اما در چه صورتی شرایط و امکان این تغییر به وجود میآید؟ آیا بسترهای این تغییر به لحاظ سیاسی، فنی و از همه مهمتر فقهی وجود دارد؟
رضایی در مصاحبه با فراز درباره مطرحشدن بحثها پیرامون تغییر دکترین دفاعی ایران گفت: «طبیعتا اگر قرار باشد فشارهای غرب ادامه پیدا کند، دلیلی ندارد که ما به قواعد آنها تن بدهیم. در زمان مقتضی تصمیم لازم را در آن زمینه خواهیم گرفت. امکان تغییر دکترین دفاعی کشور وجود دارد.» او افزود: «ما نمیگوییم به سمت سلاح هستهای خواهیم رفت اما این را هم نمیگوییم که به سمت سلاح هستهای نخواهیم رفت. همه چیز بستگی به رفتار غرب دارد. اگر قرار باشد فشارهای آنها ادامه پیدا کند احتمال تجدیدنظر در دکترین دفاعی و هستهای کشور وجود دارد.»
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی در این زمینه ادامه داد: «مردم نیز به شکل مکرر از ما مطالبه میکنند و میپرسند که چرا ما سلاح هستهای نداریم؟ وقتی قدرت بزرگ در جهان و پاکستان، هند و رژيم صهیونیستی در منطقه به تعداد زیاد سلاح هستهای دارند و در میان آنها آمریکا و رژیم صهیونیستی تهدیدی نیز برای ایران هستند، چرا ما نباید سلاح هستهای داشته باشیم؟ چرا ایران باید به بازرسیهای مکرر و بیسابقه آژانس بینالمللی انرژی اتمی تن دهد و در مقابل هیچ آوردهای از این نظارتها نصیب کشور نشود؟ اینها پرسشهایی است که به شکل مکرر نه فقط از سوی اقشار انقلابی و حزباللهی بلکه از سوی عموم جامعه و حتی روشنفکران از ما پرسیده میشود.» رضایی گفت: «حتی مردم میگویند که ما برای ایجاد بازدارندگی و اینکه دشمن جرات حمله به سرزمینمان را نداشته باشد باید به سمت سلاح هستهای برویم. اینها استدلالهایی است که مکرر در جامعه میشنویم.» او تاکید کرد: «اگر رفتار خصمانه غرب علیه ایران ادامه پیدا کند امکان تغییر هست.»
کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی در آخرین مصاحبه خود به شبکه المیادین گفت که تغییر دکترین نظامی ایران به معنی رفع محدودیت از برد موشکها هم هست. رضایی در این باره نیز گفت: «رفع محدودیت از برد موشکها نیز میتواند جزیی از تغییر دکترین باشد. هرکشوری که تهدیدی برای ایران باشد برد موشکهای ما میتواند به آنجا برسد.» او در پاسخ به این سوال که به لحاظ فنی چقدر با این تغییر فاصله داریم ادامه داد: «خیلی کم. واقعا خیلی کم. فقط باید تصمیم بگیریم. افزایش برد موشک صرفا بسته به اراده و تصمیم ماست و هیچ مانع فنی، علمی و تکنولوژیکی برای آن وجود ندارد. تولید هستهای نیز صرفا بسته به اراده و تصمیمگیری در کشور ماست و به لحاظ علمی و فنی مانعی برای دستیابی به آن نداریم. صرفا تاکنون اراده تولید آن را نداشتیم و به غرب توصیه میکنیم کاری انجام ندهد که تصمیم ما تغییر کند.»
هرچند به گفته رضایی تاکنون جلسهای رسمی در مجلس و کمیسیون امنیت درباره احتمال و شرایط تغییر در دکترین نظامی ایران برگزار نشده اما برجسته شدن این بحثها در این حد بیسابقه بوده است. موضوعی که نشان میدهد زمینههای سیاسی و فنی این تغییر میتواند به سرعت فراهم شود.
ویدیو:
گفتوگو با سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟