۱۶ شهريور ۱۴۰۵ ۰۲:۴۰
شنبه ۱۱ تير ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۲
کد خبر: ۵۲۰۷۹
انتشار اخبار مهم دیپلماتیک ایران از طرف روس ها

تیم مذاکره کننده ایران، افکار عمومی را محرم نمی‌داند؟

تیم مذاکره کننده ایران، افکار عمومی را محرم نمی‌داند؟
چهارم آذر ماه سال قبل، یعنی در ابتدای راه آغاز مذاکرات احیاء برجام در دولت ابراهیم رئیسی روزنامه کیهان در سرمقاله ای با عنوان «مردم و مذاکره؛ محرم یا نامحرم؟» توصیه ای داشت که خلاصه اش چنین بود: به‌نظر می‌رسد تغییر راهبرد محرمانگی مطلق مذاکرات، باید به‌طور جدی در دستور کار دولت سیزدهم و به‌ویژه وزارت امور خارجه قرار گیرد. حالا یازده ماه پس از آغاز کار دولت و بیش از 8 ماه پس از شروع دور جدید مذاکرات احیاء برجام، گمشده مهم این مذاکرات اطلاع رسانی عمومی است.
نویسنده :
احسان بداغی

آخرین دور مذاکرات احیاء برجام در قطر پر بود از خبرهایی که جامعه لحظه به لحظه تشنه شنیدنش بود. تغییر ۲ هزارتومانی قیمت دلار در دو روز که متاثر از این مذاکرات بود به خوبی دلیل تشنگی جامعه را نشان می داد. خبر مهم از مذاکرات و البته اقدام تیم ایران را اما رسانه های روسی منتشر کردند؛ سفر اعلام نشده و سریع باقری به مسکو پس از ترک دوحه. تقریبا چیز خاصی از این سفر برای مردم ایران روشن نیست جز اینکه حتما این سفر بسیار مهم بوده و در چارچوب مجموعه ای از تحولات بااهمیت باید آن را تفسیر کرد. اما در میان مردم کسی بیشتر از این را نمی داند.

 

وقتی زور «جنازه برجام» از کل دولت بیشتر است

 

وضعیت ۸ ماه اخیر مذاکرات تقریبا همینطور بوده؛ نه گفت و گوی رسانه‌ای خاصی، نه گزارش علنی به مجلس و نه اطلاع رسانی مستقیمی به افکار عمومی. همین هم باعث شده در طول این هشت ماه انبوهی از سوالات پیش روی بخش زیادی از جامعه قرار بگیرد. مثلا اینکه بر سر توافق دور ششم مذاکرات وین در دوره عباس عراقچی چه آمد؟ جایی که دو طرف در آن بر روی موضوعات مهم محل اختلاف مانند وضعیت سپاه در لیست تروریستی آمریکا توافق کرده بودند. آیا اساسا آن توافق کنار گذاشته شد؟ اگر کنار گذاشته شد دلیلش چه بود؟ اگر مذاکرات دولت سیزدهم ادامه همان روند بود چرا در شرایطی که اختلافات جزئی باقی مانده بود، کار آنچنان گره خورد که اکنون بعد از ۸ ماه مذاکره چشم انداز مثبتی پیش رو نیست؟ 

 

عراقچی

 

این ها از آنجا مهم است که در دوران مذاکرات برجام، طیف حامی دولت رئیسی مدام گروه مذاکره کننده را برای دادن گزارش به مردم زیر فشار می گذاشت و اینگونه استدلال می کرد که دانستن مسایل حق ملت است. آن هم مسایلی که طرف های خارجی تمام آن را می دانند. در آن سال ها اتفاقا با همین رویکرد اعضای تیم هسته ای و خصوصا ظریف و عراقچی پای ثابت گفت و گوهای مختلف تلویزیونی و یا جلسات مجلس بودند. آن هم در حالیکه عموما گفت و گوهای تلویزیونی موضعی انتقادی داشتند و تکلیف جلسات مجلس هم روشن بود. 

 

هر چند در این مدت علی باقری چند باری راهی مجلس شده اما بر خلاف دوره مذاکرات برجام، خبری از جلسات او و نمایندگان که حاوی اطلاعاتی برای فاکار عمومی باشد منتشر نشده. صدا و سیما هم در این ماه ها ترجیح داده تا سراغی از تیم مذاکره کننده هسته‌ای نگیرد. تا اینجای کار را شاید بتوان به حساب محرمانگی مذاکرات گذاشت، یعنی همان چیزی که اعضای این دولت در مذاکرات قبلی به آن انتقاد داشتند. اما چرا مردم ایران باید خبری مانند سفر اعلام نشده باقری به مسکو را از توئیتر نمایندگی روسیه در وین بشنوند؟ چرا تیم ایران که طرف اصلی این مذاکرات هستند برای اطلاع رسانی چنین سفری که قطعا دارای اهمیت ویژه بوده مردم را مطلع نکرده اند؟ اگر قرار به محرمانگی سفر بوده چرا روس ها این موضوع را رعایت نکرده‌اند؟

 

اینها چیزهایی است که باعث شده تا این حس به جامعه القاء شود که دولت و تیم مذاکره کننده فعلی جامعه را آنطور که قبلا خود شعارش را می دادند، محرم نمی دانند. جامعه ای که گویی از این مذاکرات کاملا جدا شده و نه منافع و مصائبش در خلال مذاکرات رعیات می شود و نه حق اطلاعش از روندی که روی زندگی او تاثیر دارد.

 

مولف : احسان بداغی
برچسب ها:
ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پیشنهاد سردبیر
زندگی