۱۸ شهريور ۱۴۰۵ ۱۸:۱۹
چهارشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۲ - ۱۷:۴۰
کد خبر: ۶۸۱۰۸
موافقت شورای نگهبان با مصوبه مجلس

نوش‌دارو بعد از ورشکستگی صندوق‌ها؛ چرا دولت سن بازنشستگی را افزایش داد؟

نوش‌دارو بعد از ورشکستگی صندوق‌ها؛ چرا دولت سن بازنشستگی را افزایش داد؟
سن بازنشستگی افزایش پیدا می‌کند. با تایید شورای نگهبان این مصوبه پرحاشیه مجلس در آینده نزدیک تبدیل به قانون می‌شود و به گفته محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه از سال ۱۴۰۳ اجرایی خواهد شد.

بر این اساس سنوات خدمت مردان تا ۳۵ و سنوات خدمت زنان تا ۳۰ سال تعیین شده است و حداکثر سن برای بازنشستگی نیز به ترتیب ۶۲ و ۵۵ سال است. البته افزایش سنوات بر اساس میزان سال‌های خدمت متفاوت خواهد بود و برای همه یکسان نیست.

با این همه مصوبه مجلس انتقادات زیادی را به همراه داشته و حتی روزنامه جمهوری اسلامی در مطلبی نوشته که افزایش سن بازنشتگی عرفا و شرعا جایز نیست و مجلس در این مورد «امتحان خوبی پس نداد.» البته نکته اینجاست که افزایش سن بازنشستگی در وهله نخست پیشنهاد دولت در لایحه برنامه هفتم توسعه بود که مجلس نیز با اعمال تغییراتی با آن موافقت کرد.

اما آیا مصوبه افزایش سن بازنشستگی به ضرر جامعه و مردم است؟ وضعیت بازنشستگی در جهان چطور است؟ این‌ها سوالاتی است که برای پاسخ به آن باید این مصوبه و شرایط بازنشستگی در ایران و جهان آشنا شد.

 

 

مجمع تشخیص با مصوبه مجلس مخالف بود؟

 

موفقیت شورای نگهبان با مصوبه مجلس در حالی رخ داده که ماه گذشته رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با آن مخالفت کرده بود. آملی لاریجانی گفته بود که تصمیم مجلس کارشناسی نبوده است. این اظهارنظر به این دلیل اهمیت دارد که مصوبات مجلس در هیات «نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام» نیز بررسی می‌شود و به دلیل موضع رییس مجمع گمان می‌رفت که این هیات با آن مخالفت کند. اما به نظر می‌رسد که خبری از مخالفت نیست و از سال آینده تغییرات در سن قانون بازنشستگی اعمال می‌شود. تغییراتی که البته مجلس فقط آن را تصویب کرد و دولت در لایحه برنامه هفتم توسعه آن را پیشنهاد داده بود.

اما این تغییرات چیست و چگونه اعمال می‌شود؟

 

 

قانون جدید بازنشستگی چه می‌گوید؟

 

دولت در لایحه برنامه هفتم پیشنهاد داده که هر کسی در حال بیمه‌پردازی است، به ازای هر یک سال باقی مانده تا بازنشستگی، چهار ماه به سنواتش اضافه شود. مجلس اما این مصوبه را تغیر داده و پیشنهاد داد که افزایش سنوات به صورت پلکانی انجام شود. به این صورت که افرادی با  ۲۸ تا ۳۰ سال بیمه‌پردازی بدون افزایش، افرادی با ۲۵ تا ۲۸ به ازای هر سال دو، از ۲۰ تا ۲۵ سال سه، ۱۰ تا ۲۰ سال چهار و افراد با ۱۰ سال یا کمتر بیمه پردازی پنج ماه به ازای هر سال تا بازنشستگی به سنوات آن‌ها اضافه می‌شود. سن بازنشستگی هم برای مردان از ۶۰ به ۶۲ و زنان بدون تغییر ۵۵ سال باقی مانده است. پس از تصویب این لایحه صولت مرتضوی وزیر کار نیز در دفاع از علمکرد دولت و مجلس مدعی شد که «این مساله قاعده قبول شده جهانی است؛ افزایش تدریجی سن بازنشستگی یکی از راههای پایداری صندوق های بازنشستگی و جلوگیری از ورشکستگی آن‌ها است.»

 

افزایش سن بازنشستگی در جهان چگونه است؟

 

افزایش سن بازنشستگی حتی در کشورهای توسعه‌یافته در دستور کار قرار گرفته است. البته برخلاف ادعای وزیر کار دولت سیزدهم «قاعده قبول شده» نیست. چرا که به طور مثال اعتراضات گسترده اخیر در فرانسه نیز به دلیل سیاست دولت مبنی بر افزایش دو ساله سن بازنشستگی پیش از موعد از ۶۲ به ۶۴ سال بود. حتی در انگلیس نیز که این مسئله مطرح شده مخالفانی در سطوح مختلف دارد. اما به طور کلی تقریبا همه کشورهای عضو «OECD» احتمال افزایش دو ساله سن بازنشستگی را در یک دهه آینده پیش‌بینی کرده‌اند. بنابراین موضوع افزایش سن بازنشستگی جهان شمول است و فقط مختص ایران نیست. اما باید توجه داشت که هر کشوری مختصات خود دارد و ایران نیز با کشورهای توسعه‌یافته از جهات زیادی قابل قیاس نیست.

 

 

یک نکته منحصربه‌فرد درباره ایران

 

نکته منحصر به فرد در ایران اینجاست که ورشکستگی ۱۵ صندوق بازنشستگی کشور محصول پیرشدن جمعیت نیست، بلکه محصول سیاست‌های نادرست دولت‌های در طول دو دهه گذشته است. چراکه روند اضمحلال این صندوق‌ها از دهه هشتاد آغاز شده و تا امروز ادامه داشته است. اما در این دو دهه دولت‌ها برای حل مشکلات این صندوق‌ها چه سیاست‌گذاری‌ها و اصلاحاتی را انجام دادند؟ آن‌ها به جای اصلاح سیاست‌گذاری‌ها و بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی نظیر تورم، با پول‌پاشی از محل درآمدهای نفتی سعی در جبران بحران‌های مالی صندوق‌ها داشتند. حالا اما به نظر می‌رسد با از دست رفتن منابع هنگفت نفتی دولت با کسری بودجه مواجه شده و به فکر سطحی‌ترین چاره‌ها و اصلاحات افتاده است.

 

چرا سازمان تامین اجتماعی سودده نیست؟

 

همانطور که اشاره شد گفته می‌شود که از ۱۷ صندوق بازنشستگی در کشور ۱۵ مورد ورشکسته هستند و بدون کمک‌های دولت این صندوق‌ها عملا امکان ادامه فعالیت ندارند. به گفته صولت مرتضوی وزیر کار، دولت کسری بودجه این صندوق‌ها را پرداخت می‌کند که رقم آن به حدود 4۰۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد. اما نکته اینجاست که این صندوق‌ها چطور تا این حد زیان‌ده شدند و بنگاه‌های اقتصادی آن‌ها هیچ سوددهی قابل توجهی ندارند؟  آن هم در حالی که سازمان تامین اجتماعی سال ۱۳۲۹ تشکیل شده است. این سازمان جوان نیست و در طول ده‌ها سال فعالیت خود بنگاه اقتصادی و هلدینگ‌های وابسته‌ای ایجاد کرده که فعالیت اقتصادی دارند. هرچند از گردش مالی‌ این بنگاه‌ها اطلاعات دقیقی در دست نیست اما به دلیل تعددشان در شرایط دست باید کارآمد و سودده می‌بودند. اما اکنون ۹۵ درصد پول بیمه‌ها رو پرداخت و این رقم نشان می‌دهد که بنگاه‌های اقتصادی این سازمان عملا ناکارآمد هستند.

در چنین شرایطی باید دید که قانون جدید بازنشستگی پس از اجرا چه پیامدهایی خواهد داشت. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که در وضعیت فعلی این قانون منجر به افزایش نارضایتی عمومی می‌شود.

 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
عملکرد بانک رفاه کارگران در حوزه حاکمیت شرکتی شایسته قدردانی است
بانک رفاه کارگران اقدامات ارزشمندی برای کارگران و بازنشستگان انجام داده است
قدردانی مدیرعامل بانک اقتصادنوین از همکاری قوه قضاییه و قائم مقام رئیس کل دادگستری استان تهران برای کمک به استیفای حقوق بانک
خسارت واقعی سیل مازندران چقدر است؟! جبران خسارت مردم چگونه انجام می‌شود؟!
حمایت بانک تجارت از طرح‌های زیرساختی، انرژی‌های تجدید پذیر و زنجیره تأمین پروژه‌های استانی
تحول دیجیتال سایپا وارد مرحله جدید شد/ توسعه SAP در زنجیره تأمین
«نبرد هرمز» روز شصت و یکم | گزارش درحال به روز رسانی
تابستان داغ صنایع بورسی؛ درآمد شرکت‌ها از تورم جلو زد!
مدیریت مصرف تهرانی‌ها جواب داد! | به اندازه سد کرج آب صرفه‌جویی شد
ایران خودرو گران می کند، شورای رقابت نظاره می کند؛ مردم تاوان کدام تصمیم را می‌دهند؟
با حضور وزیر میراث فرهنگی و به یاد شهدای مدرسه شجره طیبه میناب برگزار شد؛ رونمایی از بسته فرهنگی «با هم برای ایران» توسط بانک ملی
قدردانی وزیر نیرو از نقش‌آفرینی ملی «بانک دی»
«نبرد هرمز» شصتمین روز | واکنش قالیباف به شکار زیرسطحی آمریکایی در تنگۀ هرمز: ناک اوت!
قدردانی وزیر نیرو از نقش‌آفرینی ملی «بانک دی»
جوایز برندگان نظرسنجی رضایت مشتریان واریز شد
هزار وعده‌ی «احمد» یکی وفا نکند! | وعده افزایش دستمزد کارگران در نیمه دوم سال محقق می‌شود؟
بانک گردشگری به سمت مدیریت اکوسیستم مالی حرکت می‌کند
سطح یک نسبت توانگری مالی
بازگشت واحد پلی‌اتیلن سنگین ۲ پتروشیمی جم به مدار تولید؛ ثبت ۱۰۵ درصد ظرفیت اسمی پس از چند ماه توقف
مالیبل‌سایپا به دانش فنی تولید پوشان پایه آب دست یافت
افزایش سرمایه ۱۰۷۲ درصدی شرکت پارس خودرو / سرمایه پارس‌خودرو به بیش از ۱۳۳ همت می‌رسد
افزایش سرمایه ۱۰۷۲ درصدی شرکت پارس خودرو / سرمایه پارس‌خودرو به بیش از ۱۳۳ همت می‌رسد
مهسا بهشتی: طرح حمایت بانک اقتصادنوین از ورزشکاران، فاصله میان «می‌توانم» و «نمی‌توانم» است
رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام: بانک اقتصادنوین مسیر درستی را انتخاب کرده است
عضو کمیسیون اقتصادی: بانک اقتصادنوین، حرمت اولین بودن را نگه داشت
مدیرعامل: «اعتماد» مهمترین سرمایه بانک اقتصادنوین است
جهش درآمد بانک تجارت با ورود به بانکداری مدرن
اعلام اولویت‌های پژوهشی سال ۱۴۰۵ بانک دی
یک مقام آگاه به فراز: روسیه و چین اعلام آمادگی کرده‌اند | همه چیز معطل تامین ارز است
پیشنهاد سردبیر
زندگی