شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳ 07 December 2024
شنبه ۲۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۲
کد خبر: ۷۹۲۷۱
بررسی قطعی‌های مکرر برق در کشور در گفت‌وگو با محمود خاقانی

این چه رونق اقتصادی است که در تابستان برق و در زمستان گاز نداریم؟ | چرا اسامی ماینرهای غیرقانونی فاش نمی‌شود؟

این چه رونق اقتصادی است که در تابستان برق و در زمستان گاز نداریم؟ | چرا اسامی ماینرهای غیرقانونی فاش نمی‌شود؟
مسوولان با ارائه آمارهایی از رکوردشکنی مصرف برق می‌گویند و مصرف برق در ایران را با سایر کشورها مقایسه می‌کنند. در نهایت اما این اقدامات برای سلب مسئولیت از آنانی است که وظیفه ساخت نیروگاه‌ها و تامین برق مورد نیاز کشور را بر عهده دارند.
یگانه شوق الشعراء
نویسنده
یگانه شوق الشعراء

مقایسه مصرف برق ایران و سایر کشور‌ها

مدیرعامل شرکت توانیر، مصرف برق روز جمعه را ٧٢ هزار و ٧٣٤ مگاوات اعلام کرده‌است. بر اساس این آمار سرانه مصرف برق هر نفر در ایران ۸۸۷ وات است. در سال‌های گذشته و به دلیل تغییرات اقلیمی مصرف انرژی در سراسر جهان افزایش یافته است. بر اساس آمار سال ۲۰۲۱، سرانه مصرف برق کشور‌هایی مانند بریتانیا، اتریش، سنگاپور، عربستان، استرالیا، کره جنوبی، تایوان، ایالات متحده، کانادا، نروژ، ایسلند و قطر از ایران بیشتر است. این مقایسه بر اساس آخرین رکورد مصرف برق در ایران و داده‌های سال ۲۰۲۱ انجام شده‌است. به عبارتی دیگر تا سال ۲۰۲۴ مصرف برق در این کشور‌ها افزایش یافته است و در آن زمان سرانه مصرف برق در ایران ۳۵۰ وات برای هر شخص بوده‌است. به نظر می‌رسد ارجاع به موضوع مصرف بالای انرژی در ایران ارجاع درستی برای توضیح شرایط موجود نیست.


خصوصی سازی یا کانال‌سازی؟

محمود خاقانی، کارشناس انرژی در خصوص کمبود‌های انرژی در ایران به فراز می‌گوید: «قبل از انقلاب صنعت برق در ایران رو به توسعه بود. بعد از انقلاب کشور با مسائل مختلفی از جمله جنگ رو به رو شد و نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها صدمات مختلفی دیدند. اما نیرو‌هایی که مدیریت جامعه را به عهده داشتند با سواد، دلسوزی و کارآمدی خود توانستند کشور را مدیریت کنند. دولت نهم (دولت اول محمود احمدی‌نژاد) کشور را با رشد اقتصادی مثبت و تولید روزانه چهار نیم میلیون بشکه نفت تحویل گرفت. در آن زمان تقریبا ناترازی برق نداشتیم، اما همین دولت با درآمد‌های نفتی بحثی را تحت عنوان خصوصی‌سازی شروع کرد. خصوصی سازی به خانواده‌های معینی رسید و به کانال‌سازی تبدیل شد. قرار بود با سرمایه گذاری بخش خصوصی راندمان نیروگاه‌های برق را افزایش دهند. اما کسانی که صاحب پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ها شدند فقط شیر این گاو را دوشیدند، اما به او خوراکی ندادند».

قطعی برق و مرگ افراد

او ادامه داد: «آقای محرابیان، وزیر نیرو باید پاسخ دهد که چرا در سه سال گذشته بازدهی نیروگاه‌ها از ۳۰ درصد به ۵۵ درصد نرسید؟ در نیروگاه‌ها، نزدیک به ۷۰ درصد انرژی هدر می‌رود. در صنعت گاز نیز مشکلات مشابه وجود دارد. مسئولین دولت سیزدهم بار‌ها گفته‌اند که بدون از بین رفتن تحریم‌ها و عضویت در اف‌ ای تی اف می‌توانند اقتصاد کشور را رونق ببخشند. حال آن‌ها باید پاسخ دهند که رونق اقتصادی به کجا رسیده است که در تابستان برق و در زمستان گاز نداریم؟ باند‌هایی در کشور دستگیر می‌شوند که در زمینه سرقت برق برای استخراج رمزارز فعالیت دارند. چرا نام این افراد فاش و آن‌ها محاکمه نمی‌شوند؟ هزینه برق مصرفی خانگی را بالا برده‌اند. قطعی مکرر برق برای بسیاری از بیماران مشکلات متعددی ایجاد می‌کند. قطعی و کمبود برق باعث قتل مردم می‌شود و یک روزی باید افراد برای مرگ دیگران محاکمه شوند».


وزاری نفت و نیرو باید پاسخگو باشند

این کارشناس ادامه می‌دهد: «تامین امنیت انرژی داخلی کشور با تامین امنیت ملی کشور رابطه مستقیم دارد. من امیدوارم دولت چهاردهم بتواند برای وزارت نفت و نیرو، دو وزیر کاردان و سیاست‌گذار انتخاب کند. این دو وزیر نباید مدیون نمایندگان مجلس برای جلب رای اعتماد باشند. اصل مشکل ما از مجلس شروع می‌شود؛ مجلس باید پاسخگو باشد. الان مسئولان سعی می‌کنند که اعلام کنند کشور را در شرایط بحران انرژی مدیریت کرده‌اند بلکه اگر مدیریت انجام شده بود، شرایط کشور به اینجا نمی‌رسید. نیروگاه رامین اهواز از فداکاری مهندسین و تکنسین‌ها برای تامین برق صحبت می‌کنند. این بدان معنا است که وزیر برنامه ریزی را نمی‌شناسد تا بتواند تعمیرات و نگهداری از نیروگاه‌ها را پیش‌بینی کند. شرایط امروز ناشی از کارآمدی مسئولان است. باید دولت چهاردهم، سیاست کلان انرژی را در دستورکار خود قرار دهد. چرا وزیر نفت علت کمبود گاز را اعلام نمی‌کند؟ به بسیاری از نیروگاه‌ها، گاز لازم برای تولید برق نمی‌رسد. اگر ما امروز انرژی خورشیدی داشتیم نمی‌توانستیم آن را به مصرف‌کننده منتقل کنیم. سرمایه‌گذاری در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران با بودجه‌هایی موجود برای بخش خصوصی مقرون به صرفه نیست. اگر دولت چهاردهم به دنبال توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر است باید در برنامه‌های کلان انرژی، یکسری از یارانه‌ها را به این بخش اختصاص دهد».

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی