مجید گودرزی کارشناس مسکن در گفتگو با فراز درباره، چشم انداز بازار مسکن گفت: متاسفانه در سالهای اخیر شاهد سرکوب شدید تقاضا بودیم. همچنین میبینیم بخش بزرگی از مشکلات مردم ناشی از دستکاری نرخ ارز بوده است. مردمی داریم که حقوق به ریال میگیرند و درآمدها باید بر اساس بازارهای جهانی پرداخت شود که معضل بسیار بزرگی بشمار می اید.
او ادامه داد: متاسفانه در بخش مسکن قیمتگذاری کاملاً رها شده است. یعنی هیچ قانونی برای قیمتگذاری مسکن نداریم که اصلا طبیعی نیست. به دلیل اینکه تقریباً تمام کالاها و خدماتی که در جامعه ارائه میشود قیمتگذاری دارند. تعزیر و قانون دارند ولی مسکن یکی از وحشیترین بازارهای کشور و شاید به جرات بتوان گفت جهان است. به دلیل اینکه تقریباً در این بازار میتوان قیمتهای پیشنهادی را هزار درصد، ده هزار درصد افزایش دهید. بدون اینکه مرتکب جرم گرانفروشی شده باشید. از نظر قانونگذار ما گرانفروشی نیستیم. در صورتیکه این نیاز ضروری است و تقریباً تمام کشورهای دنیا این بازار را یا به صورت مستقیم یا به صورت غیرمستقیم با سیاستهای مالی یا مالیاتی کنترل میکنند.
گودرزی تصرصح کرد: شاهد هستیم بازار ما تقریباً در همه جنبهها کنترل میشود الا بازار مسکن! همچنین توان خرید مردم به قدری کاهش یافته که خرید خانه تبدیل به آرزو شده حتی اجاره خانه هم با چالش مواجه شده است و گاهی تا ۱۰۰ درصد حقوق کارکنان و کارگران و کارمندان دولت و اقشار حقوق بگیر کفاف اجاره خانه را در اطراف تهران ندارد. بنابراین، مسکن تبدیل به معضل و مشکل ملی شده است که متاسفانه شاهد هستیم اقدامات مجلس برای کنترل بازار مسکن کم و ناچیز و بیشتر میتوان گفت نمایشی است.
این کارشناس اضافه کرد: بحث مالیات بر خانههای لوکس و خانههای خالی را داشتیم که به علت کارشناسی ضعیف غیرقابل اجرا بود. عملاً دردی از بازار مسکن ما دوا نکرد. شاهد هستیم حتی درآمد مالیاتی دولت از مالیات خانههای خالی و مالیات بر خانههای لوکس به اندازه تصویب قوانین این بخش نبود. متاسفانه یک طرح کاملاً شکست خورده را تقدیم دولت کردند و دولت نتوانست این طرح را اجرا کند.
گودرزی با اشاره به رکود در بازار مسکن گفت: در بحث رکودی که الان حاکم است کاملاً طبیعی که چنین شرایطی باشد. این نتیجه حقیقی و درست از تصمیمات غلط است. بخش مسکن ما به علت کاهش قدرت خرید مردم و تورم شدید به خصوص در بخش مسکن در رکود کامل به سر میبرد و حتی بخش ساختمان ما از این قضیه آسیب میبیند و جسارت و قدرت لازم را نه مجلس و نه دولت برای ساماندهی به این بخش ندارند. چرا که در دو سال گذشته اتفاق خاصی در این بازار نیفتاده است.
او در خصوص نقش دولت در این بازار پاسخ داد: دولت میتواند کنترل کند چون بخش بزرگی از هزینههایی که به عنوان ارز ملی تعیین میشود در اختیار دولت است و دولت میتواند با واگذاری رایگان زمین که حق هر ایرانی است را حل کند. در حال حاضر بر اساس آمارها حدود55 درصد بهای تمام شده مسکن مربوط به زمین میشود. در کشور ما وفور نعمت زمین داریم ولی شاهد هستیم که کمبودها در این بخش خیلی شدید است و عمدی و متاسفانه در جهت ایجاد نارضایتی عمومی محدودیتهایی در ارائه زمین بوجود آوردند که برای مردم مشکل ساز و بحران ساز شده است.
گودرزی با اشاره به راهکاری که باید در این زمینه پیاده شود اضافه کرد: این را با اطمینان میگویم که دولت میتواند به مردم زمین رایگان واگذار کند چون حق مردم است و باید حقوق مردم و سهم مردم را از حقوق طبیعی و امکانات کشور در اختیار آنها قرار بدهد و همچنین اقدامات نسبتاً خوبی انجام شد. یکی از این اقدامات جلسات شورای عالی مسکن به صورت مستمر برگزار میشود.
این کارشناس در پایان خاطرنشان کرد: دولت تلاش میکند اتفاقات خوبی بیفتد. دولت باید به بحث قیمتگذاری ورود کند چراکه تا زمانیکه قیمت مسکن مشخص نشده دولت نمیتواند یک ریال مالیات بگیرد. مثلاً وقتی شما اعلام می کنید ۲۰ درصد مالیات بر خانههای خالی است، این ۲۰ درصد از چقدر است؟ چون یک طرف معادله مجهول است و شما تا زمانیکه آن مجهول را مشخص نکنید به صورت قیمتگذاری منطقهای نمیتوانید روی مالیاتی که دولت میتواند از املاک بگیرد حساب باز کنید. در اکثر کشورهای دنیا شاهد هستیم مالیات بر املاک را میگیرند و برای اینکه بتوانند مالیات بگیرند قیمتگذاری منطقهای دارند.در حال حاضر شاهد هستیم قیمتگذاری کاملاً رها شده است و مشاورین املاک نقش بیشتری از دولت و مجلس در بحث قانونگذاری در این حوزه دارند.
ویدیو:
دکتر آرش رئیسینژاد استاد روابط بینالملل در گفتوگو با فراز بررسی کرد
گزینش همچنان قربانی می گیرد
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟
اینفوگرافیک