همین چند وقت پیش بود که درباره «پارسا پیروزفر» شایعاتی منتشر شد و در گزارشی نیز فراز به نقش مهم پاپاراتزيها در این نوع از داستانها پرداخت.
همایون شجریان فرزند محمدرضا شجریان، سه خواهر بزرگتر از خود بنام فرزانه، افسانه و مژگان و یک برادر کوچکتر ناتنی بنام رایان دارد. نام دختر او یاسمین است و مادر یاسمین سالها پیش از همایون شجریان جدا شدهاست. قبل از شایعه جدید همایون شجریان تنها در یک برنامهای به عادل فردوسی پور در خصوص رابطه خود با سحر دولتشاهی و کنسرت سی اشاره کرده بود؛ او در آن زمان گفت: «بعد از کنسرت سی بود که من و سحر اینطوری شد که یار هم باشیم».
بیش از همهگیری فضای مجازی نیز زندگی محمدرضا شجریان و پسر او شاهد اتفاقاتی بود که اگر امروز رخ میداد جنجال میآفرید. برای مثال همایون شجریان در سال ۱۳۷۴ با گیتا خوانساری ازدواج کرد و دخترش یاسمن بعد از دوازده سال ازدواجشان به دنیا آمد. گیتا خوانساری خواهر کتایون خوانساری همسر دوم محمدرضا شجریان است و در نهایت ازدواج این دو به طلاق ختم شد. محمدرضا شجریان نیز پس از طلاق از فرخنده گلافشان، در حدود ۵۳ سالگی با کتایون خوانساری ۲۶ ساله ازدواج کرد. چگونه در آن زمان چنین اخباری جریانسازی نشد، ولی امروز همایون شجریان باید به داستانهای مجازی در خصوص رابطه با سحر دولتشاهی واکنش نشان دهد و به حاملی برای شایعات بدل شود؟
مونیکا لوینسکی، کارآموز کاخسفید که در میانه دهه ۹۰ میلادی به علت رابطه با بیل کلینتون رئیس جمهوری آمریکا شهرت یافت و در آن زمان بحثی شکل گرفت که سیاستمدار نمیتواند فضای شخصی پنهان شده از مردم داشته باشد، زیرا قدرت دارد و برای مردم تصمیم میگیرد. در دهه اخیر و در میان افکار عمومی اشتیاق برای دانستن از زندگی خصوصی دیگری افزایش یافتهاست و در همین راستا نیز بلاگرهایی به وجود آمدند که حوزه فعالیتشان به اشتراک گذاشتن جزئیات زندگی شخصی و خصوصی خود است. کاربران فضای مجازی در این شرایط انتظار دارند که شخصیتهایی که حتی معروفیت حداقلی دارند پاسخگوی مسائل زندگی شخصی خود باشند. اما آیا در خصوص حریم شخصی زندگی اشخاص معروفی مانند «همایون شجریان» مرزی وجود ندارد؟
سعید معدنی جامعهشناس و استاد دانشگاه به سوال فراز اینگونه پاسخ میدهد: «این یک واقعیت است که سلبریتیها در معرض چنین آسیبهایی قرار دارند. حتی بر همین اساس برخی معتقدند که متوسطبودن از شهرت بهتر است. یعنی اگر فردی یک زندگی متوسط داشته باشد راحتتر زندگی میکند تا از شهرت برخودار شود. اکثر افراد، علاقهمند به کسب شهرت و ثروتاند و تقریبا همه انسانها به جست و جوی نام و نان میروند. وقتی که فرد شهرت پیدا میکند در ویترین رصد دیگران قرار میگیرد. به همین دلیل فرد مجبور به کنتزل رفتار خود میشود».
او ادامه میدهد: «بعد از جنگ جهانی دوم و در جهان غرب کم کم افراد به جزئیات زندگی سلبریتیها علاقهمند شدند و در گاهی از اوقات زندگی افرادی مانند «مایکل جکسون» به همین دلیل به مرز نابودی رسید. این یکی از آفتهای سلبریتی بودن در جامعه است و در دنیای مدرن شرایط بدتر شدهاست. پیشتر، تنها خبرنگاران بودند که درباره این نوع از موضوعات مینوشتند، اما الان افراد در قالب کامنت زیر پست سلبریتیها، حرفهای خود را بیان میکنند. این یک امر طبیعی در دنیا امروز است. برخی از کسانی که تمایل به جذب دنبال کننده بیشتری دارند از فحاشیهای کاربران مجازی نیز استقبال میکنند تا بیشتر دیده شوند. در فرهنگ سنتی کشور ما که خط قرمزهای زیادی وجود دارد افراد مجبور میشوند که نسبت به شایعات، واکنش نشان دهند».
ویدیو:
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟
اینفوگرافیک