یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی به «فراز» میگوید: «در صورتی که ثابت شود تخلفات در وزارت جهاد کشاورزی گسترده و عمدی بوده وزیر را استیضاح میکنیم».
چندی پیش روابط عمومی دادگستری استان گلستان از دستگیری مدیر غله گنبدکاووس و تعدادی از کارکنان سیلوی این شهرستان خبر داد. به گزارش ایرنا این افراد نخالهها و فضولات حیوانی را با گندم ترکیب و سپس روانه سیلوی دولتی میکردند و از این راه میلیاردها تومان به جیب زده بودند.
همچنین چند روز پیش رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران در گفتوگو با ایسنا از فساد گسترده در سیستم خرید تضمینی گندم خبر داد: «سالانه ۷۰۰ هزار تن ضایعات همچون شن و خاک و ضایعات گندم به ارزش ۱۰۰۰ میلیارد تومان به عنوان گندم وارد پروسه خرید و فروش و تحویل گندم میشود».
سید محمدرضا مرتضوی به فراز گفت سه سال است که درباره فساد گسترده در سیستم خرید تضمینی گندم به وزیر جهاد کشاورزی تذکر داده، اما پاسخ وزیر کشاورزی این بود که «اشکالی ندارد به جیب کشاورز میرود». با این حال رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران معتقد است پشت پرده این ماجرا دلالان و برخی مدیران هستند.
همچنین جلال محمودزاده عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس نیز به «فراز» گفت: «کیفیت پایین گندمی که به کارخانهها وارد میشود ربطی به کشاورزان ندارد. برخی دلالان به دلیل منافع خودشان سلامت مردم را به خطر میاندازند و گندمی را به کارخانهها تحویل میدهند که از لحاظ بهداشتی مشکل دارد. این افراد به واسطه ارتباطاتی که با وزارت صمت و کشاورزی دارند دست به این اقدامات میزنند. در صورتی که وزارت جهاد کشاورزی نظارت کافی بر فروش گندم داشت چنین اتفاقاتی رخ نمیداد».
بر اساس قانون تضمین خرید محصولات کشاورزی، در فرایند خرید تضمینی گندم برای جلوگیری از تحویل ضایعات و شن و خاک همراه گندم، باید از توری استاندارد ۲۰*۲ استفاده شود. به گزارش ایسنا رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران ادعا میکند مسئولان مربوطه برای آنکه تخلف خودشان را بپوشانند، به جای استفاده از توری استاندارد از توری غیراستاندارد ۲*۲ در مراکز خرید گندم استفاده میکنند. این توری ضایعات و شن و خاک را از خود عبور نمیدهد و وجود ضایعات در گندم مشخص نمیشود. به گزارش ایسنا مدیرکل سازمان ملی استاندارد نیز میگوید توری گندم مورد استفاده در فرایند خرید تضمینی گندم با استاندارد ملی ایران انطباق ندارد. همچنین به گزارش ایسنا رئیس انجمن آردسازان مدعی است گندم ورودی به کارخانههای آرد به طور متوسط ۱۰ درصد آشغال و ضایعات دارد.
ضرر سیاستهای غلط دولت برای گندمکاران
نماینده مهاباد درباره ورود کمیسیون کشاورزی مجلس به این مسئله به «فراز» میگوید: «مجلس موظف است هر جا شاهد تخلف از قانون بود ورود کند. گزارشهایی از تخلفات در این زمینه بدست ما رسیده که در این کمیتهها بررسی خواهد شد و با تخلفات قانونی برخورد خواهیم کرد. مجلس ابزارهای متعددی برای برخورد با بیقانونی در دست دارد. سوال از وزیر یا استیضاح او یکی از این ابزارهاست. البته برای هر تخلف و هر موضوعی نمیتوان و نباید وزیر را استیضاح کرد. اما در صورتی که مشخص شود تخلفات گسترده و تعمدی صورت گرفته از ابزار استیضاح استفاده میکنیم»
محمودزاده همچنین معتقد است سیاستهای غلط دولت گندمکاران را متضرر کرده است: «به دلیل قیمت پایین گندم کشاورزان متضرر میشوند. در حال حاضر قیمت نهادههای تولید بالا رفته اما دولت گندم را با قیمت کمی از کشاورزان میخرد به همین دلیل نیز گندم قاچاق میشود»
او در خصوص میزان تولید گندم در ایران و میزان خرید دولت از کشاورزان میگوید: «در حال حاضر تولید سالانه گندم ما ۱۳ میلیون تن است و دولت در سال گذشته تنها ۷.۸ میلیون تن گندم خریده است. این در حالی است که مصرف سالانه گندم ما حدودا ۱۰.۵ میلیون تن است. بقیه تولید گندم ما یا به دلیل گرانتر بودن جو نسبت به گندم صرف غذای دام میشود یا به خارج از کشور قاچاق میشود».
ویدیو:
گفتوگو با سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟