۱۸ شهريور ۱۴۰۵ ۱۶:۱۲
شنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۴ - ۱۴:۵۲
کد خبر: ۱۰۵۴۵۵

آنفلوآنزا چه تفاوتی با دیگر بیماری‌های ویروسی تنفسی دارد؟

آنفلوآنزا چه تفاوتی با دیگر بیماری‌های ویروسی تنفسی دارد؟
یک متخصص ویروس‌شناسی پزشکی با تاکید بر لزوم انجام واکسیناسیون برای پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا، دلیل گردش زیاد ویروس آنفلوآنزای نوع A و افزایش سرعت انتقال آن را پوشش کم و ناکافی واکسیناسیون برشمرد.

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز؛ دکتر آذرخش آذران در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: پاییز، زمان اوج بسیاری از بیماری‌های ویروسی تنفسی است؛ عفونت‌های ویروسی سیستم تنفسی به راحتی قابل انتقال هستند و می‌توانند برای کودکان، افراد مسن و اشخاصی که ضعف سیستم ایمنی دارند، خطرناک باشند.

وی با اشاره به بیماری‌های ویروسی و باکتریال تنفسی شایع در این فصل، افزود: ویروس‌های مختلفی از جمله رینوویروس‌ها در بروز سرماخوردگی نقش دارند. کووید - ۱۹، آنفلوآنزا، سرماخوردگی ناشی از ویروس‌های مختلف، اسهال و استفراغ ناشی از روتاویروس، عفونت حاد گوش، سینوزیت، آلرژی و آسم در این فصل شیوع پیدا می‌کنند.

وضعیت فعلی شیوع ویروس‌های تنفسی

این متخصص ویروس‌شناسی پزشکی گفت: امسال اطلاعاتی که در مورد ویروس‌های تنفسی داریم، بیشتر از کشور استرالیا است. این روزها  در شبکه‌های اجتماعی بسیار در مورد بدتر شدن وضعیت آنفلوآنزا صحبت کرده‌اند. استرالیا در نیم‌کره جنوبی و کشور ما در نیم‌کره شمالی قرار داد؛ با بررسی‌های الگوهای اپیدمیولوژیک استرالیا، شیوع ویروس‌ها در نیم‌کره جنوبی و شمالی متفاوت خواهد بود.

وی ادامه داد: در حال حاضر در استرالیا علاوه بر ویروس آنفلوآنزای نوع A، ویروس RSV و کرونا(کووید - ۱۹) هم در گردش است یعنی اکنون در استرالیا یک اپیدمی وجود دارد و  سه ویروس در حال گردش هستند اما خوشبختانه ویروس آنفلوآنزا تغییر آنتی‌ژنتیکی نداده است، یعنی ویروسی که در گردش است، دقیقا مطابق با سویه‌های موجود در واکسن موجود است و قاعدتا واکسیناسیون باید کارآیی لازم را داشته باشد.

آذران با اشاره به گردش فراوان ویروس آنفلوآنزای نوع A و افزایش سرعت انتقال آن بیان کرد: بررسی‌ها نشان داده که دلیل اصلی این موضوع، پوشش کم و ناکافی واکسیناسیون بوده است، در نتیجه با انتقال بالای ویروس در کودکان و بروز بیماری شدید و وخیم در بزرگسالان مواجه شده‌ایم. بنابراین آنفلوآنزا در کودکان موجب انتقال خیلی سریع می‌شود و این کودکان هستند که بیماری را به دیگران منتقل می‌کنند اما در کودکان چندان منجر به بستری نمی‌شود اما این بیماری ممکن است در بزرگسالان بالای ۶۵ سال، وخیم و حتی منجر به بستری شدن در ICU شود.

علائم بالینی آنفلوآنزا

وی ادامه داد: علائم آنفلوآنزا برخلاف کووید - ۱۹ که به صورت تدریجی شروع می‌شود، ناگهانی است و با تب و لرز و سردرد شروع می‌شود و در ادامه، سرفه خشک و در موارد کم سرفه خلط‌دار، بدن‌درد شدید به ویژه در ناحیه کمر یا پشت ساق پا، آبریزش از بینی، گلو درد، آبریزش چشم، دردناک شدن چشم‌ها، بی‌اشتهایی، احساس فشار در زیر جناق سینه، گاهی بروز اسهال، استفراغ و تهوع، خستگی و بی‌قراری از علائم این بیماری هستند.

خطرات و عوارض آنفلوآنزا

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اضافه کرد: عوارض این بیماری به دو دسته ریوی(پولمونری) و خارج ریوی(اکستراپولمونری) تقسیم می‌شوند. عوارض ریوی شامل پنومونی ویروسی و پنومونی باکتریال و عوارض خارج ریوی هم شامل عفونت گوش میانی، سینوزیت، التهاب تیروئید، بدتر شدن دیابت، التهاب قلب، التهاب مغز و التهاب عضلات است.  

آذران گفت: به طور کلی، آنفلوآنزا می‌تواند چندین ارگان بدن را درگیر کند و در افرادی که بیماری‌های ریوی و قلبی دارند، می‌تواند موجب تشدید آن بیماری شود.

تفاوت آنفلوآنزا با دیگر بیماری‌های ویروسی تنفسی

وی در خصوص تفاوت‌های آنفلوآنزا با سرماخوردگی و کووید - ۱۹ بیان کرد: بسیاری اوقات بیماری‌های تنفسی از نظر بالینی، قابل تشخیص نیستند اما یکی از مهم‌ترین وجوه تفکیک آنفلوآنزا از سرماخوردگی و کووید - ۱۹، شروع بسیار ناگهانی آنفلوآنزا است، به این معنا که بدون هیچ پیش آگهی قبلی و به صورت ناگهانی، تب و لرز و سردرد شروع می‌شود اما در کووید - ۱۹ و سرماخوردگی، علائم به صورت تدریجی رخ خواهد داد؛ اول تب و لرز خفیف، بعد کاهش اشتها، گلودرد، سوزش گلو و به تدریج درد عضلانی، آبریزش و گرفتگی بینی ایجاد می‌شود. بنابراین وجه تفکیک بالینی آنفلوآنزا از سرماخوردگی، تنها شروع ناگهانی یا تدریجی بودن علائم است در حالی که در سرماخوردگی، درد عضلانی وجود ندارد و شدت بیماری کمتر است؛ اما اگر بخواهیم به صورت دقیق ویروس را تشخیص دهیم، نیازمند تشخیص آزمایشگاهی خواهیم بود.

این متخصص ویروس‌شناسی پزشکی گفت: دوره کمون انتشار ویروس آنفلوآنزا یک تا چهار روز است و هرچه میزان ویروس بیشتر باشد، علائم زودتر ظاهر می‌شوند اما معمولا علائم آنفلوآنزا بعد از یکی دو روز بعد از مواجهه با ویروس یا فرد بیمار، ظاهر می‌شود.

باید و نباید واکسن آنفلوآنزا

وی بیان کرد: بهترین راه پیشگیری، واکسیناسیون است. در حال حاضر در کشور ما سه نوع واکسن شامل دو واکسن خارجی و یک واکسن ایرانی برای آنفلوآنزا وجود دارد؛ همه افراد بالای شش ماه می‌توانند وکسن خارجی را تزریق کنند اما واکسن ایرانی تنها برای افراد بالای ۱۸ سال تزریق می‌شود.

آذران در خصوص نحوه تزریق واکسن در کودکان بیان کرد: برای کودکانی که سن زیر ۹ سال دارند و برای اولین بار واکسن آنفلوآنزا را دریافت می‌کنند، باید دو دوز به فاصله ۲۸ روز تزریق شود و از سال‌های بعد، دریافت یک دوز مانند بزرگسالان کافی است. برای بزرگسالان هم تزریق سالیانه یک دوز کافی است.

وی افزود: بهتر است همه افراد این واکسن را دریافت کنند اما  با توجه به اینکه واکسن به تعداد کافی وجود ندارد، سالمندان بالای ۶۵ سال، زنان باردار، بیماران دیابتی، افراد با اضافه وزن با BMI بالای ۴۰،  افراد با ضعف سیستم ایمنی، مبتلایان به بیماری‌های زمینه‌ای، کادر درمان و بیماران قلبی و افراد با فشارخون بالا در اولویت هستند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ادامه داد: شست‌وشوی دست‌ها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه، ضدعفونی کردن سطوح، دوری از افراد دارای علائم بیماری و پوشاندن دهان و بینی با ماسک در جاهای شلوغ و سربسته نیز راه‌های پیشگیری غیر از واکسیناسیون است.  

درمان آنفلوآنزا

وی اضافه کرد: درمان این بیماری به دو دسته تقسیم می‌شود؛ مراقبت‌های اولیه و حمایتی شامل استراحت، مصرف مایعات گرم، استفاده از عسل، لیمو و ویتامین C است.

این متخصص ویروس‌شناسی پزشکی با اشاره به درمان‌های دارویی آنفلوآنزا گفت: داروهای ضدویروس باید در ساعت‌های اولیه شروع علائم، مصرف شود. داروهای ضدویروس برای همه افراد تجویز نمی‌شود و تنها با دستور پزشک و در موارد خاص انجام می‌شود زیرا مصرف بی‌رویه داروهای ضدویروس می‌تواند منجر به ایجاد مقاومت دارویی شود.

وی با اشاره به درمان علامتی آنفلوآنزا با داروهای ضدالتهاب افزود: مصرف آنتی‌بیوتیک فقط در صورت وجود گلو درد باکتریال مجاز است و هیچ تاثیری بر خود ویروس ندارد. اگر عفونت باکتریال وجود ندارد، باید از مصرف آنتی‌بیوتیک خودداری کرد. 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
خسارت واقعی سیل مازندران چقدر است؟! جبران خسارت مردم چگونه انجام می‌شود؟!
حمایت بانک تجارت از طرح‌های زیرساختی، انرژی‌های تجدید پذیر و زنجیره تأمین پروژه‌های استانی
«نبرد هرمز» روز شصت و یکم | گزارش درحال به روز رسانی
تابستان داغ صنایع بورسی؛ درآمد شرکت‌ها از تورم جلو زد!
مدیریت مصرف تهرانی‌ها جواب داد! | به اندازه سد کرج آب صرفه‌جویی شد
ایران خودرو گران می کند، شورای رقابت نظاره می کند؛ مردم تاوان کدام تصمیم را می‌دهند؟
با حضور وزیر میراث فرهنگی و به یاد شهدای مدرسه شجره طیبه میناب برگزار شد؛ رونمایی از بسته فرهنگی «با هم برای ایران» توسط بانک ملی
قدردانی وزیر نیرو از نقش‌آفرینی ملی «بانک دی»
«نبرد هرمز» شصتمین روز | واکنش قالیباف به شکار زیرسطحی آمریکایی در تنگۀ هرمز: ناک اوت!
قدردانی وزیر نیرو از نقش‌آفرینی ملی «بانک دی»
جوایز برندگان نظرسنجی رضایت مشتریان واریز شد
هزار وعده‌ی «احمد» یکی وفا نکند! | وعده افزایش دستمزد کارگران در نیمه دوم سال محقق می‌شود؟
سطح یک نسبت توانگری مالی
افزایش سرمایه ۱۰۷۲ درصدی شرکت پارس خودرو / سرمایه پارس‌خودرو به بیش از ۱۳۳ همت می‌رسد
مهسا بهشتی: طرح حمایت بانک اقتصادنوین از ورزشکاران، فاصله میان «می‌توانم» و «نمی‌توانم» است
رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام: بانک اقتصادنوین مسیر درستی را انتخاب کرده است
عضو کمیسیون اقتصادی: بانک اقتصادنوین، حرمت اولین بودن را نگه داشت
مدیرعامل: «اعتماد» مهمترین سرمایه بانک اقتصادنوین است
جهش درآمد بانک تجارت با ورود به بانکداری مدرن
اعلام اولویت‌های پژوهشی سال ۱۴۰۵ بانک دی
یک مقام آگاه به فراز: روسیه و چین اعلام آمادگی کرده‌اند | همه چیز معطل تامین ارز است
بازآفرینی مراکز رشد در عصر هوش مصنوعی؛ حرکت از استقرار استارتاپ‌ها به پلتفرم ارزش‌آفرین
اولویت مدیرعامل پتروشیمی فارابی در شرایط جنگی: سود بیشتر به قیمت کاهش تولید! | مدیران تاپیکو و تامین اجتماعی از اولویت‌های بهزاد قلی‌پور مطلع‌اند؟
*ساعات ارائه خدمات شعب بانک گردشگری از تاریخ ۱۶ شهریور ۱۴۰۵ اعلام شد. *
توقیف نفتکش توسط نیرو‌های یمنی در بندر عدن
اعلام اولویت‌های پژوهشی سال ۱۴۰۵ بانک دی
«نبرد هرمز» روز پنجاه و نهم | معاون اول رئیس جمهور: جنگ ما تمام نشده است
نیرو‌های ویژه نیروی دریایی آمریکا عملیات مخفی چهارماهه‌ای را برای پاکسازی مین‌های تنگه هرمز انجام دادند
افزایش بی‌سابقه قیمت سوخت در ایالات متحده به دلیل جنگ ایران و مشکلات پالایشگاهی
افزایش بی‌سابقه قیمت سوخت در ایالات متحده به دلیل جنگ ایران و مشکلات پالایشگاهی
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
افزایش قیمت نفت در پی حملات متقابل آمریکا و ایران به شناور‌ها
کاهش ترافیک تنگه هرمز به کمترین میزان از ماه می‌در پی حملات آمریکا و ایران به شناور‌ها
نیرو‌های ویژه نیروی دریایی آمریکا عملیات مخفی چهارماهه‌ای را برای پاکسازی مین‌های تنگه هرمز انجام دادند
بازآفرینی مراکز رشد در عصر هوش مصنوعی؛ حرکت از استقرار استارتاپ‌ها به پلتفرم ارزش‌آفرین
توقیف نفتکش توسط نیرو‌های یمنی در بندر عدن
*ساعات ارائه خدمات شعب بانک گردشگری از تاریخ ۱۶ شهریور ۱۴۰۵ اعلام شد. *
خزانه‌داری سکوهای آنلاین بانک صادرات ایران، راه را برای ست نمودن گواهی طلا و نقره هموار کرد
با حضور وزیر میراث فرهنگی و به یاد شهدای مدرسه شجره طیبه میناب برگزار شد؛ رونمایی از بسته فرهنگی «با هم برای ایران» توسط بانک ملی
جوایز برندگان نظرسنجی رضایت مشتریان واریز شد
سطح یک نسبت توانگری مالی
قدردانی وزیر نیرو از نقش‌آفرینی ملی «بانک دی»
افزایش سرمایه ۱۰۷۲ درصدی شرکت پارس خودرو / سرمایه پارس‌خودرو به بیش از ۱۳۳ همت می‌رسد
پیشنهاد سردبیر
زندگی