جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ 13 June 2025

برگزیدگان مسابقه «ویکی دوستدار فرهنگ عامه» اعلام شدند

سه عکاس ایرانی در راه رقابت جهانی ویکی مدیا

بخش ملی همایه ویکی دوستدار فرهنگ عامه، سه برگزیده اصلی خود را شناخت. بخش جهانی این رقابت از سال ۲۰۱۹ برگزار شده است و امسال نخستین بار است که به همت گروه کاربری ویکی‌مدین‌های ایرانی، در سطح ملی برگزار می‌شود. هدف این رقابت، مستندکردن فرهنگ و میراث ناملموس مناطق مختلف جهان است تا از آن‌ها در دایره‌المعارف آزاد و جهانی ویکی‌پدیا و سایر پروژه‌های مشابه استفاده شود.

تلاش برای صلح میان مردم و تاریخ | دلیل تخریب میراث‌فرهنگی، مشکلات اقتصادی است!

میراث باستانی، گنجینه‌ای ارزشمند و بازتاب‌دهنده هویت هر ملت است. اما پرسش اساسی اینجاست که چگونه می‌توان این هویت را پاس داشت و از آن به درستی مراقبت کرد؟ مروری بر عملکرد دولت‌ها و نسل‌های گوناگون نشان می‌دهد که با گذشت زمان، دغدغه حفظ این یادگارهای کهن رو به افول گذاشته و وضعیت نگهداری آن‌ها نگران‌کننده‌تر شده است. چگونه است که این ثروت ملی، که هزاران سال پابرجا مانده، در سال‌های اخیر شاهد تخریب و بی‌توجهی بوده است؟ چه عواملی سبب می‌شوند که این میراث نه تنها برای مردم، بلکه برای برخی دولتمردان نیز اهمیت خود را از دست بدهد؟ چه کسانی در این میان مقصرند و چرا دیوارهای یک بنای تاریخی جولانگاه یادگاری‌نویسی‌ها می‌شود؟ در همین راستا به مناسبت فرارسیدن «روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی»، روزنامه اینترنتی فراز با دکتر «مجید منتظر ظهوری»، عضو هیئت علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران، به گفت‌وگو نشسته تا زوایای این موضوع مهم را بررسی کند.

ترسم که در این واقعه عطار نماند؛ عرفان پسوند و پیشوند ندارد!

«فریدالدین ابوحامد محمد عطار نیشابوری»، یکی از عارفان و شاعران ایرانی بود. از مشهورترین کتاب‌های او می‌توان منطق‌الطیر و تذکرة‌الاولیا را نام برد؛ هرچند تذکرة‌الاولیا در شرح حال بزرگان اهل تصوف نوشته شده و اندیشه‌های خود او نیست. در این گفت‌وگو «میرهادی سیدموسوی»، پژوهشگر و نویسنده عرفان و ادبیات عرفانی، می‌گوید عطارنیشابوری دقیقا کیست، عرفان چیست، به چه کسانی صوفی می‌گویند و در آن به ابعاد زندگی و شناخت اندیشه‌های عطار نیز می‌پردازد.

نمایش ۱۰۰ اثر تمدن ایلام در موزه ملی ایران باستان

نمایشگاه «شکوه ایلام باستان به روایت ۱۰۰ اثر موزه ایران باستان»، از ۲۸ اسفندماه در محل موزه ملی ایران باستان گشایش یافت و در طول تعطیلات نوروز با استقبال زیاد مخاطبان همراه شد.

فرازی از زندگی و آثار عطار نیشابوری

میرهادی سیدموسوی: شما نمی‌توانید صرف دانستن ادبیات، اشعار عطار، مولانا و... را بخوانی و شرح دهید؛ قرآن را باید بدانید و اسلام، پیامبر، صحابه، اهل بیت و تصوف را باید بشناسید | همه فکر می‌کنند صوفی برای اسلام است، در حالی که قبل از اسلام هم بوده است | هر دینی صوفیان خودش را دارد | همه فکر می‌کنند صوفی حتما عارف است اما ما صوفیانی داریم که عارف نیستند | عرفان پسوند یا پیشوند ندارد | عرفان یعنی شناخت خود؛ هر چیزی که سراغ داستان‌های غیرفیزیکی رفت، عرفان نیست | تذکرة‌الاولیا اندیشه‌‌های عطار نیست؛ آن‌چه را از صوفیان قبل از خودش شنیده گردآوری کرده است | ما اگر نتوانیم فرهنگ‌سازی درستی از آموزه‌‌های بزرگان برای زندگی امروز بکنیم، عده‌‌ای می‌آیند و از این‌‌ها بت‌سازی می‌کنند؛ بت هم قابل شکستن است!

«ترور» در تئاتر شهر: شما هیأت منصفه هستید!

ترور، یک نمایش تعاملی است که از پنجم اسفند در سالن اصلی تئاتر شهر تهران به روی صحنه رفته است. این نمایش روایت محاکمه یک خلبان نظامی آلمانی است که پس از قرارگرفتن در یک دوراهی هولناک، تصمیمی گرفته که حالا باید در دادگاه از آن دفاع کند؛ تصمیمی که تداعی‌کننده مسئله اخلاقی مشهور سوزن‌بان (یا تراموا) است.

در اهمیت فرهنگستان زبان و ادب فارسی

عیب می جمله چو گفتی هنرش نیز بگوی!

«درازآویز زینتی» و «کش‌لقمه» از آن دست کلماتی اند که سال‌هاست به اسم واژگان مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ذهن عموم مردم جا افتاده‌اند. البته فرهنگستان هرگز این کلمات را تصویب نکرده است. آنچه واقعا از دل تلاش‌های اعضای فرهنگستان درآمده، کلماتی چون «فرودگاه» و «کارخانه» است که امروز بخشی از زبان روزمره مردم است.

پول منوتو و اینترنشنال را چه کسی می‌دهد؟!

رییس‌جمهور آمریکا بودجه ۷۰ میلیارد دلاری کمک‌های خارجی دولت این کشور را به حالت تعلیق درآورده است تا غوغایی در میان گروه‌های مخالف جمهوری اسلامی در خارج از کشور پدید آید. گفته می‌شود که از این بودجه کلان حدود ۶۵ میلیون دلار نیز سهم نهادها، موسسات و افراد ایرانی بودند که خارج از کشور زندگی می‌کنند و از دولت آمریکا بودجه می‌گرفته‌اند. این موضوع باعث شده تا نگاه‌های بسیاری به سمت بسیاری از رسانه‌ها و پروژه‌های رسانه‌ای فارسی‌زبان بچرخد.

جشنواره ‌بی‌فیلم فجر؛ کیفیت پایین است، بلیت نیست!

چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر روز گذشته در تالار وحدت افتتاح و پخش فیلم‌ها در سینماهای پایتخت شروع شد. جشنواره‌ای که رونق گذشته را ندارد ولی همچنان و به سیاق سال‌های گذشته، با حاشیه همراه است.

امیرکبیرهای سینمای ایران

۲۰ دی‌ماه سالروز درگذشت «میرزا محمدتقی‌خان فراهانی»، ملقب به «امیرکبیر» است. امیرکبیر شخصیت بسیار مهمی در تاریخ ایران بوده و به همین دلیل در آثار ماندگار سینمایی به آن پرداخته شده است. در این ویدیو به این آثار پرداخته‌ایم.

بررسی حقوقی یک حکم در گفتگو با علی مجتهدزاده

مصادره خانه حسن شماعی‌زاده؛ به این پرسش‌ها پاسخ بدهید!

«بالاخره جواز ساخت خانه من در تهران صادر شد و اموال فرزند من رفت.» این توییت «حسن شماعی‌زاده» است که طی آن مجدد بحث مصادره اموال خود را در فضای مجازی پررنگ کرد. خبر مصادره اموال حسن شماعی‌زاده، آهنگساز و هنرمند مشهور ایرانی که سال‌هاست در خارج از ایران زندگی می‌کند، موجی از واکنش‌ها و نظرات را به همراه داشته است. شماعی‌زاده با ساخت ترانه‌های پرطرفدار و همکاری با خوانندگان مطرح به شهرت رسید.
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها