درآمد نامشخص، سالهاست که ابهاماتی را درباره مالیات صنف وکلا به وجود آورده است. این بیاعتمادی آنقدر عمیق شده که امروز، سه شنبه ۱۳شهریور، رئیس سازمان امور مالیاتی در خبری اعلام کرد که این سازمان تا آخر شهریور برای گرفتن مالیات بعد از پزشکان سراغ وکلا و فروشگاهها میرود. حال یک عضو کمیسیون حقوقی مجلس به فراز میگوید که «شاید حدود ۳۰درصد از اعضای جامعه مالیات میپردازند که آن هم بیشتر شامل حقوقبگیران میشود».
در حال حاضر گمانهزنیهایی از فرار مالیاتی هفت هزار میلیارد تومانی وکلا نشان میدهد که آنها در سرپیچی از قانون دست کمی از پزشکان ندارند. سال ۱۳۹۷یک نماینده مجلس رقم فرار مالیاتی پزشکان را حدود ۷۵۰۰میلیارد تومان تخمین زد. به فرض صحت این ادعا این مبلغ در حدود سه درصد از بودجه کل کشور میشود.
به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی مبلغ کل فرار مالیاتی در کشور حدود ۴۰هزار میلیارد تومان در سال ۹۷بوده است. به زبان دیگر پزشکان و وکلا ۳۴درصد از جمعیت افرادی را تشکیل میدهند که در سال گذشته مالیات نپرداختهاند. این فرار مالیاتی در حالی رخ میدهد که در بودجه سال جاری دولت بیش از پیش بر درآمد مالیات حساب بازکرده و آن را ۱۴.۵درصد افزایش داده است. دولت امسال بیش از ۷۴درصد از درآمدهای خود را قرار است با کمک مالیاتها تامین کند و اگر این اصناف برای پرداخت مالیات راه نیایند دولت را با کسری بودجه بیشتری روبرو میکند.
یک عضو کمیسیون حقوقی و قضایی با تاکید بر اینکه باید ساز و کاری برای دریافت مالیات مشخص از وکلا وجود داشته باشد به «فراز» میگوید: «همه این رقم ها درباره فرار مالیاتی احتمالی است اما این اصل خبر را نقض نمیکند. در همه صنفها -از پزشکان گرفته تا مغازهداران - فرار مالیاتی وجود دارد و کشور می تواند با همین اخذ مالیات بسیاری از مشکلاتش را حل کند.»
حسین رضازاده توضیح میدهد: «در حال حاضر دلیل عدم پرداخت مالیات از سوی وکلا بیشتر مربوط به تعرفه پایین آنها در کانون وکلا میشود. این موضوع باعث میشود که مبلغ واقعی حقالزحمه و مبلغ ثبت شده در قرارداد تفاوت داشته باشد. به همین دلیل بسیاری از وکلا حتی ممکن است مالیات هم بپردازند اما طبق اسنادی که به دادگاه می دهند مالیات این مالیات واقعی نباشد».
ویدیو:
گفتوگو با سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟