۲۱ شهريور ۱۴۰۵ ۰۵:۴۹
دوشنبه ۱۹ مرداد ۱۴۰۵ - ۰۹:۰۰
کد خبر: ۱۱۴۹۱۴
نگاهی به مصارف بودجه ایران و آمریکا با محوریت صنایع نظامی

رفاه شهروندان آمریکایی، گروگان کارتل‌های تسلیحاتی

جنگ
تسلیحات
چرا اقتصاد جنگی آمریکا زیر بار تسلیحات شکست‌خورده کمر خم کرده، در حالی که بودجه‌ی ایران در مسیر دیگری حرکت می‌کند؟

رسانه‌های جریان اصلی و «پروپاگاندا‌ نِگاران غربی» سال‌هاست با چنگ زدن به روایت‌های وارونه، در گوش افکار عمومی می‌خوانند که مقاومت ایران و تمرکز بر توان موشکی و بومی، سفره‌ی مردم را کوچک کرده و هزینه‌های نجومی به کشور تحمیل نموده است، در حالی که کالبدشکافی دقیق اسناد راهبردی و بودجه‌ای منتشرشده در سال ۲۰۲۶ (از جمله تحلیل‌های مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل CSIS و داده‌های National Priorities Project) پرده از حقیقتی عریان برمی‌دارد و نشان می‌دهد آن‌کسی که زیر بار هزینه‌های سرسام‌آور، ویرانگر و فرساینده‌ی جنگی کمر خم کرده، نه ایران، بلکه ایالات متحده‌ای است که اقتصاد کلان و زیرساخت‌های رفاهی‌اش را گروگان چرخه‌ی باطل صنایع تسلیحاتی و تسلیحات فوق‌پچیده‌ی شکست‌خورده کرده است؛ در سوی مقابل، بررسی ارقام و ساختار اعتبارات دستگاه‌های اجرایی در قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور نشان می‌دهد که مجموع اعتبارات جدول ۷ به ۳۱۴۴ هزار میلیارد تومان رسیده و با وجود ۴۱ درصد رشد نسبت به سال پیش، سهم دستگاه‌های اجرایی از کل بودجه عمومی دولت به ۵۸ درصد رسیده است که عمده این اعتبارات به حوزه‌های رفاهی، صندوق‌های بازنشستگی، آموزش و بهداشت اختصاص یافته و ساختار بودجه‌ای کشور با الگویی متفاوت اداره می‌شود.

نگاهی به مصارف بودجه ایران و آمریکا با محوریت صنایع نظامی

برای درک بهتر و روشن‌تر تفاوت‌های ساختاری و بودجه‌ای میان ایران و ایالات متحده در این چارچوب تحلیلی، جدول مقایسه‌ای زیر آماده شده است:

نگاهی به مصارف بودجه ایران و آمریکا با محوریت صنایع نظامی

 

برای فهم ابعاد فاجعه‌ی اقتصادی در آمریکا، کافی است به لایحه‌ی بودجه‌ی مکمل ۸۷.۶ میلیارد دلاری که در ژوئن ۲۰۲۶ از سوی کاخ سفید به کنگره ارسال شد نگاهی بیندازیم تا دریابیم تحلیلِ تفکیکی این بسته نشان می‌دهد هزینه‌های مستقیم جنگ با ایران و مدیریت عملیات‌های نظامی مانند عملیات موسوم به Epic Fury چه حجم عظیمی از منابع مالی کشور را بلعیده است، به طوری که بر اساس گزارش تخصصی CSIS، رقمی معادل ۳۲.۷ میلیارد دلار از این بسته صرف هزینه‌های مستقیم جنگ با ایران شده و همزمان نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار هزینه‌های مرتبط با وزارت دفاع به همراه هزینه‌های گزاف وزارتخانه‌های انرژی، امنیت داخلی و خارجه را شامل شده است؛ رقمی که در آن سهم وزارت دفاع آمریکا نزدیک به ۶۷.۱ میلیارد دلار اعلام شده و بخش بزرگی از آن شامل ۱۷.۳ میلیارد دلار هزینه‌های عملیاتی و ۲۱ میلیارد دلار برای خرید موشک صرف تلاش ناکام برای پر کردن انبارهای خالی شده است، در حالی که در داخل آمریکا بخش‌های حیاتی رفاهی با کمبود اعتبارات دست‌وپنجه نرم می‌کنند؛ در همین حال، در بودجه سال ۱۴۰۴ ایران، بیش از ۴۵ درصد از اعتبارات دستگاهی منحصرا در اختیار وزارتخانه‌های تعاون، کار و رفاه اجتماعی، آموزش و پرورش، و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفته است که بخش عمده‌ای از بار مالی آن مربوط به حمایت از معیشت و صندوق‌های بازنشستگی است و نشان‌دهنده تمرکز منابع بر دغدغه‌های اجتماعی برخلاف اقتصاد جنگی واشنگتن می‌باشد.

نگاهی به مصارف بودجه ایران و آمریکا با محوریت صنایع نظامی

یکی از بحران‌های بنیادینی که اقتصاد نظامی آمریکا با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند معضل انبارهای خالی و شکست راهبردی زنجیره‌ی تأمین است زیرا گزارش‌های سال ۲۰۲۶ نشان می‌دهد مصرف تسلیحات پیشرفته از رهگیرهای گران‌قیمت گرفته تا موشک‌های کروز و پدافندی بسیار سریع‌تر از توان خطوط تولید ایالات متحده است و ساخت تجهیزاتی نظیر جنگنده‌های نسل جدید مانند F-35 یا موشک‌های پیشرفته چنان هزینه‌های سرسام‌آوری به اقتصاد آمریکا تحمیل کرده که حتی پنتاگون را دچار چالش کرده است، در حالی که وابستگی صنایع دفاعی آمریکا به زیرساخت‌های پرهزینه و دیوانسالاریِ سنگین باعث شده تا در برابرِ درگیری‌های فرساینده هزینه‌ی هر شلیک به طرز نجومی بالا برود و در مقابل، الگوی دفاعی ایران با اتکا بر بومی‌سازی و تسلیحات هوشمند و متقارن توانسته است هزینه‌ی تمام‌شده‌ی بازدارندگی را به حداقل رساند تا ماشینِ مالی پنتاگون مجبور باشد برای جبران ناکارآمدی تسلیحات گران‌قیمتش بودجه‌های نجومی تزریق کند؛ شایان ذکر است که در بودجه‌ی ۱۴۰۴ ایران نیز با وجود رشد اعتبارات دستگاهی به ۳۱۴۴ هزار میلیارد تومان و سهم ۷۷.۸ درصدی قوه مجریه، توزیع منابع بر مبنای ضرورت‌های داخلی شکل گرفته و عدم تحقق کامل بودجه‌ریزی برنامه‌محور نشان‌دهنده تفاوت بنیادین ساختار مالی دو کشور است.

بخش دیگری از هزینه‌های پنهانِ ایالات متحده در درگیری با ایران معطوف به حوزه‌ی سایبری و جنگ اطلاعاتی است که تحلیل‌های تخصصی مؤسسه CSIS نشان می‌دهد دستگاه امنیتی آمریکا تلاش کرده با هزینه‌های گزاف زیرساخت‌های سایبری و حفاظتی را در برابر حملات نامتقارن تقویت کند، اما استمرار عملیات‌های سایبری و اطلاعاتی انعطاف‌پذیر از سوی ایران نشان داده است برتری فناورانه‌ی ایالات متحده لزوما به معنای کارایی اقتصادی نیست و واشنگتن مجبور است بودجه‌های کلانی را صرف ترمیم آسیب‌پذیری‌های سایبری و امنیتی کند بدون آنکه دستاورد استراتژیک محسوسی به دست آورده باشد؛ در کنار این رویکرد، در ساختار کلان بودجه‌ای ایران، فرآیند تصویب و چکش‌کاری لایحه در مجلس نشان داد که اعتبارات جدول ۷ با ۴۲ هزار میلیارد تومان افزایش مواجه شد تا توازن‌های اجرایی حفظ شود.

نگاهی به مصارف بودجه ایران و آمریکا با محوریت صنایع نظامی

در نتیجه‌ی این روند، مقایسه‌ی میان واقعیت بودجه‌ای ایالات متحده و ادعاهای رسانه‌ای جریان پروپاگاندا نشان می‌دهد ماشین نظامی غرب در یک بن‌بست ساختاری گرفتار شده است زیرا تزریق تریلیون‌ها دلار به پروژه‌های فرساینده، اقتصاد آمریکا را از درون تهی کرده و بودجه‌ی رفاهی شهروندان این کشور را به گروگان گرفته است، در حالی که در ایران، با وجود چالش‌های اقتصادی و تغییرات بودجه‌ای از ۳۱۰۲ به ۳۱۴۴ هزار میلیارد تومان در جریان تصویب مجلس، جهت‌گیری اصلی اعتبارات دستگاهی معطوف به مدیریت دستگاه‌های اجرایی و خدمات عمومی بوده است تا حقیقت عریان این باشد که هزینه‌ی واقعی بحران‌ها ناشی از چرخه‌ی باطل جنگ‌طلبی واشنگتن است، نه مقاومت متوازن ایران.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
«نبرد هرمز» روز شصت و چهارم | گزارش درحال به روز رسانی
«نبرد هرمز» روز شصت و سوم | تمام سواحل دریای سرخ یمن اکنون تحت کنترل حوثی‌هاست
بهار ۱۴۰۵ بانک سینا با علی ابدالی؛ جهش ۴ برابری مطالبات مشکوک‌الوصول و سقوط ۷۰ درصدی درآمد شعب
«نبرد هرمز» روز شصت و دوم | محسن رضایی: اقدامات آژانس، کشورها را به سمت خروج از ان‌پی‌تی سوق خواهد داد
عملکرد بانک رفاه کارگران در حوزه حاکمیت شرکتی شایسته قدردانی است
بانک رفاه کارگران اقدامات ارزشمندی برای کارگران و بازنشستگان انجام داده است
قدردانی مدیرعامل بانک اقتصادنوین از همکاری قوه قضاییه و قائم مقام رئیس کل دادگستری استان تهران برای کمک به استیفای حقوق بانک
خسارت واقعی سیل مازندران چقدر است؟! جبران خسارت مردم چگونه انجام می‌شود؟!
حمایت بانک تجارت از طرح‌های زیرساختی، انرژی‌های تجدید پذیر و زنجیره تأمین پروژه‌های استانی
تحول دیجیتال سایپا وارد مرحله جدید شد/ توسعه SAP در زنجیره تأمین
«نبرد هرمز» روز شصت و یکم | نگرانی آمریکا از توانایی‌های جدید ایران؛ پای چین و روسیه به میان آمد
تابستان داغ صنایع بورسی؛ درآمد شرکت‌ها از تورم جلو زد!
مدیریت مصرف تهرانی‌ها جواب داد! | به اندازه سد کرج آب صرفه‌جویی شد
ایران خودرو گران می کند، شورای رقابت نظاره می کند؛ مردم تاوان کدام تصمیم را می‌دهند؟
با حضور وزیر میراث فرهنگی و به یاد شهدای مدرسه شجره طیبه میناب برگزار شد؛ رونمایی از بسته فرهنگی «با هم برای ایران» توسط بانک ملی
قدردانی وزیر نیرو از نقش‌آفرینی ملی «بانک دی»
«نبرد هرمز» شصتمین روز | واکنش قالیباف به شکار زیرسطحی آمریکایی در تنگۀ هرمز: ناک اوت!
قدردانی وزیر نیرو از نقش‌آفرینی ملی «بانک دی»
جوایز برندگان نظرسنجی رضایت مشتریان واریز شد
هزار وعده‌ی «احمد» یکی وفا نکند! | وعده افزایش دستمزد کارگران در نیمه دوم سال محقق می‌شود؟
بانک گردشگری به سمت مدیریت اکوسیستم مالی حرکت می‌کند
سطح یک نسبت توانگری مالی
بازگشت واحد پلی‌اتیلن سنگین ۲ پتروشیمی جم به مدار تولید؛ ثبت ۱۰۵ درصد ظرفیت اسمی پس از چند ماه توقف
مالیبل‌سایپا به دانش فنی تولید پوشان پایه آب دست یافت
افزایش سرمایه ۱۰۷۲ درصدی شرکت پارس خودرو / سرمایه پارس‌خودرو به بیش از ۱۳۳ همت می‌رسد
افزایش سرمایه ۱۰۷۲ درصدی شرکت پارس خودرو / سرمایه پارس‌خودرو به بیش از ۱۳۳ همت می‌رسد
مهسا بهشتی: طرح حمایت بانک اقتصادنوین از ورزشکاران، فاصله میان «می‌توانم» و «نمی‌توانم» است
رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام: بانک اقتصادنوین مسیر درستی را انتخاب کرده است
عضو کمیسیون اقتصادی: بانک اقتصادنوین، حرمت اولین بودن را نگه داشت
پیشنهاد سردبیر
زندگی