سه‌شنبه ۲۷ شهريور ۱۴۰۳ 17 September 2024
يکشنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۲
کد خبر: ۷۸۶۴۳
احمد کلاته ساداتی، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه، در گفتگو با فراز بررسی می‌کند:

چه جور وزیر بهداشتی می‌خواهیم؟!

چه جور وزیر بهداشتی می‌خواهیم؟!
رئیس دولت چهاردهم پزشک است و انتخاب وزیر بهداشت توسط او بسیار اهمیت دارد. حوزه سلامت بسیار پیچیده است و مولفه‌های مختلفی در آن تاثیرگذارند. همواره در ایران وزرای بهداشت از میان پزشکان انتخاب شده‌اند، در حالی که حوزه بهداشت و درمان به تخصص‌های مختلفی از جمله اقتصاد سلامت نیاز دارد. در این گزارش با احمد کلاته ساداتی، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه، گفتگو کرده‌ایم. او در زمینه‌های مختلفی از جمله مسائل اجتماعی، آموزش، و تحقیقات پزشکی فعالیت می‌کند. از جمله مقالات او می‌توان به مطالعات مختلف در زمینه تاثیرات اجتماعی کووید-۱۹، آموزش پزشکی، و مسائل فرهنگی و اجتماعی ایران اشاره کرد.
یگانه شوق الشعراء
نویسنده
یگانه شوق الشعراء

سلامت حوزه‌ای چند بعدی است

کلاته ساداتی معتقد است که حوزه سلامت چند بعدی است و یک بعد این حوزه زیستی است؛ او می‌گوید: «پزشک در این بعد می‌تواند مؤثر و صاحب‌نظر باشد. اما سلامت ابعاد اجتماعی، روانی و سیاسی دارد. بسیاری از تصمیماتی که در حوزه غیربهداشت و درمان گرفته می‌شود با مسائل سلامتی مرتبط است. برای مثال، پیامد نرخ بیکاری، طلاق و اعتیاد در بیمارستان‌ها دیده می‌شود؛ لذا سلامت یک امر چند وجهی است».


چالش اقتصاد سلامت

کلاته ساداتی توضیح می‌دهد که اقتصاد سلامت یک حوزه پیچیده و مهم است و ادامه می‌دهد: «از نظر جامعه‌شناسی، بحث‌های زیادی در این خصوص شده است که بودجه‌های سلامت در کشور‌های توسعه‌یافته و درحال‌توسعه رو به رشد است. این مسیر جامعه مدرن است؛ تفاوت جامعه مدرن و جامعه سنتی در این است که جامعه مدرن، حکمرانی‌ها در مقابل تمام مسائل مرتبط با انسان‌ها مسئول‌اند، از جمله سلامت. حوزه سلامت مردم از ابتدای تاریخ بسیار مهم بوده‌است و در دوران مدرن که یکی از وظایف حکمرانی تامین سلامت است، بودجه این حوزه افزایش می‌یابد».



طبی‌سازی مضاعف و هزینه‌های سرسام‌آور

کلاته ساداتی با اشاره به هزینه‌های سرسام‌آور حوزه درمان اشاره می‌گوید: «برای مثال در آمریکا سالانه ۷۰۰ میلیارد دلار برای طبی‌سازی مضاعف هزینه می‌شود. طبی‌سازی مضاعف بدین معنا است در جایی که نیاز‌های تشخیصی و درمانی لازم نیست، این اقدامات انجام می‌شود. همچنین پژوهش‌های این حوزه نشان می‌دهد طبی‌سازی بیش از حد در حوزه بیماری‌های قلبی و عروقی در آمریکا بسیار زیاد است. حوزه سلامت درگیر خطراتی از این دست است که باید مورد توجه قرار بگیرد».



نقش وزیر بهداشت فراتر از تخصص پزشکی است

به گفته کلاته ساداتی، باید فردی که به کلیات اقتصاد سلامت و جامعه‌شناسی پزشکی آشنایی دارد، در منصب وزیر بهداشت و درمان قرار بگیرد. از نظر او زمانی که وزرا تنها تخصص پزشکی دارند، با این مباحث معمولا آشنایی کافی ندارند. همچنین نقش جامعه و عوامل اجتماعی و فرهنگی در حوزه سلامت بسیار مهم است. برای مثال، در طرح تحول سلامت تنها نگاه اقتصادی حاکم بود و بر اساس آن، حفظ پزشکان در بیمارستان‌های دولتی باید با افزایش درآمد آن‌ها همراه باشد. این یک امر چکشی بود و پیامد‌های آن به ضد خودش تبدیل شد. زیرا این اقدام کاملا طبی‌سازی بود؛ به این معنا که مبنا این بود که اگر پزشکان درآمد کافی داشته باشند، در حوزه دولتی می‌مانند. در حالی که این اتفاق رخ نداد و پیامد‌های وخیمی به جا گذاشت. برای مثال، بخشی از پزشکان به خارج از ایران مهاجرت کردند و تعدادی نیز به سمت بخش خصوصی مهاجرت کردند. یعنی پزشکی که در بخش دولتی توانایی خرید مطب نداشت، با درآمد‌های سرشار طرح تحول سلامت به سمت مطب خصوصی رفت.


تعارض منافع

او در آخر می‌گوید: «این اتفاقات در شرایطی رخ می‌دهد که نگاه تک‌بعدی و بدون در نظر گرفتن عوارض فنی و اجتماعی ناشی از سیاست‌گذاری بزرگ حاکم می‌شود. این طرح اقتصادی به بن‌بست رسید، بعد از آن که هزینه‌های زیادی را به سیستم بهداشت و درمان تحمیل کرد. این طرح همچنین منجر به تغییر عادت در میان پزشکان شد و چالش‌هایی از این دست را ایجاد کرد» همچنین، از نظر این جامعه شناس، بحث تعارض منافع یک مانع جدی بر سر راه انتخاب وزیر است. برخی از وزرا برای این حوزه تصمیماتی می‌گیرند که مرتبط با منافع یک گروه خاص است. آسیب‌های تعارض منابع به جامعه و سیستم بهداشت و درمان باز می‌گردد. به همین دلیل، انتخاب وزیری که به تمامی جوانب اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی حوزه سلامت واقف باشد، ضروری است.

انتخاب وزیر بهداشت برای دولت چهاردهم، یکی از مهم‌ترین تصمیماتی است که تاثیر گسترده‌ای بر سیستم بهداشت و درمان کشور خواهد داشت. حوزه سلامت تنها به تخصص پزشکی محدود نمی‌شود؛ بلکه نیازمند درک عمیق از اقتصاد سلامت، جامعه‌شناسی پزشکی و مدیریت بهینه منابع است.

ارسال نظر
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

دو پیش‌بینی مهم درباره قیمت مسکن در پایان سال ۱۴۰۳

ستار هاشمی، وزیر ارتباطات: یکی از موانع ارائه خدمات بر بستر پیام‌رسان‌های داخلی، حبس داده‌های مردم توسط برخی نهادها و سازمان‌های دولتی است

می‌خواهیم روی خون زندگی کنیم؟!

بازگشت تحریم‌ها به مرگ ۵ درصد جامعه تالاسمی کشور منجر شد

نمره زیدآبادی به نخستین نشست خبری پزشکیان

همتی، وزیر اقتصاد: خبرهایی در خصوص بازار بورس به من رسیده/ رئیس سازمان بورس باید کتش را در بیاورد و در وسط میدان باشد

صیدی، رییس جدید سازمان بورس: نشت اطلاعات بورسی در اردیبهشت ١۴٠١ نباید تکرار شود

مروری بر روزنامه‌های صبح امروز؛ سه‌شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳

لاتاری ۲ درصدی! | در هیچ کجای دنیا خودرو کالای استراتژیک و امنیتی نیست

اقراریان درباره ناکارآمدی زاکانی در شهرداری تهران: اعضای شورا تا پایان کار می‌مانند، اما تجربه سیاسی شما نشان می‌دهد که تا پایان نمی‌مانید

دفاع عشقی، رییس سابق سازمان بورس از عملکردش: تا خواستیم نفس بکشیم اتفاق تازه‌ای افتاد

نرجس سلیمانی: کمیسیون بودجه به جای نامه‌نگاری با مسئولان ذیربط برای دریافت اسناد در حرکت خارج از عرف چهار بند تحقیق و تفحص از شهرداری را رد کرده

پزشکیان یکشنبه عازم نیویورک می‌شود

بروکسل: تلاش می‌کنیم کانال‌های دیپلماتیک درباره برجام را باز نگه داریم

پیشنهاد سردبیر
زندگی