دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ 13 January 2025
چندرسانه‌ای

امیر محمد عباسی در پایان‌نامه

تلاش برای نجات محیط زیست با خلق معنا در زندگی روزمره

چگونگی حل تضاد منافع فردی و جمعی به منظور تحقق آزادی افراد، از پرمناقشه‌ترین مسائل دنیای امروز است. گسترش عقلانیت مصرف‌گرا، راه حل سرمایه‌داری معاصر در حل تضاد گردش سرمایه و تحقق نیاز جامعه است. مسئله اصلی این پژوهش بر این مبناست که گروهی در عرصه زندگی روزمره نسبت به مصرف‌گرایی نگاه منتقدانه داشته و ادعا می‌کردند که آسیب‌های این نوع از عقلانیت بقای فردی و جمعی را دچار مشکل می‌سازد و لازم است کاری برای آن انجام شود. از نظر آن‌ها زندگی روزمره مهم‌ترین عرضه تجلی تضاد مصرف‌گرایی با اصل تمامیت زندگی است. اصل تمامیت زندگی به معنای ابزار تلقی نکردن دیگران در تامین نیازهای خویش و توجه همزمان به منافع فردی و جمعی است.

معمای مکان سوم | چرا بچه‌های اکباتان محله‌شان را دوست دارند و آپادانا نه!

تنهایی یک احساس ذهنی دردناک یا یک درد اجتماعی است که از عدم ارتباطات اجتماعی مطلوب و واقعی ناشی می‌شود. «مطالعه نقش زیرساخت اجتماعی در شکل‌گیری اجتماعات محلی پایدار؛ مطالعه موردی شهرک اکباتان و آپادانا در منطقه پنج شهر تهران» عنوان این پایان‌نامه است. مهم‌ترین یافته‌های این پژوهش عبارت است از: نقش طراحی و مطلوبیت فضایی در در رفع انزوا و تنهایی، نقش دین، امنیت محیطی و فردی، رضایت از زندگی، تجربه آزادی‌های فردی، احساس تعلق، هویت محله‌ای، مشارکت اجتماعی و اقتصادی، در شکل‌گیری تعاملات اجتماعی و تقویت اجتماعات.

طبقه چیست؟ متوسط کیست؟ چه گفتمانی دارد؟

در قسمت پنجم پایان‌نامه به سراغ «موقعیت طبقه متوسط جدید و ساختار گفتمان آن در جامعه ایران امروز» رفته‌ایم. این پایان‌نامه به بررسی شکل‌گیری، تحولات و تأثیرات این طبقه در جامعه ایران می‌پردازد. طبقه متوسط جدید، که در دوره رضاشاه و با دولت‌سازی مدرن پدید آمد، ماهیتی دولت‌ساخته و غیرارگانیک داشت. با این حال، تغییرات اجتماعی و اقتصادی اخیر مانند گسترش مشاغل آزاد و دیجیتالیسم، کاهش اشتغال در بخش دولتی، و تغییر در ساختار خانواده باعث شده است این طبقه استقلال بیشتری از دولت پیدا کند و به طور فزاینده‌ای به یک نیروی اجتماعی و اقتصادی مستقل تبدیل شود. این پژوهش الگو‌های فکری و گفتمانی این طبقه را تحلیل می‌کند و به تأثیرات گفتمان این طبقه بر تحولات سیاسی و اجتماعی ایران می‌پردازد.

محمدامین مبینی از پایان‌نامه‌اش می‌گوید

نوجوان ایرانی چه فیلمی دوست دارد؟ | فیلم ایرانی تلخ است و فیلم آمریکایی خیال‌انگیز

«محمدامین مبینی» در این پایان‌نامه به بررسی تطبیقی مضامین آثار سینمایی و تلویزیونی ایران و آمریکا در ژانر داستان بلوغ پرداخته است. پژوهش با هدف تحلیل موضوعات موردعلاقه نوجوانان ایرانی، شباهت‌ها و تفاوت‌های فرهنگی میان تولیدات دو کشور را بررسی کرده است. با انجام نظرسنجی از نوجوانان تهرانی، آثار محبوب در این ژانر شناسایی شدند و سپس مضامین پرتکرار این آثار تحلیل شدند. پژوهش نشان داد که در هر دو کشور، موضوعاتی چون ماجراجویی‌های نوجوانانه، رشد شخصیت، و روابط عاطفی از مضامین مشترک بوده‌اند. در عین حال، تفاوت‌هایی نیز مشاهده شد؛ آثار ایرانی بیشتر بر واقع‌گرایی، چالش‌های اجتماعی و واقعیت‌های زندگی نوجوانان تأکید دارند، در حالی که آثار آمریکایی اغلب از عناصر فانتزی و جادویی بهره می‌برند. این پژوهش، علاوه بر شناخت ترجیحات فرهنگی مخاطبان ایرانی، به بررسی امکان بهره‌گیری از ژانر داستان بلوغ برای تقویت سینمای ملی پرداخته و چارچوبی نظری بر مبنای مفاهیم جهانی‌شدن، فرهنگ و سینمای ملی ارائه کرده است.

محمدحسن کریمیان در پایان نامه از شکل‌گیری اقتصاد زباله‌گردی در تهران می‌گوید

اربابان زباله!

این پایان‌نامه به بررسی مکانیسم‌های شکل‌گیری نیروی کار غیررسمی در جمع‌آوری و تفکیک زباله‌های شهری در تهران پرداخته است. در این پژوهش، تمرکز بر رابطه بین عرضه و تقاضای نیروی کار غیررسمی است که نتیجه تعامل رویداد‌های سیاست‌گذاری و تغییرات نهادی در طول زمان است. عرضه نیروی کار غیررسمی و تقاضای ایجاد شده توسط منافع گروه‌های غیررسمی در قرارداد‌های پیمانی و مزایده‌ها، مورد تحلیل قرار گرفته است. این پایان‌نامه، سیاست‌های مهاجرتی، واگذاری خدمات جمع‌آوری زباله و تحولات نهادی مرتبط با کار غیررسمی را شناسایی کرده است.

مرتضی رستمی از دشواری‌های زیست روستایی در قلعه‌گنج کرمان می‌گوید

مسأله انسانِ اضافی!

این پایان‌نامه به بررسی مفهوم «انسان اضافی» در چارچوب شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی منطقه قلعه گنج در جنوب کرمان می‌پردازد. مسئله اصلی پژوهش، تحلیل چگونگی تأثیر مداخلات دولتی، بحران‌های زیست‌محیطی، ساختارهای قدرت در شکل‌گیری شبکه‌های وفاداری، توزیع منابع و ایجاد یا طرد انسان‌های «اضافی» است. این پژوهش، تلاش می‌کند نشان دهد که فرآیندهای اجتماعی و اقتصادی نظیر افول کشاورزی و گسترش اقتصاد غیررسمی مانند قاچاق، چگونه به شکل‌گیری اقتصادهای جدید و وضعیت‌های متناقض اجتماعی در این منطقه منجر شده است. هدف اصلی پژوهش، شناسایی سازوکارهای تولید انسان‌های «اضافی» در منطقه و بررسی اثرات آن بر بازتولید ساختارهای نابرابری و وابستگی است.

روان‌شناسی موفقیت و عامه‌پسند؛ وقتی رنجِ فردی، اجتماعی نمی‌شود!

این پایان‌نامه با عنوان «مردم‌نگاریِ گفتمانِ روان‌شناسی عامه‌پسند در زندگی روزمره» نوشته‌ی میلاد یزدچی به بررسی تأثیرات گفتمان روان‌شناسی عامه‌پسند بر زندگی روزمره افراد پرداخته است. این تحقیق با رویکرد مردم‌نگارانه در شهر فولادشهر انجام شده و شامل مصاحبه با ۲۰ نفر از مصرف‌کنندگان این گفتمان، تحلیل فضای مجازی (مانند کانال‌های تلگرامی مرتبط) و بررسی نشست‌ها و کلاس‌های روان‌شناسی موفقیت است. هدف اصلی پژوهش، درک پیامد‌های این گفتمان بر فرهنگ عمومی و مناسک فردی است که از طریق مفاهیمی مانند «اسطوره خود» و استعاره‌های موفقیت گسترش یافته‌اند. نویسنده با تکیه بر این تحلیل‌ها، نشان داده که گفتمان روان‌شناسی عامه‌پسند چگونه به اسطوره‌سازی و تقویت مفاهیمی مانند خودشکوفایی و مسئولیت‌پذیری می‌پردازد و تأثیرات آن بر رفتار و تفکر افراد چیست؟ این پایان‌نامه، به‌ویژه، به بررسی نقش استعاره‌ها و اصطلاحات خاص در ترویج این گفتمان و پیامد‌های آن بر مناسک فردی و فرهنگ عمومی پرداخته است، تا ابعاد مثبت و منفی این پدیده در زندگی روزمره را آشکار کند.
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی