جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ 13 June 2025
اقتصاد

آغاز زودهنگام استقراض دولت؛ حراج ۳۰ همت اوراق در سایه کسری بودجه ۱۴۰۴

در نخستین نشانه‌های جدی کسری بودجه در سال ۱۴۰۴، بانک مرکزی با صدور اطلاعیه‌ای از فروش ۳۰ همت اوراق مالی اسلامی دولتی خبر داد. این حراج زودهنگام، بازتابی از فشار مضاعف بر منابع درآمدی دولت است؛ فشاری که با کاهش قیمت جهانی نفت، تحقق‌ نیافتن درآمدهای مالیاتی و محدودیت در دسترسی به ارزهای نفتی تشدید شده است.

نگاهی به برنامه وزیر پیشنهادی اقتصاد

اگر مدنی‌زاده وزیر شود...

برنامه پیشنهادی ارائه‌شده برای وزارت اقتصاد، تلاش دارد با تمرکز بر رشد پایدار، انضباط مالی، اصلاحات نهادی و داده‌محوری، مسیری متفاوت برای حکمرانی اقتصادی در ایران ترسیم کند. این گزارش، ابعاد محتوایی و چالش‌های اجرای این برنامه را در ساختار اقتصاد کنونی کشور بررسی می‌کند.

بابک زنجانی و علی انصاری دلیل توقف خصوصی سازی سایپا و ایران خودرو ؟!

واگذاری و تحول سهام دو شرکت «ایران خودرو» و «سایپا» متوقف شد. این را مدیران عامل این دو شرکت در نامه‌ای به مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کردند. براساس این نامه‌ها شورای عالی هماهنگی سران قوا در نامه‌ای «محرمانه» خواسته تا از «هر نوع واگذاری و تغییر و تحول در سهام» جلوگیری شود. این نامه در حالی منتشرشده که ۵۱.۷۹ درصد سهام شرکت ایران‌خودرو در بهمن ۱۴۰۳ به شرکت کروز واگذار شد و زمزمه‌هایی درباره فروش سهام سایپا نیز در ماه‌های اخیر شنیده می‌شد. اما چرا واگذاری سهام دو شرکت خودروساز دولتی رفته‌رفته تبدیل به کلافی سردرگم می‌شود و چگونه چهره‌های حاشیه‌دار اقتصادی مشتری سایپا با زیان انباشته بیش از ۹۰ هزار میلیاردی شده‌اند؟

کامیون‌داران چرا مقابل مجلس تجمع کردند؟

جمعی از راننده‌های کامیون امروز یکشنبه، مقابل مجلس تجمع کردند. تجمعی که راننده‌ها می‌‌گفتند ۶۰۰ نفره است اما به نظر نمی‌رسید به این تعداد رسیده باشد. مطالبه‌شان اجازه ترخیص خودروهایی بود که به صورت شخصی از دو سال قبل در خارج از کشور خریده بودند تا در بازار داخلی بفروشند یا استفاده کنند. می‌گفتند این خودروها را با ارز شخصی خریده‌اند اما حالا مشخص‌شده که در ثبت سفارش آن‌ها مشکلاتی وجود داشته و به همین دلیل بخش زیادی از این خودروها پشت مرز مانده‌اند و بخشی هم در گمرک ترخیص نمی‌شوند. به گفته راننده‌ها دولت می‌گوید که خودروهای آن‌ها قاچاق است.

آینده اقتصاد ایران گروگان بانک آینده!

 ۴۲۶ هزار میلیارد تومان زیان انباشته، کفایت سرمایه منفی ۳۶۰ درصدی، سهم ۴۲ درصدی از کل بدهی شبکه بانکی به بانک مرکزی؛ این‌ها فقط بخشی از وضعیت وخیم بانکی است که تبدیل به آفت اقتصاد ایران شده است. سخن از بانک خصوصی آینده است. بانکی که این روز‌ها بیش از هر زمان دیگری موضوع لغو مجوز و انحلال آن مطرح است. محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی به تازگی در جلسه‌ای با اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس گفته که «تنها گزینه بانک مرکزی توقف فعالیت و لغو مجوز است». این نقل قول را البته میثم ظهوریان نماینده مشهد به نقل از فرزین در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر کرده است.

بابک زنجانی بازگشت | قرارداد ۶۱ هزار میلیاردی دات وان

قرارداد ریلی بین راه آهن جمهوری اسلامی و شرکت دات وان امضا شده است، شرکتی که زیرمجموعه‌ی هلدینگ بزرگی با مدیریت بابک زنجانی است.

سی‌اف‌تی و پالرمو باز هم موکول شد؛ مجمع در جلسه آینده تصمیم می‌گیرد؟

مجمع تشخیص مصلحت نظام سرانجام به دو لایحه جنجالی رسید. عصر امروز، چهارشنبه، مجمع قرار بود برای تایید یا رد لایحه پالرمو و سی‌اف‌تی که بررسی آنها هفت سال به درازا کشیده رای‌گیری کند. اما براساس خبرها بررسی این دو لایحه به رای‌گیری نرسید و به جلسه آینده مجمع موکول شد. آخرین اطلاعات رسیده به فراز حاکی از آن است که موافقان این دو لایحه در مجمع دست بالا را پیدا کرده‌اند. کنوانسیون پالرمو (مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی) و سی‌اف‌تی (مبارزه با تامین مالی تروریسم) دو بخش باقی‌مانده از الزامات گروه ویژه اقدام مالی (FATF) هستند که پس از تصویب در مجلس در سال ۹۷ با ایرادات شورای نگهبان و هیات نظارت مجمع تشخیص متوقف شد.

مجمع تشخیص و گِره FATF؛ پالرمو و سی‌اف‌تی پس از هفت سال تصویب می‌شوند؟

مجمع تشخیص مصلحت نظام، دوباره به دو راهی تعیین تکلیف کنوانسیون‌های پالرمو و سی‌اف‌تی (CFT) رسید. این بار قرار است که مجمع به پذیرش یا رد این دو کنوانسیون رای دهد و خبری از مسکوت گذاشتن آن نیست. در حالی که در هشت سال گذشته، یعنی از زمانی که این دو لایحه راهی مجمع تشخیص شد، بلاتکلیف باقی مانده بود. حالا سخنگوی مجمع تشخیص با انتشار پستی در شبکه «ایکس» خبر داده که چهارشنبه دو لایحه در دستور کار صحن مجلس قرار می‌گیرند.

خبر مذاکره چگونه ادعاهای پایداری‌چی‌ها در استیضاح همتی را باطل کرد؟

خبر مذاکره ایران و آمریکا، صرف‌نظر از نتایج آن، بازارهای داخلی را به لرزه در آورد. نخستین پاسخ بازارها، به ویژه بازار ارز و طلا به خبر مذاکرات ایران و آمریکا در عمان مثبت بود. طلا به کانال ۹۰ هزار تومان بازگشت و طلا و سکه نیز کاهش قیمت محسوسی داشتند. این یعنی بدون اینکه تغییری در سیاست‌های اقتصادی و اساسی کشور رخ دهد، قیمت دلار حدود ۹ هزار تومان کاهش یافت. در حالی که نمایندگان مجلس در آستانه نوروز، وزیر اقتصاد را با توجیه افزایش قیمت ارز استیضاح کردند؛ در حالی که نه تنها به تحریم‌ها و مولفه‌های اساسی و تعیین‌کننده قیمت ارز بی‌توجه بوند، بلکه آن‌ها را انکار نیز می‌کردند.

عبدالکریم هاشمی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفت‌وگو با فراز مطرح کرد:

با تورم کنونی چاره‌ای جز حمایت از اقشار کم‌‌درآمد با کالابرگ نداریم

طرح کالابرگ تا ماه رمضان آغاز می‌شود. طرحی که بر اساس آن، هفت دهک از جمعیت کشور به تناسب شرایط اقتصادی خود به ازای هر فرد از ۳۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومان کالابرگ دریافت می‌کند. گفته شده که برای این طرح ۱۵ همت اعتبار در نظر گرفته شده است و تا پایان سال، در دو مرحله اجرا خواهد شد. عبدالکریم هاشمی نخل ابراهیمی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفتگو با فراز درباره مزیت‌ها معایب این طرح صحبت می‌کند.
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی