ساخت جزیره «دو دریا» در سواحل بحرین، جزیره تفریحی «سبز» در کویت، جزیره «مروارید» در قطر، جزیره «لولو» بهعنوان بزرگترین جزیره مصنوعی جهان در ابوظبی، ساخت «برجالعرب» در دوبی بهعنوان یکی از مرتفعترین سازههای دنیا و ساخت جزایر «نخلجمیره» از سوی امارات؛ اینها فقط 6جزیره مصنوعی ساخته شده در یک دهه گذشته تاکنون توسط کشورهای حوزه خلیجفارس است. حالا ایران هم دست به کار شده تا جزیره مصنوعی را که تاکنون از اسم آن حرفی به میان نیامده بهمنظور بهرهبرداری تفریحی و مسکونی بسازد و همزمان جذابیتهای گردشگری جزیره کیش را افزایش دهد.
تفاهمنامه ساخت جزیره مصنوعی در کیش همزمان با هفته دولت در نشست مشترك غلامحسین مظفری، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش و سعید محمد، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا بین این سازمان و قرارگاه به امضا رسید که البته در این مراسم مرتضی بانک، مشاور رییسجمهوری و دبیر شورایعالی مناطق آزاد نیز حضور داشتند.
جزییات تفاهمنامه
تکمیل مطالعات و اجرای پروژه احداث این جزیره مصنوعی از جمله مفاد این تفاهنامه است که شامل طراحی و مهندسی ساخت این جزیره، ساخت دایک موقت، لایروبی، استحصال و تراکم دینامکی میشود.
به گفته مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش «با توجه به اینکه کیش میزبان طرحهای بزرگ و ملی است از اینرو کیفیت انجام طرح برای این سازمان حایزاهمیت است. این سازمان سعی دارد با بهرهمندی از ظرفیت شرکتهای مطرح داخلی برای رشد و توسعه کیش و عملی کردن ماموریتهای تعریف شده، گامهای اساسی بردارد.»
مظفری توضیح میدهد: «با اجرایی شدن این تفاهمنامه، سازمان منطقه آزاد کیش صاحب جزیره مصنوعی به ابعاد 500هزار مترمربع میشود.»
44سال پیش؛ ساخت نخستین جزیره مصنوعی
اظهارات سکاندار سازمان منطقه آزاد کیش درحالی است که کارشناسان، انجام چنین پروژههایی را باعث ایجاد رونق اقتصادی و ارتقای جاذبههای گردشگری و تجاری این مناطق میدانند که نخستین بار ژاپن 44سال پیش آن را در اوساکا به نمایش گذاشت. امروزه چنین جزایری در جزیره «دانوب» اتریش، جزیره «ایلنتردام» واقع در مونترال کانادا، جزیره «پیرایسلت» در دانمارک و هنگکنگ نیز ساخته شدهاند.
جذب ثروتمندان خارجی برای خرید ویلا
اما زندگی در چنین جزایری پرهزینه هم هست. بهعنوان مثال، برای خرید ویلایی در بخش مرکزی جزیره مروارید قطر با ۲۶۰۰مترمربع و بهرهمندی از امکاناتی مانند استخر و دورنمای دریا، باید حدود سهونیم میلیون دلار پرداخت کرد. افرادی هم که میخواهند هزینه کمتری بپردازند، میتوانند آپارتمانی در یک آسمانخراش این جزیره بخرند. در مجموع ۱۸۰ آسمانخراش در مروارید قطر ساخته شده است. برای به دست آوردن آپارتمانی در این آسمانخراشها با ۱۲۹مترمربع مساحت، باید دستکم ۲۷۵هزار دلار پرداخت کرد. در واقع قطر به دنبال آن است تا از طریق این جزیره، نگاه ثروتمندان خارجی را به سمت این جزیره جذب کند.
وضع نامعلوم واگذاری امتیاز بهرهبرداری
این نمونه از سبک زندگی در جزیره مصنوعی قطر درحالی است که از سوی سازمان منطقه آزاد کیش و قرارگاه خاتمالانبیا جزییاتی درباره مدل کاربری مسکونی و امکانات جزیره مصنوعی کیش ارایه نشده، همچنین توضیحی درباره آینده این جزیره ازجمله چگونگی واگذاری امتیاز بهرهبرداری از آن بیان نشده است. با این توضیح که مقوله خصوصیسازی در کیش در سالهای اخیر بارها مطرح و بر اهمیت بسترسازی تعامل سرمایهگذاران با یکدیگر تاکید شده است.
کیش الگوی ایران میشود؟
در آخرین روز از مهرماه سال97، مدیرعامل وقت منطقه آزاد کیش اعلام کرد که «در دو تا سه سال آینده پروژههای متعددی به بهرهبرداری خواهد رسید که ساخت جزیره مصنوعی یکی از آنهاست.» به گفته محمدابراهیم انصاریلاری «کیش میتواند دریچه تعامل ایران با جهان باشد.» حالا باید منتظر ماند و دید مواجه منطقی با دنیا که از سوی مسئولان کیش عنوان شده و درخواست آنها مبنی بر باز گذاشتن راه «برای تمام مناسبات در زمینه بینالمللی» با اجرای این جزیره مصنوعی محقق خواهد شد یا خیر آنهم در وضعیتی که برخی معتقدند نحوه ارتقای کیفیت زندگی مردم کیش میتواند برای سایر مناطق کشور الگو باشد.
ویدیو:
گفتوگو با سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟