۱۶ شهريور ۱۴۰۵ ۰۲:۱۰
يکشنبه ۰۹ آذر ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۰
کد خبر: ۱۰۷۵۹۳

تصویر واقعی از اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۵

تصویر واقعی از اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۵
در سال ۲۰۲۵، اقتصاد ایران با رشد اقتصادی پایین و تورم بالا دست و پنجه نرم می‌کند. بر اساس برآوردهای صندوق بین‌المللی پول (IMF)، رشد واقعی تولید ناخالص داخلی (GDP) ایران در این سال تنها ۰.۶ درصد پیش‌بینی شده است، در حالی که نرخ تورم مصرف‌کننده به ۴۲.۴ درصد می‌رسد.
 

 

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز، روزنامه آرمان امروز در گزارشی با این عنوان نوشت: اقتصاد ایران، همچون کشوری با تاریخ کهن و منابع غنی، در تقاطع چالش‌ها و فرصت‌ها قرار گرفته است. در سال ۲۰۲۵، این اقتصاد نه در ورطه فروپاشی کامل است و نه در آستانه شکوفایی بی‌سابقه. تحریم‌های بین‌المللی، نوسانات جهانی انرژی، و مسائل داخلی مانند تورم مزمن، تصویری خاکستری از وضعیت کنونی ترسیم می‌کنند. با این حال، ذخایر عظیم هیدروکربنی، نیروی کار جوان و تحصیل‌کرده، و موقعیت ژئوپلیتیکی استراتژیک، پتانسیل‌هایی را برای رشد پایدار فراهم می‌آورند. این گزارش، با تکیه بر داده‌های معتبر بین‌المللی، به بررسی واقع‌بینانه اقتصاد امروز ایران می‌پردازد. وضعیت فعلی را با آمار کلیدی واکاوی می‌کند، به پتانسیل‌های آینده نگاهی امیدوارانه اما محتاطانه می‌اندازد، و بخش‌های ضعیف نیازمند اصلاح را برجسته می‌سازد. هدف، ارائه تصویری متوازن است که سیاست‌گذاران و شهروندان را به سوی راهکارهای عملی هدایت کند. در نهایت، اقتصاد ایران نیازمند تعادل میان مقاومت در برابر فشارهای خارجی و اصلاحات داخلی است تا از این برهه گذر کند.

وضعیت فعلی اقتصاد ایران
در سال ۲۰۲۵، اقتصاد ایران با رشد اقتصادی پایین و تورم بالا دست و پنجه نرم می‌کند. بر اساس برآوردهای صندوق بین‌المللی پول (IMF)، رشد واقعی تولید ناخالص داخلی (GDP) ایران در این سال تنها ۰.۶ درصد پیش‌بینی شده است، در حالی که نرخ تورم مصرف‌کننده به ۴۲.۴ درصد می‌رسد. بانک جهانی نیز وضعیت را تیره‌تر توصیف می‌کند و انقباض ۱.۷ درصدی GDP در سال جاری و ۲.۸ درصدی در ۲۰۲۶ را گزارش می‌دهد، که عمدتاً ناشی از تحریم‌ها و رقابت جهانی در بازار نفت است. تولید ناخالص داخلی اسمی ایران حدود ۴۵۱ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود، که با توجه به جمعیت ۸۷.۵ میلیونی، سرانه GDP را به حدود ۴ هزار دلار می‌رساند – رقمی که با پتانسیل‌های کشور همخوانی ندارد.


وابستگی شدید به بخش هیدروکربن، که حدود ۵۶ درصد صادرات را تشکیل می‌دهد، اقتصاد را آسیب‌پذیر کرده است. صادرات نفت در سال‌های اخیر به دلیل تحریم‌های آمریکا و رقابت با نفت ارزان روسی به چین، کاهش یافته و به کمتر از ۱ میلیون بشکه در روز رسیده است. با این حال، رشد ۳.۸ درصدی GDP در سال ۲۰۲۲/۲۳، عمدتاً از بخش خدمات پساکرونایی و افزایش فعالیت‌های نفتی، نشان‌دهنده نوعی محدود است. صادرات غیرنفتی، از جمله پتروشیمی، پسته، و محصولات کشاورزی، به حدود ۵۰ میلیارد دلار رسیده و تجارت با همسایگان (مانند ترکیه و عراق) و چین را تقویت کرده است. تراز حساب جاری مثبت (۱.۶ درصد GDP) و ذخایر ارزی حدود ۸۵ میلیارد دلار (هرچند دسترسی به بخش عمده آن محدود است)، از نقاط قوت نسبی هستند. تورم مزمن، که از سال ۲۰۱۹ بیش از ۴۰ درصد بوده، قدرت خرید خانوارها را فرسوده و نرخ فقر را به ۳۰ درصد رسانده است. بیکاری کلی حدود ۹ درصد است، اما نرخ بیکاری جوانان (۱۵-۲۴ سال) به ۲۰ درصد و زنان جوان به ۳۵ درصد می‌رسد، که با نیروی کار جوان (بیش از ۳۸ میلیون نفر غیرفعال) تناقض دارد. نابرابری درآمدی (ضریب جینی ۳۸.۸) و تمرکز ثروت در دست eliteها (۱۰ درصد برتر ۵۲.۷ درصد درآمد را کنترل می‌کنند)، تنش‌های اجتماعی را تشدید کرده است. بخش بانکی با وام‌های غیرنجام (بالای ۱۵ درصد) و حملات سایبری دست به گریبان است، در حالی که یارانه‌های ناکارآمد (۵ درصد GDP برای غذا) فشار بر بودجه را افزایش داده‌اند. بحران انرژی، با قطعی‌های برق و آب از سال ۲۰۲۴، تولید صنعتی را مختل کرده و مهاجرت داخلی را به دنبال داشته است. در مجموع، اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۵، مقاوم اما خسته است؛ مقاوم به دلیل تنوع نسبی تجارت، خسته از فشارهای مداوم.

پتانسیل‌های اقتصاد ایران برای سال‌های آینده
ایران، با دارایی‌های طبیعی و انسانی، پتانسیل تبدیل شدن به یک قدرت منطقه‌ای را دارد، مشروط بر مدیریت هوشمندانه چالش‌ها. ذخایر نفت (۱۰ درصد جهانی) و گاز (۱۵ درصد) نه تنها منبع درآمد فعلی، بلکه پایه‌ای برای توسعه پتروشیمی و صادرات فرآورده‌ها هستند. بر اساس گزارش استنفورد (Iran 2040)، رشد اقتصادی ایران در نیم قرن گذشته الگویی از نوسان اما با روند صعودی در بخش‌های غیرنفتی نشان می‌دهد، که می‌تواند به GDP PPP بیش از ۱.۸ تریلیون دلار در ۲۰۲۵ برسد. موقعیت جغرافیایی ایران به عنوان پل ارتباطی خاورمیانه، آسیای مرکزی و اروپا، فرصت‌های ترانزیتی عظیمی ایجاد می‌کند؛ کریدورهای شرق-غرب و شمال-جنوب می‌توانند درآمد سالانه ۲۰۰ میلیارد دلاری از ترانزیت کالا فراهم آورند، به ویژه با عضویت در سازمان‌هایی مانند شانگهای و بریکس.


نیروی کار جوان (میانگین سنی ۳۲ سال) و نرخ سواد ۸۵ درصدی، بستری برای نوآوری است. بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در حال رشد است، با بازار موبایل پررونق و صادرات خدمات مهندسی (۲.۷ میلیارد دلار در ۲۰۰۷، با پتانسیل بیشتر). گردشگری، با میراث فرهنگی غنی، می‌تواند از رتبه ۶۸ جهانی به درآمدهای میلیاردی برسد اگر زیرساخت‌ها بهبود یابد. کشاورزی، با ۱۶ درصد اشتغال و صادرات میوه و آجیل (پسته به تنهایی ۱ میلیارد دلار)، پتانسیل دوبرابر شدن با مدیریت آب بهتر دارد. صنعت خودرو (رتبه ۱۲ جهانی در ۲۰۱۰) و فولاد (خودکفایی) نیز می‌توانند با سرمایه‌گذاری خارجی، رقابتی شوند.


در میان‌مدت، اگر تحریم‌ها کاهش یابد، رشد GDP می‌تواند به ۴-۵ درصد سالانه برسد، با تمرکز بر تنوع (پتروشیمی ۷۰ درصد تجهیزات داخلی) و انرژی تجدیدپذیر (هدف ۲۳ هزار مگاوات هسته‌ای تا ۲۰۲۵). تجارت با چین (۳۶ درصد صادرات) و همسایگان (۵۰ درصد کل تجارت) می‌تواند به عنوان لنگر عمل کند. در نهایت، پتانسیل ایران نه در آرمان‌شهر، بلکه در بهره‌برداری واقع‌بینانه از این دارایی‌ها نهفته است – از انرژی پاک تا هاب دیجیتال منطقه.


بخش‌های ضعیف و نیاز به اصلاحات
با وجود پتانسیل‌ها، اقتصاد ایران با ضعف‌های ساختاری روبرو است که بدون اصلاح، رشد را فلج می‌کنند. تحریم‌های آمریکا، که از ۲۰۱۸ تشدید شده، صادرات نفت را ۸۰ درصد کاهش داده و دسترسی به ۵۰ میلیارد دلار ذخایر را مسدود کرده است. این فشارها، همراه با سقوط ۹۵ درصدی ارزش ریال از پیش از انقلاب، تورم را به سطح بحران رسانده و قدرت خرید را نابود کرده است. نرخ تورم ۴۳ درصدی در می ۲۰۲۵، بدون اصلاحات ساختاری، پایدار خواهد ماند و رفاه عمومی را تهدید می‌کند.


فساد و مدیریت ناکارآمد، نقاط ضعف کلیدی هستند. شاخص ادراک فساد ایران در رتبه ۱۴۹ جهانی قرار دارد. بحران انرژی، ناشی از هدررفت ۶-۷ میلیارد دلاری سالانه و شدت مصرف سه برابر جهانی، قطعی‌های مکرر را به بار آورده و رشد صنعتی را ۱۶ درصد در ۲۰۲۵ کاهش داده است. یارانه‌های ناکارآمد (مانند سوخت ارزان) تحریف‌کننده بازارند و کسری بودجه را به ۲.۷ درصد GDP رسانده‌اند.


نابرابری و بیکاری جوانان، بمب ساعتی اجتماعی است. ۲۷ میلیون نفر زیر خط فقر، و فرار مغزها (۱۰ میلیارد دلار سرمایه سالانه)، استعدادها را هدر می‌دهد. بخش بانکی، با وام‌های بد و حملات سایبری، نیاز به نظارت مستقل دارد. اصلاحات ضروری شامل احیای برجام برای دسترسی به بازارها، پیوستن به FATF برای شفافیت مالی، و هدفمندسازی یارانه‌ها است. کاهش وابستگی به نفت از طریق تنوع (هدف ۲۰ درصدی صادرات غیرنفتی تا ۲۰۳۰)، مبارزه با فساد از طریق قوانین ضداحتکار، و سرمایه‌گذاری در آب و انرژی (۱۵ میلیارد دلار برای پالایشگاه‌ها) کلیدی هستند. بدون این‌ها، اقتصاد در چرخه رکود-تورم گرفتار می‌ماند.


اقتصاد ایران در ۲۰۲۵، نه سیاه مطلق است و نه سفید ناب؛ تصویری خاکستری که با اراده سیاسی و همکاری بین‌المللی، می‌تواند به رنگ‌های روشن‌تر گرایش یابد. وضعیت فعلی، با رشد نزدیک به صفر و تورم بالای ۴۰ درصد، هشداردهنده است، اما پتانسیل‌های عظیم در انرژی، تجارت منطقه‌ای و نیروی انسانی، نویدبخش آینده‌ای بهتر هستند. ضعف‌ها – از تحریم‌ها تا فساد و بحران انرژی – نیازمند اصلاحات جسورانه مانند تنوع‌بخشی، شفافیت مالی و مدیریت منابع هستند. اگر ایران مسیر دیپلماسی و اصلاح داخلی را پیگیری کند، می‌تواند تا ۲۰۳۰ به رشد ۴ درصدی دست یابد و طبقه متوسط را بازسازی کند. این گزارش، دعوتی است به واقع‌بینی: نه تسلیم به ناامیدی، نه غرق در خیال‌پردازی، بلکه عمل‌گرایی برای اقتصادی و عادلانه.

 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
تدوین پیش‌نویس قطعنامه اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت
موزه بانک صادرات ایران افتتاح شد
«آیدین» سه میلیون مدل هوش مصنوعی را در دسترس گذاشت
ظهور ایرانی با اعتمادبه‌نفس بیشتر پس از شش ماه جنگ با آمریکا
ضیا نبوی: هم کشتند، هم تصویر نجات دهنده از خودشان ساختند
آمریکا می‌خواهد بن‌بست در تنگه هرمز را مدیریت کند؛ ایران می‌خواهد آن را بشکند
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
آمریکا موقعیت نفتی خود در ونزوئلا را برای جلوگیری از رقیق‌سازی سهام ساختاردهی کرد
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
فروش اعتباری؛ راهكار فولاد مباركه برای رفع بحران نقدینگی قطعه‌سازان چگونه فولاد مبارکه زنجیره خودرو را سرپا نگه داشت؟
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
پیشنهاد سردبیر
زندگی