۰۳ آبان ۱۴۰۵ ۰۸:۲۰
پنجشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۳
کد خبر: ۴۹۲۳۲

رشد ۷۳ درصدی قیمت نفت ایران در یک سال گذشته

قیمت نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۱ میلادی به طور میانگین ۶۹ دلار و ۳۲ سنت قیمت خورد. این در حالی است که قیمت میانگین این نوع نفت در سال گذشته ۳۹ دلار و ۹۸ سنت بود که نشان‌دهنده رشد ۷۳ درصدی قیمت نفت سنگین ایران است.

آغاز همه‌گیری کرونا در جهان با اختلاف بین عربستان و روسیه بر سر ادامه توافق فریز نفتی همراه بود.

کرونا در ماه‌های ابتدایی سال ۲۰۲۰، فعالیت‌های اقتصادی را به شدت کاهش داد و قرنطینه‌ها در جهان آغاز شد. این موضوع تقاضا برای نفت را به شدت کاهش داد و بر اساس برخی گمانه‌زنی‌ها، در اسفند سال ۱۳۹۸، تقریبا یک سوم از تقاضای نفتی در دنیا از دست رفته بود.

در کنار آن در همان زمان، اوپک پلاس که چند سالی بود فریز نفتی را برای نجات قیمت نفت آغاز کرده بود با اختلاف همراه شد.

عربستان و روسیه حاضر به توافق نشدند و فریز نفتی تعلیق شد. بعد از آن بود که جنگ سرسام‌آور تولید بین دو تولید کننده بزرگ نفت آغاز شد و حتی تولید این کشورها به بالای ۱۲ میلیون بشکه در روز رسید.

تداوم شرایط قرنطینه به دلیل کرونا، فشار بر تقاضای نفت و همچنین جنگ تولید، جهان را در نفت غرق کرد تا آنجا که تمام نفتکش ها از نفت خام پر بودند و مخازن ذخیره سازی جهان نیز حتی برای یک بشکه نفت دیگر جا نداشتند.

این موضوع باعث شد تا در اتفاقی عجیب قیمت نفت آمریکا در یک معامله به زیر صفر برود و منفی شود. به این معنا که تولید کننده نفت برای آنکه از شر نفت تولید شده نجات پیدا کند حاضر شد نه تنها پولی بابت نفت خام نگیرد بلکه به ازای هر بشکه نفت ۳۷ دلار نیز پرداخت کند.

شرایط بحرانی قیمت نفت و سقوط ارزش طلای سیاه به زیر ۲۰ دلار در هر بشکه باعث شد تا اعضای اوپک پلاس احساس خطر کنند و دوباره به میز مذاکرات برگردند. نتیجه مذاکرات توافق کاهش ۹.۷ میلیون بشکه‌ای تولید نفت بود.

کاهش تولیدی که به سرعت تاثیر خود را بر بازار نفت گذاشت و قیمت‌ها عزم صعود کرد. رشد قیمت نفت ادامه داشت و حالا در آخرین ماه از سال ۲۰۲۱ میلادی، قیمت نفت بالای ۷۰ دلار در هر بشکه معامله می‌شود.

اجرای توافق کاهش تولید که البته به تدریج تسهیل شد، قیمت نفت را در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۲۰ میلادی حدود ۷۰ درصد افزایش داد.

نفت برنت به عنوان اصلی‌ترین نفت شاخص برای قیمت‌گذاری در بازارهای جهانی که به طور میانگین در سال گذشته ۴۰ دلار و ۹۲ سنت معامله می‌شد، در سال جاری به ۷۰ دلار و ۴۸ سنت در هر بشکه رسید که نشان‌دهنده رشدی ۷۲ درصدی است.

نفت شاخص آمریکا یا همان WTI نیز ۷۵ درصد رشد قیمت را در سال جاری در مقایسه با میانگین قیمت در سال ۲۰۲۰ تجربه کرد و از ۳۸ دلار و ۷۲ سنت تا ۶۷ دلار و ۸۰ سنت بالا آمد.

همچنین نفت روسیه که در بازارهای جهانی به اورالز معروف است از میانگین قیمت ۴۱ دلار و ۶ سنت در سال گذشته به ۶۹ دلار و ۸ سنت در سال جاری افزایش پیدا کرد که حکایت از رشد ۶۸ درصدی قیمت این نفت در بازارهای جهانی دارد.

قیمت سبد نفتی اوپک نیز ۷۰ درصد گران شد و از ۴۰ دلار و ۷۵ سنت در سال ۲۰۲۰ به ۶۹ دلار و ۴۵ سنت در سال ۲۰۲۱ رسید.

در این میان نفت سنگین ایران نیز که در سبد نفتی اوپک قرار دارد از میانگین قیمت ۳۹ دلار و ۹۸ سنت در سال گذشته به میانگین قیمت ۶۹ دلار و ۳۲ سنت در سال جاری افزایش پیدا کرد. این اعداد نشان می‌دهد نفت سنگین ایران در یک سال ۷۳ درصد گران‌تر شده و این رقم از میانگین رشد قیمت سبد نفتی اوپک نیز بیشتر است.

این موضوع نشان می‌دهد به دلیل افزایش قیمت نفت و همچنین رشد تقاضا در جهان، توجه به نفت‌های سنگین بیشتر شده زیرا سود بیشتری را نصیب پالایشگران می‌کند.

در حالی که قیمت نفت به طور نسبی در بالای ۷۰ دلار در هر بشکه تثبیت شده اما تا زمانی که پایانی برای کنترل شیوع کرونا در جهان مشخص نشود، احتمال ریزش دوباره قیمت‌ها با هر سویه جدید این بیماری قابل پیش‌بینی است.

 

منبع خبر : ایرنا
منبع: ایرنا
ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
افتتاح 43 مدرسه کیمیای دانش در مسیر ایفای مسئولیت‌های اجتماعی
کوه کلنگ در چند قدمی سکونتگاه‌ها| ساکنان اطراف نطنز از خطر احتمالی چه می‌دانند؟
معماری بقا و جهش صنعتی؛ درس‌های تاریخی خروج از تله انزوای فناوری
صدور هشدار نارنجی؛ طوفان، رگبار سیل‌آسا و مواج‌شدن خزر در راه است
به بهانه اجرایی شدن افزایش ۴۰ درصدی قیمت بسته‌های اینترنت ؛ نگاهی به پشت‌پرده هزینه‌های ارزی شبکه و مقایسه آن با گرانی سایر کالاها
تأمین مالی پروژه‌های گردشگری با استفاده از ظرفیت‌های بانک شهر
تفاوت ساختاری «جنگ سرد» و «جنگ فرسایشی»
هشدار ترامپ درباره احتمال اجرای عملیات نظامی تازه علیه ایران
چگونه با متاتریدر تحلیل تکنیکال انجام دهیم؟ راهنمای معامله‌گران
خبرگزاری کره جنوبی از سفر کیم جونگ اون به چین خبر داد
محسنی‌اژه‌ای در نشست با اقتصاددانان: حل بحران‌های اقتصادی نیازمند اجماع، واقع‌بینی و آرایش جنگی است
چگونه تسلط انرژی ترامپ به غرور مفرط تبدیل شد
بهسازی یک جاده آنتنی دیگر در خوزستان / تسهیل تردد میان روستای سور مقداد و شهر امیدیه با پیگیری امیر حیات مقدم
ریزش سنگین طلا در بازار‌های جهانی؛ عقب‌نشینی هر اونس طلا به کانال ۳ هزار دلاری
جهش سه‌دلاری قیمت نفت برنت به ۱۱۶ دلار و ۷۲ سنت در پی حملات انصارالله
با تشدید بحران، فرصت برای امدادرسانی به شهر تعز در یمن رو به پایان است
وزرای خارجه اروپا و خاورمیانه بر لزوم دیپلماسی و پرهیز از حملات جدید به ایران تأکید کردند
میان‌دوره‌ای ۲۰۲۶؛ رأی‌گیری جهانی در لباس انتخابات داخلی آمریکا
سنتز عهدشکنی؛ کارنامه تاریخی واشنگتن در انهدام معاهدات بین‌المللی و پشت کردن به متحدان
از حاشیه تا ائتلاف اضطراری؛ واکاوی ساختاری جایگاه اعراب ۴۸ در سپهر سیاسی اسرائیل
از صلح پاریس تا پایان جنگ آمریکا و ویتنام؛ واکاوی یک توافق
بخش مراقبت‌های ویژه قلبی (CCU) بیمارستان نوید بندر امام استان خوزستان راه‌اندازی شد
تناقض در رفتار برجامی ترامپ | چرا واشنگتن ۱۷ ماه پس از شعارهای انتخاباتی در توافق ماند؟
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
حمایت از واحدهای آسیب‌دیده جنگ ۴۰ روزه/ پرداخت بیش از ۷ همت تسهیلات حمایتی از سوی بانک ملی ایران
رشد ۹ برابری سود عملیاتی بانک پارسیان در نیمه نخست سال
پیشنهاد سردبیر
زندگی