روی خروجی رسانههای دولت و نزدیک به دولت، گشت ارشاد ابتدا به خیابانها بازگشت و سپس خیابانها را ترک کرد. خبرها در دو روز گذشته همین قدر متناقض بود و آنچه به نظر رسید این گزارش بود که هیچ نهادی نمیخواهد مسئولیت گشت ارشاد را حتی در شکل به ظاهر جدید آن بپذیرد. در این بین اما تلاش دولت برای حذف نقش سیدابراهیم رییسی رییس جمهور در بازگشت گشت ارشاد به خیابانها از توجههای بسیاری را به خود جلب کرد. این سول در افکار عمومی مطرح شد که دولت نمیخواهد مسئولیت طرح پلیس را بپذیرد؟ آیا دولت مخالف طرح برخورد در مساله حجاب است یا رییس جمهور صبح یکشنبه از آن با خبر شده است؟
نخستین خبر کمی بعد از عکسها و فیلمهایی که نشان میداد نیروی انتظامی برای برخورد با حجاب نیروهایی در سطح شهرها به ویژه تهران مستقر کرده منتشر شد. سخنگوی نیروی انتظامی در قالب ویدیویی خبر داد که با دستور رییس جمهور و رییس قوه قضاییه گشتهای ویژه پلیس به خیابانها برگشته است. منتظرالمهدی میگوید که در راستای مطالبات و دستور روسای جمهور و قوه قضاییه در «چارچوب قانون» با استقرار گشتهای خودرویی و پیاده در سراسر کشور با کسانی که توجهی به «پوشش خارج از عرف» ندارند در صورت عدم توجه به تذکر «برخورد قانونی» صورت میگیرد و افراد به دستگاه قضایی معرفی میشوند. تا اینجا همه چیز واضح است.
روز دوشنبه اما خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه بازگشت ونهای گشت ارشاد به خیابانها را رد میکنند و میگوید گشتهای جدید برچسب «گشت ارشاد» ندارد. تا اینجا هم همه چیز واضح است اما به نظر میرسد که رسانههای حامی دولت تلاش دارند یک بازی کلامی ساده برای اعلام خبری است که به سرعت بازتابها و واکنشهای گستردهای راه بیاندازند. ناگهان اما بخشی از خبر ابتدا از روی خروجی رسانههای دولت و سپس تسنیم حذف میشود. این رسانه اعلام کرد که در تماسهایی گفته شده رییس جمهور دستوری مبنی بر بازگشت گشتهای پلیس به خیابانها برای برخورد با حجاب نداده است.
این مسئله اما زمانی عجیب به نظر می رسد که هنوز ۱۰ روز از تاکید ویژه رییس جمهور برای انجام تکالیف دستگاهها در حوزه حجاب نمیگذرد. خبری که البته دولت در پی حذف آن برنیامده است: «سید ابراهیم رئیسی در جلسه ویژهای که صبح روز دوشنبه ۱۹ تیر ماه به منظور بررسی آخرین وضعیت اجرای تکالیف قانونی دستگاهها در حوزه حجاب و عفاف تشکیل شده بود، از دستگاههای مختلف از جمله وزارت کشور، وزارت ارشاد، قوه قضاییه و نیروی انتظامی خواست تا به تکالیف قانونی خود عمل کنند و اجرای تکالیف قانونی هیچ دستگاهی نباید به بهانه تاخیر در تصویب لایحه جدید حجاب و عفاف معطل بماند.» این متن خبر خبرگزاری اصولگرای فارس است که در آن رییسی صراحتا از نیروی انتظامی خواسته تا پیش از تدوین و تصویب قانون حجاب تکالیف خود را انجام دهد.
حال سوال از رییس جمهور و دولت اینجاست که آیا آنها از تکالیف نیروی انتظامی در حوزه حجاب اطلاع نداشتند و ندارند؟ اگر اینطور است پس چطور دولت در پی تدوین لایحه حجاب برآمده و نقش همه دستگاهها را در آن مشخص کرده است؟ با این همه دولتیها باز هم به تلاش برای حذف نقش رییس جمهور در بازگشت گشت ارشاد ادامه دادند.
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت در توییتی در همین راستا نوشت: «رئیس جمهور در مواجهه با ناهنجاریهای اجتماعی بارها مردم و مجریان را به ضرورت اجرای قانون توجه دادهاند. اخیرا نیز در جلسات مختلف از نیروی انتظامی و قوه قضاییه خواستند در چارچوب قوانین موجود نسبت به نظمبخشی امور اقدام کنند.» جهرمی در این توییت «شیوه» اجرای دستور رییسی را به گردن قوه قضاییه و ضابطان انداخت و نوشت: «تدبیر شیوه اجرای قانون بر عهده قوه قضائیه و ضابطان است.» با این تفسیر سوال دیگر اینجاست که دولت و رییس جمهور با اجرای طرح جدید نیروی انتظامی موافق است یا مخالف یا در این زمینه موضعی بیطرف دارد و فقط نظارهگر است؟
تلاش دولت تا اینجا آنقدر واضح بوده که تسنیم خبرگزاری نزدیک به سپاه نیز ساکت نمانده و به آن واکنش نشان داده است. این خبرگزاری گرچه بخش مربوط به دستور رییس جمهور را از خبر خود حذف کرده اما تاکید کرد که «صورت مسئله واضح است؛ سخنگوی فراجا رسماً مسئلهای را مطرح کرده و اگر نیاز به تکذیب دارد، باید مستقیماً درباره مطلب خود ایشان توضیح داده شود.» تسنیم همچنین نوشت که بخش مربوط به «دستور رئیسی» را به استناد «اظهارات آشکار و همچنین اظهارات تلفنی صریح برخی مقامات فراجا از جمله سعید منتظرالمهدی سخنگوی این نیرو» در خبر خود ذکر کرده و «نکته پنهانی هم» در آن نبوده است.
در همین حال رسانههای دولتی و دیگر خبرگزاریها نیز که در آغاز به صورت گسترده ویدیوی معرفی گشت ارشاد جدید را منتشر کرده بودند از عصر دیروز آن را از روی خروجیهای خود برداشتند. البته ویدیوی کامل سخنان سخنگوی نیروی انتظامی همچنان روی خروجی برخی از این رسانههاست. این رسانهها در واکنش به این اقدام عجیب خود گفتند که دستوری از رئیسجمهور در این زمینه وجود نداشته است و به همین دلیل حذف آن بخش از خبر نشانه واقعی بودن آن است. اما این رسانهها پاسخ ندادند که چگونه بخشی از خبری که نقل قول مستقیم از یک مقام رسمی نظامی است را حذف کردند؟ آن هم در شرایطی که هنوز یروی انتظامی و سخنگوی آن واکنشی به این اتفاقات و تلاش دولت برای حذف نقش رییس جمهور نداشته است.
ویدیو:
گفتوگو با سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟