فراز و فرود تجارت خارجی در آینه آمار
آمار تجارت خارجی ایران در هشت ماهه اول سالجاری حاکی از تبادل ۹۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۴۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار است

آمارهای هشت ماهه تجارت خارجی کشور اعلام شد. آماری که نشان میدهد اگرچه برای دومین ماه متوالی تراز تجاری ماهانه ایران مثبت شده (تراز خالص آبانماه) اما فاصله صادرات از واردات از یک میلیارد و ۴۱۷ میلیون دلار در ماه هفتم سال، به ۲۰۰ میلیون دلار در هشتمین ماه امسال رسیده است.
حال آن که همچنان شاهد کسری تجاری در آمارهای تجمیعی تجارت خارجی هشت ماه منتهی به آبان امسال هستیم. مقایسه ارزیابیهای صورت گرفته از آمارهای تجاری ماهانه نیز بیانگر آن است که صادرات ایران نسبت به مهرماه امسال کاهش یافته اما نسبت به آبانماه سال گذشته روند افزایشی را طی کرده است.
اما نکته دیگری که در آمارهای جدید حائز اهمیت بوده، جابهجایی مقاصد صادراتی است. عراق در دو دوره متوالی در رده نخست ایستاده و چین بهعنوان یکی از شرکای قدیمی ایران، جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است. البته آنچه رئیس کل گمرک ایران اعلام کرده، ارزش صادرات به عراق و چین در بازه زمانی مورد نظر، یکسان است، اما با توجه به اینکه وزن کالاهای صادر شده از سوی این مقام مسوول ذکر نشده، احتمالا این وزن کالاهای صادراتی است که جایگاه این دو مقصد صادراتی را جابهجا کرده است.
تجارت در آبان چگونه بود؟
ارزیابی آمارهای اعلام شده از سوی رئیس گمرک ایران، حاکی از آن است که در بازه زمانی ۳۰ روزه آبان امسال، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کالا با ارزش ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار به کشور وارد شده است.
همچنین به گزارش دنیای اقتصاد، ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار نیز به بازارهای هدف صادر شده است. بررسی این دو آمار حکایت از آن دارد که تراز تجاری ایران مثبت ۲۰۰ میلیون دلار است.
این در حالی است که در مهرماه سالجاری سهم صادرات کالا از کل تجارت خارجی ماه هفتم، رقمی معادل ۴ میلیارد و ۶۳۸ میلیون دلار و وزن کالاهای صادر شده در مهرماه رقمی معادل ۱۹ میلیون و ۱۸۳ هزار تن ثبت شده است.
واردات نیز در این بازه زمانی وزنی معادل ۲ میلیون و ۷۷۶ هزار تن داشته و ارزش این حجم کالا رقمی معادل ۳ میلیارد و ۲۱۷ میلیون دلار بوده است.
بنابراین تراز تجاری ایران در هفتمین ماه سالجاری به نفع صادرات و یک میلیارد و ۴۱۷ میلیون دلار از واردات بیشتر بوده است. مقایسه آمارهای مهر و آبان امسال نشان دهنده کاهش صادرات و واردات کشور در هشتمین ماه سال است. اما آمارهای آبانماه سال گذشته حکایت از آن دارد که در هشتمین ماه سال ۹۸ وارداتی معادل ۲ میلیون و ۳۲۴ هزار تن کالا به ارزش ۳ میلیارد و ۲۱۰ میلیون دلار رقم خورده بود. همچنین صادرات در این مدت ارزشی معادل ۲ میلیارد و ۶۳۴ میلیون دلار و وزنی معادل ۸ میلیون و ۹۳۹ هزار تن داشته است. قیاس آمارهای هشتمین ماه سال ۹۸ و ۹۹ نیز بیانگر آن است که اگرچه واردات در آبان امسال نسبت بازه مشابه سال گذشته افت داشت اما صادرات ایران با افزایش بیش از ۶۰۰ میلیون دلاری نسبت به آبان ۹۸ روبهرو بوده است.
رشد ۷۱درصدی سرمایهگذاری مصوب خارجی در بخش صنعت
مطابق آمارهای منتشر شده وزارت صنعت، معدن و تجارت، حجم کل سرمایهگذاری خارجی مصوب در این بخش در هشت ماهه امسال یک میلیارد و ۲۲ میلیون دلار به ثبت رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۷۱.۲ درصدی را نشان میدهد. از آمارهای منتشره وزارت صنعت، از ابتدای امسال تا پایان آبانماه ۷۵ فقره سرمایهگذاری خارجی در طرحهای صنعتی، معدنی و تجاری به ارزش یک میلیارد و ۲۲ میلیون دلار به ثبت رسید. این آمار در مقایسه با رقم ۵۹۷ میلیون دلاری هشت ماهه ابتدایی پارسال رشد ۷۱.۲ درصدی دارد.
همچنین سرمایهگذاری خارجی مصوب در بخش صنعت، معدن و تجارت در هشت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال از نظر تعداد به ۵۵ فقره رسید که رشد ۳۶.۴ درصدی را نشان میدهد. سرمایهگذاری خارجی مصوب شامل همه درخواستها اعم از سرمایهگذاری برای ایجاد طرحهای جدید، خرید سهام شرکتهای موجود و همچنین سرمایهگذاریهای خارجی در قالب ترتیبات قراردادی است. تا پایان مهرماه امسال بیشترین حجم سرمایهگذاری خارجی در گروههای ساخت کک، فرآوردههای حاصل از تصفیه نفت، ساخت مواد و محصولات شیمیایی، ساخت محصولات از لاستیک و پلاستیک و ساخت فلزات اساسی بود.
همچنین در هفت ماهه امسال آلمان، چین، ترکیه و هند چهار کشور نخست از لحاظ ارزش سرمایهگذاری خارجی مصوب بودند، هرچند بیشترین تعداد سرمایهگذاریها توسط کشور افغانستان با ۲۲ فقره انجام شد.