسد وزیرپیشنهادی توانسته مهمترین کمیسیون مجلس برای رای اعتماد را نیز با خود همراه کند. عزتالله اکبری تالارپشتی گفته که «باید کل نمایندگان مجلس نسبت به برنامهها و توانمندی ایشان اقناع شوند و رای دهند که امیدواریم این اتفاق بیفتد.» سخنگوی کمیسیون صنایع نیز بعد از جلسه با وزیرپیشنهادی گفته که «برنامههای ارائه شده از سوی رزم حسینی بر اساس اسناد بالادستی تدوین و به مجلس ارائه شده است.» وزیرپیشنهادی در این جلسه درباره تنظیم بازار، صادرات، توسعه روابط اقتصادی، وضعیت بازار خودرو و ارز صحبت کرده است و به گفته سخنگوی کمیسیون صنایع صحبتهای او برای اعضای کمیسیون قانع کننده بوده است.
وزیرپیشنهادی دوتابعیتی است؟
رزمحسینی اما اولین گزینه دولت برای تصدی وزارت صمت نبوده است و به محض مطرح شدن نامش حاشیهها درباره او آغاز شد. در متن این حواشی نیز یک موضوع بیش از سایرین مورد توجه قرار گرفت و آن ادعای دو تابیعتی بودن رزمحسینی بود. نام او در فهرستی که جواد کریمی قدوسی نماینده مجلس در اواخر مجلس دهم منتشر کرد وجود داشت. البته فهرست منتشر شده مورد تایید هیچ از نهادهای اطلاعاتی و نظارتی قرار نگرفت و انتشار آن انتقادهای فراوانی را علیه کریمی قدوسی به همراه داشت. ادعای دو تابیعتی بودن رزمحسینی نیز مثل سایر اسامی این لیست از سوی معاون پارلمانی دولت و البته رییسکمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس تکذیب شد. با این حال به نظر میرسد همچنان یکی از بحثهای جلسه رایاعتماد پیرامون موضوع دوتابعیتی بودن رزمحسینی در میگیرد که خود آن را تکذیب کرده است. در صورت اثبات این ادعا حتی ممکن است همه رشتههای رزمحسینی برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت پنبه شود.
وقتی سالاری و سرقینی حذف شدند
ادعای دو تابیعتی بودن رزمحسینی در حالی مطرح شده که همین انتقادها تاکنون حداقل نام یکی از گزینههای مطرح شده و برای وزارت صمت را خط زده است. هر چند نام رزمحسینی به عنوان گزینه احتمالی همواره مطرح بود اما پیش از او نمایندگان مجلس از احتمال بالای پیشنهاد مصطفی سالاری برای وزارت صمت خبر داده بودند. سالاری نیز در دولت یازدهم استاندار بوشهر و سپس استاندار گیلان شد. گفته شد که او در دولت از حمایت محمود واعظی رییس دفتر رییسجمهور برخوردار است. اما بعد از این به سرعت اسنادی منتشر شد که سالاری را متهم به فساد اقتصادی در حوزه نفت میکرد. هجمهها آنقدر بالا گرفت که سالاری از میدان حذف شد و البته برخی نیز گفتند که او خود از این رقابت کنار کشیده است. جعفر سرقینی سرپرست فعلی وزارت صمت از دیگر گزینههای مطرح شده بود که نامش به صورت غیررسمی با معاون اول دولت گره خورد. گمانهزنیها بر این بود که سرقینی مورد حمایت اسحاق جهانگیری است. سرقینی از آغاز دولت یازدهم تا بهمن ماه ۹۸ در وزارت معاونت معدن وزارت صمت فعالیت کرده است. او از اواخر مرداد با حکم رییسجمهوری و اذن مقام معظم رهبری سرپرست وزارت صمت شد و در صورتی که رزمحسینی نتواند از مجلس رای اعتماد بگیرد همچنان در این سمت باقی خواهد ماند. احتمالی که البته با توجه به فضای بهارستان در حمایت از رزمحسینی بسیار بعید به نظر میرسد.
بزرگترین وزارتخانه دولت از اردیبهشت درگیر حاشیه است. رضا رحمانی در دومین ماه ۹۹ از سوی روحانی عزل شد و به نظر میرسد وزارت صمت هنوز سامان پیدا نکرده است. آیا رزمحسینی از مجلس رای اعتماد میگیرد و سپس میتواند آرامشی نسبی را به بازارها بازگرداند؟ اینها سوالاتی است که باید برای پاسخ آنها منتظر ماند.