شنبه ۲۸ تير ۱۴۰۴ 19 July 2025
دوشنبه ۰۵ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۸
کد خبر: ۹۴۶۴۱

سویه جدید کرونای ۲۰۲۵ چیست؟ همه‌گیری کرونا برمی‌گردد؟

سویه جدید کرونای ۲۰۲۵ چیست؟ همه‌گیری کرونا برمی‌گردد؟
شیوع کرونا از اوایل اردیبهشت ۱۴۰۴ در استان‌های مختلف گزارش شده است. مراجعه به مطب‌ها و تعداد بستری‌ بیماران تنفسی نیز افزایش داشته است.

فروردین‌ماه تعداد بیماران بستری به دلیل کووید کم بود، اما در هفته‌های گذشته روزانه بین ۳ تا ۶ مورد بستری با کووید مثبت داریم و از این رو در مورد بازگشت این بیماری نگران هستیم.

احمدرضا صالحی -متخصص بیماری‌های عفونی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران- این نکته را در واکنش به نامه معاون بهداشت وزارت بهداشت گفته بود.

علیرضا رئیسی نیمه دوم اردیبهشت اعلام کرد اقدام‌های مراقبتی در برابر بیماری‌های حاد تنفسی، به‌ویژه کووید-۱۹ و آنفلوآنزا باید در سطح کشور بیشتر شود. معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، این مسئله را در نامه‌ای خطاب به معاونان بهداشت دانشگاه‌های علوم پزشکی مطرح کرده بود.

خبرگزاری مهر از افزایش مبتلایان کرونا در استان مرکزی و شهر اراک خبر داد و خبرگزاری ایرنا، نیز ۲۱ اردیبهشت از قول داوود یادگاری‌نیا روز یکشنبه نوشت: اکنون آمار جمع‌بندی از تعداد مبتلایان جدید کرونا نداریم اما افزایش مراجعه به مطب‌ها مشخص است و روند رو به افزایش بستری نشان می‌دهد این بیماری دوباره در حال شیوع است.

نمره ایران در مدیریت کرونا بر اساس آمارهای جهانی


سویه‌ کرونای ۱۴۰۴ و علائم کرونای جدید چیست؟

دکتر ایرج خسرونیا -رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران- در این مورد به خبرآنلاین گفت: «با توجه به آخرین داده‌های موجود، با سویه‌ی جدیدی مواجه نیستیم. احتمال دارد که سویه شایع در ایران، یکی از زیرسویه‌های اومیکرون باشد.»

کارشناس دیگری بر اساس مقاله می‌گوید: «بعضی افراد در ایران دوباره دچار بیماری کووید-۱۹ شده‌اند و می‌گیوند که اُمیکرون برگشته است. بله برگشته ولی واریانت (سویه‌ای) که در آسیا فراگیر شده NB.1.8 نام دارد. این سویه اتصال محکم‌تری به رسپتور ACE2 دارد و از سیستم ایمنی هم فرار می‌کند.»

خسرونیا نیز علائم کرونای جدید را مشابه سرماخوردگی و سویه‌های قبلی عنوان کرد و گفت: «علائم عمومی بیماری مانند گذشته شامل گلودرد و احتقان، خستگی، تب و لرز، بدن‌درد، سردرد، آبریزش بینی، عطسه و سرفه‌های خشک است. در برخی موارد ممکن است بیمار علائم گوارشی مثل تهوع و استفراغ هم داشته باشد.»

کرونای جدید چیست؟ چرا کرونا اوج گرفت؟

چه کسانی بیشتر در خطر کرونای NB.1.8 هستند؟

شدت بیماری و علائم بالینی ویروس در افراد مختلف با شرایط جسمی و ایمنی بدن و نیز حجمی از ویروس که وارد بدن شود، متفاوت است. دکتر خسرونیا تاکید کرد: «ویروس علاوه بر سیستم تنفسی فوقانی، دستگاه گوارش را نیز هدف قرار می‌دهد. به همین دلیل مراقبت حداکثری برای گروه‌های حساس، بسیار حساس است؛ کسانی مانند بیماران قلبی و به‌ویژه تنفسی، سالمندان، زنان باردار و افرادی با ضعف سیستم ایمنی بیشتر در معرض خطر هستند. برای این دسته از افراد مهم و ضروری است که در مراحل ابتدایی بیماری به پزشک مراجعه کنند.»

چرا کرونا در فصل گرما شایع شد؟

کرونا بیماری فصلی نیست و در دوره‌ی همه‌گیری حتی در تابستان سویه‌های جدیدی از آن پیدا شد و گسترش پیدا کرد. آمیتیس رمضانی -عضو هیأت علمی انیستیتو پاستور ایران و متخصص بیماری‌های عفونی- در این مورد به میزان گفت: با گرم شدن هوا شیوع آنفلوآنزا و سرماخوردگی کاهش پیدا کرده است اما کرونا الگوی فصلی ندارد و گرما، سرما و تغییر فصل روی آن بی‌تأثیر است. از اواخر فروردین و حدود یک ماه است که افزایش موارد ابتلا به کرونا را داریم. به مقداری که سرماخوردگی و آنفلوآنزا کم می‌شود، افزایش ابتلا به کرونا را می‌بینیم.»

رمضانی ادامه داد: «احتمالا طی ۲ تا ۳ هفته آینده اوج‌گیری کرونا را شاهد خواهیم بود و پس از آن، دوباره موارد ابتلا کاهش پیدا می‌کند.»

مخالفان واکسن کرونا چه می‌گویند؟

چرا واکسن کرونا بی‌اثر شده است؟

در دوره شیوع و همه‌گیری کرونا، گفته می‌شد یک دوز واکسن بی‌اثر است چون با گذشت زمان میزان پادتن‌ها کاهش پیدا می‌کند و از طرف دیگر، سویه‌های جدید به واکسن جدید نیاز دارند.

آمیتیس رمضانی تغییرات مدام ویروس و ایجاد سویه‌های جدید را این‌طور توضیح داد: «از ۵ سال پیش که ویروس کرونا در گردش است، غیر از تغییرات ژنتیکی مدام، جهش‌های بیش از حد هم داشته است. این جهش‌های ژنتیکی باعث می‌شود ویروس تغییر کند و وقتی بدن با سویه‌ی جدید یا جهش‌یافته روبه‌رو می‌شود، آن‌را به‌عنوان یک ویروس جدید شناسایی می‌کند. به همین دلیل کسانی که قبلا به بیماری مبتلا شده یا واکسن زده بودند، باز هم بیمار می‌شوند.»

عضو هیأت علمی انیستیتو پاستور ایران در همین مورد افزود: «از آن‌جا که در جامعه ایمنی لازم نسبت به سویه‌های ویروس وجود ندارد، هر چند وقت یک بار با تغییرات و ایجاد سویه جدیدی از اومیکرون، موج جدیدی از ابتلا شروع می‌شود. پس از یک اوج‌گیری، با ایجاد ایمنی جمعی حدود ۶ ماه ابتلا به کرونا کاهش پیدا می‌کند اما پس از آن، ویروس دوباره جهش‌هایی پیدا می‌کند و سویه و زیرسویه‌های جدید به وجود می‌آید که ایمنی جامعه برابر آن کم است. بنابراین باز هم با ابتلاهای جدید روبه‌رو هستیم تا ایمنی جمعی ایجاد شود. و این چرخه تکرار می‌شود.»

 

روش پیشگیری و درمان کرونای NB.1.8

امیری تاکید کرد واکسن‌هایی که سال‌های قبل تزریق شده‌اند، الان دیگر بی‌اثر شده‌اند و درباره پیشگیری گفت: همچنان رعایت فاصله‌ی اجتماعی تاثیر دارد و اصلی‌ترین روش پیشگیری استفاده از ماسک در فضاهای بسته است. همچنین کسانی که علائم بیماری دارند، باید از ماسک استفاده و از حضور در جمع خودداری کنند.»

از سوی دیگر برای افزایش سطح ایمنی بدن، به تغذیه و شرایط زندگی توجه داشته باشید. مصرف میوه و سبزیجات را در برنامه‌ی غذایی هر روز خود قرار دهید. مصرف شیرینی‌جات، فست‌فودها و هله‌هوله را تا حد امکان کاهش دهید. سیگار همیشه یکی از عوامل کاهش سطح ایمنی بدن است، به‌ویژه برای افرادی با بیماری مزمن و نیز کسانی که مشکلات ریوی یا پایین بودن سطح ایمنی دارند.

روش درمان به شدت بیماری و شرایط بدن شما بستگی دارد. استراحت، مصرف زیاد مایعات گرم و تغذیه مناسب برای همه ضروری است. بدون تجویز پزشک، ویتامین و آنتی‌بیوتیک مصرف نکنید؛ خصوصا اگر بیماری زمینه‌ای یا مزمن دارید.

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی