«یاشار سلطانی» در «ایکس» نوشت: «بساط برخی از پروندهسازان بیشرافت #کشف حجاب را جمع کنید! امشب در خیابان اشرفی اصفهانی، خودرو سمند پلاک مشهد با چراغ گردان روشن، کنارم ایستاد و به شیوه رانندگی من اعتراض کرد. کمی جلوتر پشت چراغ قرمز ایستاد و پلاک ماشین من را برداشت. چند دقیقه بعد اساماس کشف حجاب برایم آمد در حالی که من #تنها در ماشین بودم. فردا حتما شکایت خواهم کرد، اما وسط این همه بدبختی مردم، بساط اینگونه پروندهسازیها و سوهان روح و اعصاب مردم را جمع کنید!»
او در ادامه نوشته است: «الان خواستم کد اعتراضی رو در سایت پلیس وارد کنم دو گزینه داشت. ۱. در زمان اعلام شده حضور نداشتم ۲. در جغرافیای اعلام شده حضور نداشتم. اتفاقا هم در زمان و هم مکان اعلام شده حضور داشتم متاسفانه گزینه (در محل و زمان صحیح، گیر یک بیشرف دروغگو افتادهاید) را ندارد.»
کاربران واکنش گستردهای به توییتهای یاشار سلطانی داشتند؛ عدهای از تجربهی مشابه خود نوشتند و برخی از این نوع نقد به پیامک حجاب را نادرست دانستند، زیرا از نظر آنها اصلا نباید چنین بستری برای گزارشدهی مردم علیه مردم فراهم باشد. فراز طی تماسی با پلیس بررسی کرد که آیا هر کسی میتواند بهراحتی برای خودروی دیگران جرم کشف حجاب ثبت کند یا خیر؟ اپراتور در پاسخ به پرسش ما اعلام کرد: «بله گزارش را باید به ما اعلام کنید. نیازی به عکس نیست، فقط موقعیت خودرو و پلاک خودرو را بگید.» این در صورتی است که پیشتر وقتی خبرنگار فراز برای گزارش مزاحمت خیابانی برای ثبت پلاک خودرو با پلیس تماس گرفته بود، چنین پاسخی گرفت: «باید در محل حادثه صبر کنید تا مامور بفرستیم و بعد بروید شکایت ثبت کنید. برای این موارد به خودروی فردی که مزاحم شما شده پیامک فرستاده نمیشود.»
«محسن برهانی» حقوقدان، وضعیت پیش آمده و فرستادن پیامک بر اساس گزارشهای شهروندی را یکی از مسائل نگرانکنندها در حوزه حقوق شهروندی عنوان میکند و توضیح میدهد: «برخی از نهادهای حاکمیتی برنامهای را طراحی کردهاند که شامل مجموعهای از برخوردها با شهروندان است. بر اساس این برنامه، گروههایی از افراد عادی جامعه که نه پلیس هستند، نه مقام قضایی و نه ضابط قانونی، آموزش میبینند و ابزارهایی در قالب اپلیکیشنهایی خاص در اختیارشان قرار میگیرد. این افراد که در سطح شهر حضور دارند، مأموریت پیدا کردهاند تا شماره پلاک خودروهای مختلف را به یک سامانه پیامک کنند. به محض ارسال شماره پلاک، برای مالک خودرو پیامکی با عنوان «کشف حجاب» ارسال میشود. اما ماجرا تنها به ارسال پیامک ختم نمیشود، در برخی موارد این گزارشها حتی منجر به توقیف سیستمی خودرو نیز شده است.»
برهانی تأکید میکند: «مشکل اصلی اینجاست که در این فرآیند، هیچگونه صحتسنجی وجود ندارد. نه دوربینی که مستندات را ثبت کند و نه مدرکی که نشان دهد تخلفی صورت گرفته. تنها کافی است شخصی شمارهای را به سامانه ارسال کند تا پیامک هشدار برای مالک خودرو فرستاده شود. در قوانین موجود، نه افراد عادی، نه دوربینهای شهری و نه حتی ضابطان قضایی، حق توقیف خودرویی را که سرنشین آن کشف حجاب کرده باشد، ندارند. حتی مقام قضایی نیز چنین اختیاری ندارد، چراکه خودرو وسیله ارتکاب جرم محسوب نمیشود، بلکه صرفاً محل وقوع آن است. قانونگذار تنها در موارد خاصی اجازه توقیف وسیله ارتکاب جرم را داده است، اما در موضوع کشف حجاب، خودرو از این قاعده مستثنی است.»
محسن برهانی در آخر میگوید: «نزدیک به دو سال است که این رویه نادرست و خلاف قانون ادامه دارد و مشکلات متعددی برای شهروندان ایجاد کرده است. بسیاری از افرادی که پیامک «کشف حجاب» دریافت کردهاند، در حالیکه هیچ تخلفی مرتکب نشدهاند. در بسیاری از موارد، این پیامکها بر اساس اشتباه در تشخیص، حب و بغضهای شخصی یا گزارشهای نادرست ارسال شده است. در هر صورت، این روند که هیچ مبنای قانونی ندارد، همچنان موجب آزار شهروندان میشود، بیآنکه کسی پاسخگوی پیامدهای آن باشد.»
همانطور که محسن برهانی میگوید فرآیند ثبت کشف حجاب برای خودروها هیچ مبنای قانونی ندارد و بستر جاسوسی برای دیگران را فراهم کردهاند. شهروندی که در خمینیشهر جریمه شده است، پیامکهای کشف حجاب خود را نشان میدهد و میگوید: «میخواهی همین الان خودم زنگ بزنم پلاک ماشینم رو برای کشف حجاب اعلام کنم ببینی پیامک کشف حجاب میآید؟ خودم میشم مخبر خودم.»
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
گفتار تحلیلی سردبیر فراز
جشنی برای کودکان کار
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش