در حمله روز جمعه به بازار کریسمس ماگدبورگ آلمان، تاکنون ۵ نفر کشته شده و بیش از ۲۰۰ نفر که بسیاری از آنها در وضعیت وخیمی هستند، زخمی شدهاند. پلیس آلمان تایید کرده که مظنون که صبح شنبه اندکی پس از این حمله دستگیر شد، یک مهاجر سعودی با دیدگاههای ضداسلامی و راست افراطی است. این مهاجم با یک خودروی بیامو با سرعت بالا و به مدت بیش از ۴۰۰ متر وارد بازار شده و عابران را هدف قرار داده است. تصاویر ویدئویی منتشرشده در رسانههای اجتماعی از زاویهای بلند نشان میدهند که خودرو با سرعت از میان جمعیت عبور میکند و عدهای به زمین میافتند یا با وحشت فرار میکنند.
گفته میشود مظنون به نام طالب عبدالمحسن، یک پزشک متخصص در حوزه پزشکی و روانپزشکی و مهاجر ۵۰ ساله سعودی است. او دارای اقامت دائم آلمان است و از سال ۲۰۰۶ در این کشور زندگی میکند. به گزارش رسانه محلی «امدیآر» و به نقل از رویترز، او پیش از این هیچگاه از سوی مقامات آلمان بهعنوان یک فرد رادیکال شناسایی نشده بود و هیچ سابقه شناختهشدهای در ارتباط با افراطگرایی اسلامی نداشته است. با این حال، یک منبع سعودی اعلام کرده که عربستان به خاطر دیدگاه افراطی این فرد، تاکنون چهار بار به آلمان هشدار داده بود اما این هشدارها نادیده گرفته شد.
بر اساس شواهد موجود از زندگی طالب عبدالمحسن و روابطش، او یک آتئیست سعودی است که ارتباط نزدیکی هم با صهیونیستها داشته است.
پس از حمله تروریستی به بازار کریسمس ماگدبورگ، شبکه خبری کان اسرائیل از ارتباط قدیمی طالب عبدالمحسن با صهیونیستها پرده برداشت. «روعی کایس»، خبرنگار اسرائیلی، در این برنامه می گوید: «او میخواست به مسلمانانی کمک کند که از اسلام خارج شدهاند یا دوست دارند از اسلام خارج شوند و به دنبال پناهندگی سیاسی در اروپا هستند.»
این خبرنگار اسرائیلی به طور واضح اشاره میکند که عبدالمحسن یک آتئیست سعودی است و به همین بهانه، شش سال قبل با او ارتباط میگیرد تا در مورد آتئیسم در جهان عرب گزارشی بنویسد. هرچند این گزارش هیچگاه نوشته نمیشود، ارتباط کایس اسرائيلی با عبدالمحسن ادامه مییابد. عبدالمحسن در یکی از مکاتبات خود با کایس مینویسد: «پیامبر اسلام نسبت به یهودیان عربستان سعودی بیرحم بوده است.» این خبرنگار اسرائيلی در توضیح پیامهای عبدالمحسن میگوید: «برای من نوشت که موضوع یهودیان عربستان بسیار مهم است و هدفش این بود که بگوید اسلام و مسلمانان خوب نیستند.»
به گفته کایس، عبدالمحسن در آخرین پیام خود گفته بود که همه باید طوماری به نتانیاهو بفرستند تا یهودیان به وطنشان در عربستان سعودی بازگردند. عبدالمحسن در این مکاتبات از نتانیاهو نقل قولی میآورد که خواستار بازگشت یهودیان به عربستان هستند.
فعالیتهای عبدالمحسن در شبکههای اجتماعی نشاندهنده دیدگاههای ضداسلامی و راستگرایانه اوست. او در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق)، خود را بهعنوان یک مخالف سعودی معرفی کرده و آلمان را به تلاش برای «اسلامیسازی اروپا» متهم کرده است. عبدالمحسن دولت آلمان را به «سانسور قربانیان» و پلیس را به «ترویج اسلامگرایی» متهم کرده و مدعی شده که آنها از «ترفندهای کثیف علیه منتقدان اسلام» استفاده میکنند.
عبدالمحسن همچنین در ویدیویی که در شبکه ایکس منتشر کرده، خود را با نام طالب از عربستان سعودی معرفی کرده و مدعی شده که یک فعال حقوقی است و سایتی برای کمک به پناهجویان، بهویژه از منطقه خلیج فارس، راهاندازی کرده است. نانسی فزر، وزیر کشور آلمان، به خبرنگاران گفت که مظنون دستگیرشده «ضداسلام» است. دادستانهای آلمانی احتمال میدهند که متهم احتمالا از نحوه رفتار با پناهجویان سعودی در آلمان ناراضی است.
در یکی از پستها، او نوشته است: «ما به حزب آلترناتیو برای آلمان نیاز داریم تا از ما محافظت کند.» هرچند انگیزه حمله هنوز دقیقا مشخص نشده، پستهای او در شبکههای اجتماعی حاکی از همدلی او با حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) است.
قدرتگیری جریانهای افراطگرا، فارغ از ایدئولوژی، تهدیدی جدی برای امنیت و همزیستی مسالمتآمیز است به ویژه در جوامعی که با سیل مهاجران مواجه هستند. حمله در ماگدبورگ همچنین نشانهای است از آن که افراطگرایی تنها به گروههای مذهبی محدود نیست؛ گسترش گفتمان نفرت در هر جامعهای پیامدهای ویرانگری دارد.
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
گفتار تحلیلی سردبیر فراز
جشنی برای کودکان کار
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش