۲۹ شهريور ۱۴۰۵ ۱۹:۳۲
سه‌شنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۳
کد خبر: ۱۱۲۲۳۱

تحلیل سعید لیلاز از جنگ ایران و آمریکا

تحلیل سعید لیلاز از جنگ ایران و آمریکا
روایت سعید لیلاز از جلسه مهر ماه شورای عالی امنیت ملی با نخبگان / رهبری اگر می‌خواستند زنده بمانند و از جنگ جلوگیری کنند باید ایران را دودستی تحویل آمریکا می‌دادند

سعید لیلاز گفت: رهبری اگر می‌خواستند زنده بمانند و از جنگ جلوگیری کنند باید ایران را دودستی تحویل امریکا می‌دادند. هیچ آدم باشرفی دست به چنین اقدامی نمی‌زند، چه برسد شخصیتی در حد و اندازه آیت‌الله خامنه‌ای که همواره بر آزادگی و حریت تاکید داشته است.

سعید لیلاز، تحلیلگر مسائل سیاسی و راهبردی با روزنامه اعتماد گفت‌و‌گو کرده است.

به گزارش اعتماد، بخش‌های مهم این گفت‌و‌گو را می‌خوانید:

قطعا واکنش ایران برای امریکا و اسراییل غیرقابل باور بود و اینها تصور نمی‌کردند ایران تا این حد بتواند پاسخ در خور بدهد، مقاومت کند و به طرف مقابل ضربه بزند.

از نظر مادی (جدا از شهادت رهبر انقلاب که با هیچ عدد و رقمی نمی‌توان حدی برای خسارات آن متصور شد) مجموع خسارتی که ایران به طرف مقابل زده است بیشتر از خساراتی بوده که آنها به ایران زده‌اند.

آقای خمینی آتش‌بس را پذیرفتند، چون دو راه پیش رویشان بود و امکانی برای انتخاب داشتند، در حالی که ایالات متحده امریکا جز تسلیم محض، راهی پیش پای ایران فعلی نگذاشته بود.

با ذکر یک خاطره می‌گویم چرا راه دیگری وجود نداشت. در مهرماه ۱۴۰۴ از دفتر آقای لاریجانی با من تماس گرفتند و خواستند به دفتر ایشان بروم. عده‌ای از استادان و نخبگان و دانشگاهیان هم در این نشست بودند و در سوی مقابل هم اغلب مقامات اصلی شورای عالی امنیت ملی حضور داشتند. آقای لاریجانی گفتند: «موضوع این دعوت این است که به اطلاع شما برسانیم که در جریان مذاکراتی که در نیویورک به وساطت آقای مکرون با ویتکاف صورت گرفت (در پشت صحنه خود ترامپ هم حضور داشت) متوجه شدیم که طرف مقابل خیال توافق ندارد. در این مذاکرات هر اندازه ما امتیاز می‌دادیم، ابتدا مورد توجه ویتکاف و سایر مذاکره‌کنندگان امریکایی قرار می‌گرفت، سپس برای انجام هماهنگی می‌رفتند و باز می‌گشتند، می‌گفتند، کم است، باز هم امتیاز بدهید! این روند تکرار شد تا جایی که متوجه شدیم ایالات متحده اساسا به دنبال توافق با ایران نیست.» در آن جلسه علی لاریجانی رسما اعلام کرد: حدس می‌زنیم تا پایان دسامبر ۲۰۲۵ یعنی تا آخر دی ماه یک تهاجم نظامی جدید علیه ایران صورت بگیرد.

برخی تصور می‌کنند، جمهوری اسلامی می‌توانست از جنگ جلوگیری کند. در حالی که به نظرم هیچ حاکمیتی در ایران، نمی‌تواند خواسته امریکایی‌ها را برآورده سازد، چون این خواسته‌ها مساوی با فروپاشی تمامیت ارضی و استقلال ایران است نه فروپاشی جمهوری اسلامی.

رهبری اگر می‌خواستند زنده بمانند و از جنگ جلوگیری کنند باید ایران را دودستی تحویل امریکا می‌دادند. هیچ آدم باشرفی دست به چنین اقدامی نمی‌زند، چه برسد شخصیتی در حد و اندازه آیت‌الله خامنه‌ای که همواره بر آزادگی و حریت تاکید داشته است.

مطمئن هستم زمان به ضرر امریکا و اسراییل است. من به شما قول می‌دهم هیچ نیروی امریکایی در ایران پیاده نمی‌شود.

به هر حال برای اجرای این ایده به یک زمینی نیاز دارند. عراق به آنها اجازه نمی‌دهد. نه فقط عراق، بلکه حتی پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان و... چنین اجازه‌ای نخواهند داد. تمام کشور‌های همسایه ایران در برابر نیرو‌های بی‌ثبات‌کننده، آسیب‌پذیر هستند. امروز مساله کردها، اردوغان را بیشتر از ایران می‌ترساند. هرگز ترکیه اجازه نمی‌دهد یک نیروی مخالف تقویت شده توسط امریکا به ایران حمله کند. این نیرو اگر پا بگیرد بیش از اینکه ایران را تهدید کند، ترکیه را تهدید می‌کند. همه دنیا می‌گویند درگیری بین اسراییل و ترکیه قریب‌الوقوع است، بنابراین ترک‌ها به لحاظ ژئوپلیتیک اجازه نمی‌دهند نیرو‌های کرد به ایران حمله کنند.

در صورت وقوع چنین اشتباهی، رخدادی مثل مرصاد شکل می‌گیرد. اردوغان با توجه به اینکه یک درگیری بین اسراییل و ترکیه گریزناپذیر است اجازه نمی‌دهد مساله تازه حل شده کرد‌ها در جای دیگری سر باز کند. از سوی دیگر دولت عراق و اقلیم کردستان اجازه چنین رخدادی را نمی‌دهند.

اخبار حاکی از آن است که چینی‌ها به ایرانی‌ها مراجعه کرده و گفته‌اند آیا علاقه‌مند هستید ما دخالت کنیم؟ نباید فراموش کرد که چین از نظر انرژی آسیب دیده است. بخش قابل توجهی از نفت چین از این تنگه تامین می‌شود. از سوی دیگر، چون ترامپ قرار است ۱۰ فروردین راهی پکن شود، ممکن است چین از این اهرم استفاده کند و مساله را با یک آتش‌بس فیصله بدهد. اما در کل ایران تا به امروز تاب‌آوری خارق‌العاده‌ای از خود نشان داده است. امیدوار هستم تا آخر اسفند به یک آتش‌بس برسیم. اما معتقد نیستم دو طرف به یک توافق پایدار می‌رسند، چون زمان هم به زیان امریکاست.

به نظرم از سال ۱۴۰۵ عصر جدیدی در تاریخ ایران آغاز می‌شود. انفجار صنعتی و اقتصادی مهم‌ترین ویژگی عصر جدید ایران است. مسیر روشن است و در صورت پافشاری بر مقاومت ایرانیان به سمت رشد و پیشرفت و توسعه قدم برمی‌دارند.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
فعالیت خط تولید KMC Eagle خودروی بومی کرمان موتور ادامه دارد.
بازنگری در فرآیند تایید تجهیزات مخابراتی با ورود پژوهشگاه ارتباطات به چرخه تست و ارزیابی
تقدیر از همراه اول برای حمایت از پویش «فرشته‌های میناب»
علی مطهری: فریب حوادث دی‌ماه را خوردند و رهبران ما را ترور کردند | به چین و روسیه نباید امید واهی داشت
«آوا»؛ اعتبار ویژه بانک صادرات ایران برای واردکننده‌ها/ تامین ۸۰ درصد معادل ریالی حواله‌های ارزی واردات کالا
ثبت‌نام در «طرح فروش محصول شرکت بهمن موتور»، با حساب وکالتی بانک پاسارگاد
نمودار قیمت مس در یک سال گذشته؛ بررسی روند مس در یک سال گذشته
مینی‌اپلیکیشن نوپی برای بستن پرونده کارت‌های اعتباری راه‌اندازی شد
کره شمالی یک موشک بالستیک مشکوک به سمت دریای شرقی شلیک کرد
عربستان حمله موشکی انصارالله به ریاض را تأیید کرد
تحریم‌های ترامپ، تورم و فروپاشی اقتصاد، بیماران ایرانی را بی‌پناه رها کرده است
بررسی چهارمین مجمع جهانی اخلاق هوش مصنوعی ۲۰۲۶
بازگشت رهبران جهان به سازمان ملل در بحبوحه جنگ‌های خاورمیانه و اوکراین
«نبرد هرمز» روز هفتاد و دوم | گزارش درحال به روز رسانی
افزایش سرخوردگی در پی گسترش دامنه مناقشه خاورمیانه توسط انصارالله و عدم تمایل آمریکا به مداخله
رایزنی کره جنوبی و آمریکا پیرامون نقش سئول در خاورمیانه و توافق سرمایه‌گذاری
ترکیه: تحت پیمان دفاعی مشترک، نیاز‌های نظامی عربستان را تأمین می‌کنیم
ائتلاف تحت رهبری عربستان اعلام کرد پدافند هوایی، موشک شلیک‌شده انصارالله به ریاض را رهگیری کرد
دانمارک: توافق «الزام‌آور» با آمریکا درباره گرینلند به حاکمیت ملی خدشه‌ای وارد نمی‌کند
تخریب پادگان روس‌ها در سبزوار | آفرین، تمام!
لاستیک بارز کردستان از کاهش ۳۰ درصدی تولید شانه خالی کرد؛ زیان ۱۳۰۰ میلیاردی در ۶ ماه | ادعای شایسته‌گزینی تاپیکو و شهیدی‌پور کجاست؟
«نبرد هرمز» روز هفتاد و یکم | گزارش درحال به روز رسانی
۹۸ زندانی جرایم غیرعمد به مناسبت ۹۸ سالگی بانک ملی ایران آزاد شدند
گره‌گشاییِ حقوقی در پرونده خلبانان مفقود؛ ایران از اسارت قهرمانانش مطمئن است
۶۰ هزار پرستار خانه‌نشین داریم اما نسبت پرستار به تخت زیر ۰.۹۵ است | ریشه مشکل کجاست؟
تاکید افشین خانی بر پیوند بانکداری اسلامی با تامین مالی زنجیره تولید/ قدردانی رئیس شورای فقهی بانک مرکزی از بانک صادرات ایران به دلیل رعایت اصول اسلامی در فرآیندهای بانکی
لباس فرم نو هم از سبد خانوار حذف شد | بازار داغ «لباس فرم دست دوم» در مدارس با شروع ماه مهر
با حضور جمعی از پیشکسوتان و چهره‌های فرهنگی، هنری و ورزشی؛ آیین گرامی‌داشت ۹۸ سالگی بانک ملی ایران برگزار شد
«نبرد هرمز» روز شصت و نهم | گزارش درحال به روز رسانی
پیشنهاد سردبیر
زندگی