در مراسمی با حضور وزیر راه، صبح یکشنبه ۳۱ فروردین، یک قرارداد ۶۱ هزار میلیارد تومانی بین راهآهن جمهوری اسلامی ایران و شرکت آوان ریل بسته شد. قرار است با این پول ۳۰۰ واگن خودکششی دیزلی، ۵۰ لوکوموتیو باری و ۶۰۰ واگن مخزندار ساخته یا خریداری شود. اگر این خبر درست باشد بابک زنجانی که نامش با اختلاس گره خورده، همچنان روی ریل پیشرفت قرار دارد و این بار او با اسم رمز توسعه ریلی به اقتصاد ایران بازگشته است.
اگرچه مهدی ابراهیمی، مدیرعامل شرکت حمل و نقل ریلی وابسته به هلدینگ دات وان و منتسب به بابک زنجانی درباره نسبت این شرکت با بابک زنجانی توضیح مشخصی نمیدهد و میگوید: «مرجع رسمی اعلام این موضوع قوه قضائیه است و رئیس این قوه در اسفند ماه سال گذشته اعلام کردند که بابک زنجانی بدهیهای خود را پرداخت کرده است و حتی مازاد پرداختی داشتند و از دولت طلبکار هستند. ما آقای زنجانی را ندیدهایم، در هلدینگ حضور ندارند و سهامدار نیستند. اما از ما پشتیبانی میکنند.... ایشان در هلدینگ وان حضور ندارند ولی از طریق سرمایههایی که در خارج از ایران دارند در حال خدمت رسانی به مردم ایران هستند...»
اما شرکت هواپیمایی دات وان ایر یکی از زیرمجموعههای گروه بینالمللی توسعه مالی و اقتصادی آوان است. بر اساس اطلاعات رسمی ثبت شده از این شرکت، مدیر عامل این شرکت «بابک زنجانی» است. عکس برج دات وان:
اکانت توییتری منتسب به بابک زنجانی مدتها است که نوید فعالیتهای گسترده اقتصادی را میدهد. برای مثال چندی پیش، مطالبی در شبکههای اجتماعی منتسب به زنجانی منتشر شد که از تأسیس یک بانک ارز دیجیتال، راهاندازی شرکت هواپیمایی، واردات صدها دستگاه نفتکش ریلی و راهاندازی ۱۰ رام قطار مسافربری خبر داد. اکانت توییتری منتسب به او قبلتر به پروژهای به نام «بیت بانک» پرداخت که قرار بود «معادلات مالی کشور را دگرگون کند». این پست در کنار ویدیویی منتشرشده در یوتیوب تحت عنوان «از بانک تا بیت بانک»، تصویر فردی را نشان میداد که گویا از پشت میلههای زندان نیز، بلندپروازیهای اقتصادیاش متوقف نشده است. بعدا این اکانت وعده تأسیس خط هوایی و واردات گسترده تجهیزات ریلی توسط برند «One» را داد. همه اینها در حالی است که گفته میشود بابک زنجانی همچنان در زندان و در حال گذراندن دوران محکومیت خود است.
در دیماه ۱۴۰۳ انتشار تصویری از زنجانی در کنار یک شیخ عرب، توسط رسول کوهپایهزاده (وکیل او)، بار دیگر گمانهزنیها در خصوص آزادی یا مرخصی او را داغ کرد. با این حال، اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه، رسماً اعلام کرد که زنجانی نه آزاد شده و نه در مرخصی به سر میبرد. با این وجود، حساب ایکس منتسب به زنجانی پس از انتشار این تصویر، با پستی جنجالی دوباره فعال شد. فعالیت این حساب، از سال ۱۳۹۸ یعنی زمانی که زنجانی در حبس به سر میبرد آغاز شده و همچنان ادامه دارد. وکیل او حاضر به مصاحبه با روزنامه اینترنتی فراز در این باره نشد: «فعلا در این باره صحبت نمیکنم. مراجع رسمی اطلاع رسانی خواهند کرد.»
در روزهای اخیر نیز فعالیت این اکانت ادامه دارد؛ این اکانت توییتی از اکانتی با نام «وان هلدینگ» را به اشتراک گذاشت که در آن مدعی بزرگترین سرمایهگذاری بخش خصوصی در تاریخ راهآهن ایران شد. حالا اکانت منتسب به بابک زنجانی ویدیویی از انعقاد قرار داد با حضور وزیر را به اشتراک گذاشته و نوشته است: «بزرگترین سرمایهگذاری بخش خصوصی در تاریخ راهآهن ایران. اقتصاد کشور را به ریل خواهیمانداخت. سالی که قدرت اقتصادی جایگزین قدرت سیاسی خواهد شد. نقطهای طلایی که در تقویم گروه ارزشآفرینی داتوان ثبت میشود.»
زنجانی که در سال ۱۳۹۲ بازداشت و در سال ۱۳۹۵ به اعدام محکوم شده بود، پس از بازگرداندن اموال و تسویه بدهیهایش به مبلغ حدود ۱.۹۶۷ میلیارد یورو، با موافقت رهبری و تأیید قوه قضائیه، حکم اعدامش به ۲۰ سال حبس کاهش یافت. اگرچه وکیل او از امکان بهرهمندی زنجانی از آزادی مشروط سخن گفته است، اما تاکنون هیچ مرجع رسمی این موضوع را تأیید نکرده و چنانچه اشاره شد، به نظر میرسد زنجانی همچنان باید در حال گذراندن دوران محکومیت خود در زندان باشد.
بهمنماه سال گذشته، «غلامحسین محسنی اژهای» رییس قوه قضاییه از شناسایی و بازگشت اموال «بابک زنجانی» به تهران خبر داد. رییس دستگاه قضا تاکید کرد که بر اساس کارشناسیهای اولیه، این اموال، بدهیها و خسارتهای این متهم نفتی را تسویه میکند. این خبر در حالی اعلام شد که جزییاتی از نحوه انتقال اموال زنجانی و معادل دقیق ریالی اموال در دست نبود. چند روز بعد، «محمدرضا فرزین»، رییس کل بانک مرکزی با تایید این خبر اعلام کرد که اموال بازگردانده شده به صورت «داراییهای ارزی» است و تماما به بانک مرکزی منتقل شدهاست.
با وجود تکذیب رسمی آزادی بابک زنجانی، فعالیتهای رسانهای منتسب به او و شرکت داتوان، بار دیگر مرز میان واقعیت و روایت را در پرونده یکی از جنجالیترین چهرههای اقتصادی ایران تار کرده است. پرسش اینجاست: زنجانی صرفاً یک نام در پشت پروژههاست یا همچنان بازیگری فعال در میدان اقتصاد؟ اگر چنین است، او که به دلیل فساد اقتصادی به اعدام محکوم بود چگونه دوباره هلدینگی فعال در حوزههای مختلف اقتصاد راهاندازی کرده و پشت پرده آن فعال شده است؟
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
حمیدرضا گودرزی عضو کمیسیون عمران در گفتوگو با فراز:
سرنوشت مذاکرات در انتظار رأی شورای حکام
جشنی برای کودکان کار
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش