شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴ 21 June 2025

تهران و تل‌آویو در آتش، واشنگتن در تکاپو

هزینه‌ی جنگ و سناریوهای پیش رو | چرا تا این لحظه جنگ مستقیم با آمریکا محتمل نیست؟

افغانستان و عراق به واشنگتن آموخت که پیروزی در نبرد آسان است، اما کنترل پیامدهای آن غیرممکن؛ استفاده فعالانه از ظرفیت‌های دیپلماتیک و نگاه واقع‌بینانه به نقاط ضعف و قوت ایران نیز مهمترین مسأله دولتمردان تهران برای عبور کشور از این بحران است.

هر جنگی پس از آغاز، جنگی ‌است میهنی…

ایران‌زمین با توجه به مکان خود در جغرافیای سیاسی نمی‌توانسته است در معرض یورش اقوام بیگانه قرار نگیرد، اما با توجه به دائمی بودن تهدید و تجاوز می‌بایست اندیشه ای از «مدیریت بحران» پیدا می کرد که تا بتواند درد «ضعف طبیعی» خود را با آخرالدوای اراده معطوف به قدرت درمان کند...

آیا واقعاً نیروی کار نیست؟

کارگر ایرانی باید بالاترین نرخ دستمزد در منطقه را داشته باشد. این هم کافی نیست؛ امکانات و شرایط کارِ بهتر، اعم از لباس کار، ابزار و تغذیه‌ی سالم، با کارفرماست تا خروجی آن، محصول یا خدمتی باکیفیت باشد. این نمی‌شود که کارگر ۱۰ واحد ارزش مالی تولید کند، اما فقط مالکِ سه واحد ارزش پولی باشد.

صنعت فرهنگ ما و انرژی هسته‌ای؛

آسیب‌شناسی رویکرد سینمایی به موضوع انرژی هسته‌ای

امروز که گفتگوهای هسته ای از آستانه بیست سالگی خود گذشته و به روزهای حساس و سرنوشت سازی رسیده است به نظر می رسد جا دارد تا بازبینی کنیم که در حوزه رسانه فراگیری چون سینما و تلویزیون تا به امروز چه دستاوردی داشته ایم و اساسا چقدر توانسته ایم از انرژی هسته ای به عنوان امری ملی و حقّی مسلَّم تصویرسازی کنیم. به تعبیر دیگر چقدر توانسته‌ایم از دل موضوع اساسی مثل انرژی هسته ای برای ایران و ذهن ایرانی خلق معنا کنیم تا نسبت به این داشته علمی احساس افتخار و غرور کند. 

چپ ایرانی و مساله مهاجران افغان

میراث روشنفکری چپ در ایران سویه های غریبی پیدا کرده و به تازگی به سمت ائتلافی مخفی و رازآلود با مافیا و صاحبان ابزارتولید پیش رفته که در نوع خود بی نظیر است. در این جُستار با کمک گرفتن از منطق درونی نظریه اقتصادی مارکسیسم توضیح خواهیم داد که چگونه مارکسیست‌های بومی به جای حمایت از حقوق کارگر و نیروی کار، در ائتلاف با راست و صاحبان سرمایه و ابزارتولید -که از نیروی‌کار خارجی افغان -استفاده می‌کنند، در پی کسب هر چه بیشتر ارزش اضافی هستند ولی با پرده ای از ایدئولوژی (فریادهای زهرآگین به اصطلاح ضدنژادپرستی)خواهان باقی ماندن میلیون‌ها مهاجر غیرقانونی و حتی واردات بیشتر کارگرانی هستند که از صنایع غیرمولّد تا حوزه‌های پرسود دیگر فعالیّت می‌کنند و یا در واحدهای خدماتی مربوط به خُرده بورژوازی (مانند رستوران‌داری) با حداقل حقوق یک کارگر ایرانی، مورد بهره‌کشی قرار می‌گیرند.

راز انحلال پ . ک. ک

ترکیه همچنان به عملیات نظامی خود در شمال عراق و سوریه علیه مواضع پ.ک.ک و یگان‌های مدافع خلق (YPG) در شمال شرق سوریه ادامه می‌دهد. در همین حال، تحولات جدیدی در سوریه رخ داد که منجر به حاکم شدن گروه احمد الشرع در این کشور شد.

باز هم درباره بیانیه ۲۳۰۰ امضایی

استفاده ابزاری از مباحث قومی ممنوع!

در روزهای نخست پس از تعطیلات نوروزی بیانیه ای با امضای بیش از نهصد شخصیت شناخته شدۀ علمی و فرهنگی و هنری و ایران دوست منتشر شد که بازتاب های آن تاکنون ادامه دارد.به گونه ای که در هفته گذشته بیش از ۱۳۰۰ امضا به بیانیه افزوده شده و شخصیت های شناخته شده و  برجسته دیگری به امضا بیانیه پرداختند.این بیانیه، اعتراضی به آن دست از مباحث قومی بود که در قالب سخنان استاندار آذربایجان شرقی در باره نسبت آذربایجان با ایران طرح شده بود و در ادامه به رویدادهای ناخوشایند ارومیه و تندروی قومی گروهی از نیروهای افراطی در توهین و تحقیر و انکار حضور هموطنان کرد در شهر ارومیه پرداخته بود و از برنامه های اجرا شده به بهانه نوروز در شهرهای دو یا چند قومی نیز انتقاد شده بود.

نگاه اصفهانی به ماجرای اختلاف آب با یزد

بحران آب در استان یزد از ابتدای سال به محل اختلافی بین مردم این استان و اصفهانی تبدیل شده‌است. در این مدت، نظرات کارشناسی زیادی ارائه‌ شده و اهالی هر استان نیز باورهاشان را در این‌باره در میان گذاشته‌اند. یادداشتی که در ادامه می‌خوانید، صرفا نگاه یک اصفهانی به قضیه اختلاف آب بوده، نظر روزنامه اینترنتی فراز نیست و با هدف تضارب آرا و شکل‌گیری گفت‌وگو منتشر شده است.

ترامپ، فرصتی برای بازگشت به واقع‌گرایی

امروز تقابل جمهوری اسلامی با آمریکا به نقطه‌ای رسیده که باید بین آرمانگرایی و واقع‌گرایی، یکی را انتخاب کند. اصولاً تصمیم‌گیری برای جمهوری اسلامی همواره سخت بوده است. هنوز در موضوع ماهواره تصمیم مشخصی نگرفته‌ایم. تصمیم نهایی در موضوع حجاب هم در هاله‌ای از ابهام است. در موضوع هدفمندی یارانه‌ها هم همینطور. در سیاست خارجی نیز مشخص نکرده‌ایم که به دنبال سازگاری واقعیت‌ها هستیم یا آرمان‌هایی همچون نابودی آمریکا و اسرائیل و شرق و غرب. اگر در پایان جنگ هشت‌ساله با عراق به درستی تصمیم به پایان جنگ گرفتیم، از آن به عنوان شکست تلخ یا جام زهر یاد می‌کنیم. اما سازگاری با طبیعت شکست نیست، بلکه پیروزی بر توهمات ایدئولوژیک را باید جشن گرفت.

ترامپ خروشچف آمریکایی می‌شود؟

برآمدن دوباره ترامپ در آمریکا در همین چند ماه جنجال‌های بسیاری برای خود آمریکا و کل جهان در برداشته بسیاری از انگاره‌های ثابت در مورد مدل اقتصادی و اداره سیاسی که سال‌ها بر مبنای آن رویای آمریکایی تبلیغ می‌شد با سیاست‌ها و رفتار ترامپ ناگهان دود شد و به هوا رفت.

فرانکشتاین جغرافیایی که به پایان نزدیک شده

اوکراینی‌های همیشه ناسپاس

اوکراین هیچ وقت یک کشور طبیعی و تاریخی نبوده. کی‌اف شهری مقدس زیر سایه روسیه بود.
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
رد خون؛ تصاویری از حمله اسرائیل به مردم تهران آغاز پاسخ موشکی ایران | وعده صادق ۳ تداوم تجاوز اسرائیل به شهرهای ایران | جلسه شورای امنیت امشب تشکیل می‌شود | رهبری: رژیم منتظر پاسخی سخت باشد! | رییس‌جمهور: پاسخ مشروع و قدرتمند در راه است آقای قالیباف، جلوی فاجعه را بگیرید همایون شجریان، «از دوست داشتن»، برای جواهرسازی یا موسیقی حاج علی‌اکبر انصاری که بود؟ ثروت پسرانش از کجا آمد؟ ممنوعیت فروش اینترنتی دارو به نفع چه کسی است مهاجران افغان برای سیستم بهداشت و درمان چقدر هزینه دارند؟ از دکتر علی‌رضا بیرانوند تا دکتر عوض‌علی کردان! طرح سامان‌دهی اتباع مجلس؛ کاپیتولاسیون در حق اتباع خارجی است | مجلس در پی تشویق فروش دختران به اتباع خارجی برای کسب تابعیت با ازدواج موقت سویه جدید کرونای ۲۰۲۵ چیست؟ همه‌گیری کرونا برمی‌گردد؟ صدور مجوز به کار گیری اتباع؛ کار هست، کارگر نیست؟! علت اعتصاب کامیون‌داران چیست؟ اعتصاب کنندگان چه می‌خواهند؟ میهن: بستنی سه‌بعدی و حاشیه‌های تمام‌نشدنی