احمد حسین زادگان، استاندار مازندران از تصویب طرح ایجاد منطقه آزاد تجاری مازندران در جلسه هیات دولت خبر داد. طرحی که پس از یک دهه پیگیری نمایندگان و مسولان استانی سرانجام آماده رفتن به مجلس شد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مازندران، احمد حسین زادگان گفت: «طرح پیشنهادی ایجاد یک منطقه آزاد تجاری با سه لکه منفصل شامل بنادر امیرآباد، فریدونکنار و نوشهر پس از پیگیری 10 ساله امروز در جلسه هیات دولت به تصویب رسید.»
منطقه آزاد چیست و چه مزیتهایی دارد؟
مطابق تعریف بانک جهانی از مناطق آزاد تجاری، منطقه آزاد تجاری، قلمرو معینی است که غالباً در محدودهٔ داخل یک بندر یا در مجاورت آن قرار گرفته و در آن تجارت آزاد با سایر نقاط جهان مجاز شناخته شدهاست. در این مناطق، کالاها را میتوان بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی از این مناطق صادر کرد یا به این مناطق وارد نمود و آنها را برای مدتی در انبار ذخیره و در صورت لزوم بستهبندی و مجدداً صادر کرد. قانون چگونگی اداره مناطق آزاد در سال ۷۲ به تصویب مجلس رسید. ماده یک این قانون، حضور فعال در بازارهای جهانی و ایجاد اشتغال را از جمله مزیتهای ایجاد این مناطق عنوان کرده است.
ایران مجموعا ۸ منطقه آزاد تجاری-صنعتی دارد که عبارتند از: کیش، قشم، چابهار، ارس، انزلی، اروند ، ماکو و مهران در استان ایلام. استانهایی كه دارای منطقه آزاد هستند از 22 مزیت اقتصادی اختصاصی این مناطق بهره میبرند. مهم ترین مزیتهای اقتصادی منطقه آزاد نسبت به سایر مناطق از جمله ویژه اقتصادی معافیتهای مالیاتی و گمركی صادراتی و وارداتی، جذب سرمایه گذاری خارجی، افزایش درآمد ناشی از فعالیتهای خدماتی (حمل و نقل، بارگیری و تخلیه، بانكداری، بیمه گری و توریسم) و اشتغال است. ریاست سازمان مناطق آزاد را هم اکنون مرتضی بانک برعهده دارد.
دستاورد مناطق آزاد، توسعه اقتصادی یا دروازه قاچاق؟
توسعه نامتوازن در مناطق آزاد وعدم ایجاد زیر ساختها از جمله مهمترین آسیبهای این مناطق است. افزایش قاچاق به علت کمبود نظارتهای دولتی و واردات بی رویه کالاها مسالهای است که مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان بوده است. در مناطق آزاد، افزایش قیمت زمین از یک سو با استقبال ساکنان این مناطق مواجه می شود، از سوی دیگر اما بسیاری از جوانان این مناطق با مشکل تهیه مسکن و سرپناه مواجه شده و به حواشی شهر مهاجرت میکنند. این حاشیه نشینی در کنار کمبود ارایه خدمات عمومی دولت در این مناطق موجب بدتر شدن وضعیت حاشیه نشینی میشود. برای مثال پیش از این عبدالغفور ایرانژاد در گفت وگو با خبرنگار ایسنا-منطقه سیستان وبلوچستان با اشاره به این که چابهاررتبه اول حاشیه نشینی را نسبت به جمعیت آن در کشور داراست گفت:« ۶۳ درصد مردم این شهرستان در سکونتگاههای غیررسمی ونابه سامان زندگی میکنند.»
همچنین اعطای مجوز و امتیاز جهت واردات کالاهای مصرفی(از جمله خودرو)، بیشتر از آنکه به توسعه درونزای این مناطق کمک کند، موجب تبدیل شدن چهره این مناطق به انبوهی از مراکز خرید لوکس شده است.
سرنوشت مازندران
۲۴ اردیبهشت ۹۸ بود که استاندارجدید مازندران با ارائه طرح پیشنهادی خود برای ایجاد سه منطقه آزاد و تصویب آن در كارگروه تخصصی دبیرخانه مناطق آزاد كشور، بار دیگرمساله مناطق آزاد مازندران را در کانون توجه برد.
آخرین بارموضوع منطقه آزاد مازندران تابستان سال گذشته حتی تا مرحله تصویب شدن در مجلس شورای اسلامی پیش رفت ولی مخالفت تعدادی از نمایندگان استان با تبدیل بندر امیرآباد به منطقه آزاد از دستور كار نهاد قانونگذاری كنار گذاشته شد.
استاندار مازندران با اشاره به متفاوت بودن نسبی مزیت منطقه آزاد تجاری با منطقه ویژه اقتصادی گفت: «معافیتهای گمرکی، توسعه درون زا زیرساخت ها، فعال شدن بخش تجارت و صنعت، استقلال صنایع، انجام مبادلات تجاری بیشتر و نیز رونق مناسب بخش حمل و نقل از مزایای منطقه آزاد است.»
حال باید منتظر ماند دید که آیا سرنوشت مناطق آزاد در مازندران هم مانند سایر تجربههای پیشین خواهد بود یا فصل جدیدی از تجربه مناطق ازاد به دور از آسیبهای آن رقم میخورد؟
ویدیو:
گفتوگو با سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟