۱۶ شهريور ۱۴۰۵ ۰۰:۰۲
چهارشنبه ۲۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۰
کد خبر: ۶۰۱۰۰
خودرو، دلار، بودجه

چه کسی سرمایه را از بورس فراری داده؟

چه کسی سرمایه را از بورس فراری داده؟
بازار سرمایه در این روزها بیش از آنکه رنگ سبز را تجربه کرده باشد در رنگ قرمز غوطه ور بوده. رنگی که البته نشستنش بر تن بورس ایران چندان هم برای ناظران و سهامداران غیرمنتظره و پیش‌بینی ناپذیر نیست.

این اوضاع یک دلیل واضح دارد و آن تمایل سهام‎داران به فروش سهام خود است. اما چه شده که عمده سهامداران بورسی در این هفته‌ها بیشتر مایل به فروش سهام خود هستند و کمتر خریداری در بازار سرمایه یافت می‌شود؟

 

تصمیمات خودرویی و اثرات منفی بر بورس

 

یکی از دلایل اصلی به بحث خودرو و سهام خودروسازان بر می‌گردد. کارشناسان معتقدند تصمیمات پاندولی و بی ثبات دولت درباره عرضه خودرو در بورس کالا برروی بازار سرمایه بسیار تاثیر گذاشته است. خودرو چندماهی در بورس کالا ارائه شد، سپس با تصمیم شورای رقابت از بورس کالا خارج شد و مجدد تصمیم گرفته شد خودرو در بازار سرمایه عرضه شود.

دلیل این امر سهم‌خواهی دولت از مازاد قیمت خودرو در بورس کالا بود. دولت اعلام کرده بود که از قیمت نهایی خودرو در بورس کالا ۸۵ درصد باید به دولت برسد و تنها ۱۵ درصد به خودروساز. این امر موجب شد عرضه خودرو در بورس کالا متوقف شود و سپس با قبول شرط دولت، خودرو مجددا در بورس کالا ارائه شود.

 عرضه و خروج خودرو از بورس کالا برروی سهام خودرویی بازار سرمایه تاثیر می‌گذارد، چرا که سهامداران را نسبت به اصل سهام شرکت‌های خودروسازی بی اعتماد می‌کند. آن هم خودروسازانی که سهام آنها از اصلی‌ترین سهام‌های بازار سرمایه محسوب می‌شوند، به طوری که ریزشی شدن آنها بر روی شاخص کل بازار سرمایه تاثیر می‌گذارد. شاید اگر بی ثباتی تصمیمات دولت برای عرضه خودرو در بورس را تجربه نکرده بودیم، این روزها شاخص کل وضعیت بهتری می‌داشت.

 

نوسانات نرخ ارز و سیگنال منفی

 

دلیل دیگر این امر، نوسانات قیمت ارز بود. دلار نوسانات شدیدی دارد و طی چندماه اخیر شدیدا افزایش یافته است. در زمان دولت روحانی، همزمان با افزایش نرخ ارز، سهام دولتی همچون شستا نیز در بورس عرضه می‌شد که موجب شد بازار سرمایه روند مثبت و صعودی به خود بگیرد اما اکنون نه شاهد عرضه قابل توجه سهام دولتی هستیم و نه عرضه اولیه در بورس حجم بالایی دارد.

همین وضعیت در کنار نوسانات نرخ ارز به مردم سیگنال می‌دهد که به جای بورس باید برروی دلار سرمایه گذاری کنند. چیزی که می‌تواند انگیزه سوق دادن بخشی از سرمایه‌ها از بورس به سمت بازار ارزهای خارجی باشد.

دلار آمریکا در حال حاضر ۴۵ هزار تومان است اما نکته اینجاست که نوسانات دلار بسیار زیاد است و همین امر بی اعتمادی مردم را افزایش می‌دهد.

 

تسویه شرکت‌ها و کارگزاری‌ها

 

یک دلیل دیگر برای وضعیت کنونی بازار سرمایه این است که شرکت‌ها معمولا نزدیک به عید سهام خود را نقد می‌کنند تا عیدی، سنوات و پاداش کارمندان خود را پرداخت کنند. از سویی دیگر در اسفندماه اعتباری‌ها نیز تسویه می‌کنند و سهام‎داران حقیقی نیز به نقدینگی برای تسویه حساب با کارگزاری‎ها نیاز دارند.

با نزدیک شدن به پایان سال مالی بسیاری از کارگزاری‌ها، شاهد تسویه اعتباری آن‌ها تا تاریخ ۲۰ اسفند خواهیم بود که این موضوع نیز به افزایش عرضه‌ها نسبت به تقاضا دامن می‌زند.

 

عدم شفافیت بودجه

 

عدم شفافیت بودجه نیز از دلایل دیگری است که سهام‌داران تمایل دارند سهام خود را به فروش برسانند. خبرها در رابطه با کسری بودجه و مشخص نبودن میزان تورم در سال آینده از عواملی است که سهام‌داران نسبت به سال آینده بلاتکلیف شده و اعتماد خود را به بورس از دست داده‌اند. در سال‌های گذشته بسیاری بر این باور بودند که دولت کسری بودجه را از بورس تامین می‌کند.

برخی برآوردها از کسری بودجه ۱۴۰۲ حتی به رقم ۴۰۰ هزار میلیارد تومان هم می رسد. آن هم در شرایطی که هنوز بودجه روی کاغذ است و مهمتر اینکه بودجه سال جاری هم در خوش‌بینانه‌ترین حالت با همین حجم از کسری مواجه بوده. آیا چنین وضعی جایی برای اعتماد عمومی به بازار سرمایه باقی می‌گذارد؟

درباره بحث تاثیر عدم شفافیت بودجه بر بورس، سیاهکلی، نماینده مجلس اینگونه گفته است: به طور کلی شرکت‌های دولتی به دو بخش شرکت‌های خدماتی و شرکت‌های سود ده تقسیم می‌شوند؛ شرکت‌های سود ده باید درآمد و هزینه‌شان برای مردم و مجلس مشخص باشد .یکی از ایراداتی که همواره به بودجه وارد می‌شود، ساختار غلط بودجه است؛ بنابراین، مجلس یازدهم به مردم قول داده بود که ساختار بودجه را اصلاح کند. برخی شرکت‌ها هزینه بر بوده و منفعتی ندارند. 

اضافه بر این نکته دیگر این است که طبق آخرین گزارش بانک مرکزی بدهی شرکت های دولتی به بانک ها تا آبان ۱۴۰۱ معادل ۷۷ درصد افزایش داشته است.

ابراهیم رئیسی وعده داده بود که استقراض دولت از بانک مرکزی را متوقف خواهد کرد و در عمل هم چنین کرد. اما چیز دیگری جایگزین این فرایند تورم زا شد؛ شرکت‌های دولتی و عموما ضررده یا با حاشیه سود پائین برای تامین منابع مالی خود به دریافت وام های کلان از بانک ها روی آوردند. آن هم بانک هایی که خود دارای تراز عملیاتی منفی بودند. معنای ساده این فرایند چیزی نیست جز همان افزایش بدهی بانک ها به بانک مرکزی و چاپ پول بیشتر.

در بورس اما این وضع به معنای بدهکار شدن بیشتر شرکت‌های دولتی است که ارزش سهام و اعتماد به سرنوشت آتی سهام آنها را دچار نزول شدید می‌کند. به عارتی سهامداران در چنین شرایطی ترجیح می‌دهند تا روی سهام این شرکت ها ریسک نکرده و آن را در صف فروش قرار دهند.

 

 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پیشنهاد سردبیر
زندگی