شنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ 26 July 2025
سه‌شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۴
کد خبر: ۸۷۴۸۰

مختصات (مبدأ و مقصد) مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا

مختصات (مبدأ و مقصد) مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا
به هر روی، آنچه آغاز شده( مقدمات شروع مذاکرات) ممکن است در همین ابتدا با شکست مواجه شود و تقابل را تشدید کند و از سوی دیگر، می تواند طرفین را به سمت مذاکرات سخت در ماه های آتی و احتمالا توافق سوق دهد. توافقی که مبدأ آن مسائل منطقه و مقصد آن پرونده هسته ای و تحریم ها باشد.
نویسنده :
مصطفی نجفی

مصطفی نجفی، کارشناس مناقشات خاورمیانه نوشت:

حرکات پیدا و پنهان دیپلماتیک در یک ماه اخیر نشان می‌دهد که ایران و آمریکا در حال فراهم کردن مقدمات مذاکرات مستقیم و بلاواسطه با یکدیگر با ورود ترامپ به کاخ سفید هستند. مذاکراتی که نتیجه آن تاثیر راهبردی و قابل ملاحظه‌ای بر آینده روابط طرفین، پرونده هسته‌ای و معادلات در حال تحول منطقه‌ای خواهد داشت. 

به نظر می‌رسد، هرگونه مذاکره جدید میان ایران و آمریکا یک تفاوت مهم با مذاکرات پیشین خواهد داشت. اگر در دو دهه اخیر، مذاکرات از پرونده هسته‌ای آغاز می‌شد، احتمالا پرونده ‌های منطقه‌ای مانند جنگ غزه، یمن و مناقشه ایران و اسرائیل می‌تواند مبنا و موضوع آغاز مذاکرات جدید باشد. این یک نقطه عطف خواهد بود.

از این جهت که رسیدن به هرگونه نتیجه‌ای در مذاکرات، نیازمند کاهش تنش‌ها و تعارضات منطقه‌ای و دور کردن منطقه از سایه جنگ است. به نظر می‌رسد، بدون آرامش در منطقه، مذاکرات هسته‌ای نیز به نتیجه نخواهد رسید و با بن بست مواجه خواهد شد. 

مذاکراتی که قطعا همه کشورهای منطقه که می‌خواهند از جنگ دوری کنند، از آن استقبال می‌کنند. در واقع، پایان دادن به جنگ در منطقه می تواند همسو با منافع آمریکا و تمام کشورهای منطقه و همچنین ایران باشد. البته اسرائیل از آن استقبال نخواهد کرد و گسترش جنگ را به ثبات و امنیت منطقه‌ای ترجیح می‌دهد. 

در واقع ما با دو پلن متفاوت مواجه خواهیم بود: پلن مشترک منطقه‌ای برای ایجاد ثبات و پلن اسرائیلی برای گسترش جنگ. مهم این است که ترامپ بخواهد در کدامیک از این دو پلن سیاست‌های خود را تنظیم کند. این انتخاب مهمی است که ترامپ باید انجام دهد. ایران نیز برای هر دو سناریو خود را آماده کرده است.

با این حال، ایران و آمریکا با ۴ مرحله در این مسیر دشوار مواجه هستند: نخست، انجام مقدمات مذاکره و رسیدن به توافقی برای آغاز آن، دوم، سیاست‌ها و اهداف طرفین، سوم، زمان و چهارم، نتیجه مذاکرات. 

در این میان، عنصر زمان از اهمیت زیادی برخوردار است. دو طرف می‌دانند زمان زیادی برای رسیدن به توافق ندارند. توافقی که علاوه بر مدیریت تنش‌ها در منطقه، بتواند مناقشه هسته‌ای را نیز تا پیش از اکتبر ۲۰۲۵ به سرانجام برساند. بنابراین، اگر فرض را بر این بگیریم که مراحل ۱ تا ۳ به خوبی پیش برود و مثبت باشد، طرفین کمتر از ۱۰ ماه فرصت دارند تا به توافقی بزرگ دست یابند که بدبینی‌ها را بیشتر می کند.

به هر روی، آنچه آغاز شده (مقدمات شروع مذاکرات) ممکن است در همین ابتدا با شکست مواجه شود و تقابل را تشدید کند و از سوی دیگر، می‌تواند طرفین را به سمت مذاکرات سخت در ماه‌های آتی و احتمالا توافق سوق دهد. توافقی که مبدأ آن مسائل منطقه و مقصد آن پرونده هسته‌ای و تحریم‌ها باشد.

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

جزئیات مصوبات شورای عالی مسکن برای مسکن حمایتی

فرصتی برای اروپا برای بازیابی بخشی از اعتبار از دست‌رفته‌اش در برجام

جزئیاتی از یک اتفاق عجیب در بازار مسکن

ادعای سرمربی سابق آبی‌ها: نام «استقلال» را من انتخاب کردم

اردوغان با «ترامپ» و «پوتین» رایزنی می‌کند

سرویس‌دهی خط یک متروی تهران به حالت قبل برگشت

زنوزی: بیشترین ارتباطی که با باریکن خارجی داشتم با الوز بود | حمله مالک باشگاه تراکتور به استقلال و سپاهان

دیدار سید حسن خمینی با خانواده شهید سردار سلامی +عکس

لارنس نورمن درباره گفت‌و‌گو‌های امروز سه کشور اروپایی با ایران: یک تغییر جزئی در موضع ایران دیده می‌شود

پیکر احمد توکلی به خاک سپرده شد

ابوترابی‌فرد، امام جمعه تهران: در جنگ ۱۲ روزه، افسانه شکست‌ناپذیری رژیم صهیونیستی پایان یافت

کشف ۱۰۷۳ ریزپرنده و هزار دستگاه بی‌سیم از یک خودرو کشف‌شده

طالبان: فرمان عفو عمومی شامل همه مهاجران بازگشتی است

تنها راه عبور از کم آبی، صرفه‌جویی فوری ۲۰ درصدی است

پیشنهاد سردبیر

بازداشت یک ایرانی به جرم حمل ۲۳ میلیون دلار کوکایین

پابلو اسکوبار ایرانی کیست؟

پیام افشار دوست در پایان نامه: فصل سوم، قسمت اول

چرا جامعه شناسان، جامعه را نمی‌شناسند؟!

عباس نخعی‌راد عضو کمیسیون مشترک بررسی لایحه سازمان مهاجرت به فراز گفت:

استخدام اتباع صرفا برای مشاغل ساختمانی و دامداری

زندگی