۲۹ مهر ۱۴۰۵ ۲۲:۲۵
شنبه ۰۴ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۷
کد خبر: ۱۱۰۲۲۳
در گفت‌وگو با سعید معدنی بررسی شد

صبوری در مجازات | گام نخست شکستن چرخه خشونت

صبوری در مجازات | گام نخست شکستن چرخه خشونت
«به گروه‌های مختلفی مأموریت داده‌ام تا با بررسی دقیق علل و عوامل وقوع این حوادث، ریشه‌های اصلی خشونت شناسایی و خشکانده شود». این بخشی از پیام مسعود پزشکیان، رییس جمهوری اسلامی ایران است که دوم بهمن صادر شد. شاید چنین به نظر برسد که دولت و حاکمیت، قصد دارد که دست کم با تغییر رفتار در برابر بازداشتی‌های ناآرامی‌های اخیر، به چرخه بی‌سابقه خشونت در کشور پایان دهد.
 سینا جهانی
نویسنده

طبق تصاویری که در رسانه‌های رسمی وغیررسمی منتشر شده، سطح خشونت در ناآرامی‌ها دی‌ماه را می‌توان «بی‌سابقه» شمرد. به همین دلیل، واکاوی دلایل اصلی و ریشه‌های پیدا و پنهان جلوه خشم در کشور، پس از حوادث اخیر به مجل بحث تبدیل شده است.

همچنین بخوانید:

روزنامه اینترنتی فراز در این باره با «سعید معدنی»، جامعه شناس گفت‌و‌گو کرده است.

حاکمیت چطور می‌تواند چرخه خشونت را بشکند؟

سعید معدنی ضمن بیان اینکه حکومت‌ها باید پیشگام پایان دادن به چرخه خشونت باشند، گفت: «در عصر مدرن، این حکومت‌ها هستند که سعی می‌کنند دست به خشونت نزنند. در دوره مدرنیته، به مجازات‌های تضمینی بیشتر از مجازات‌های تنبیهی اعتقاد دارند. به همین دلیل، مجازات اعدام در بسیاری از کشور‌ها انجام نمی‌شود. طبق برخی آمار ۷۴ درصد و طبق برخی آمار دیگر، ۸۲ درصد کشور‌های جهان یا قانون منع اعدام دارند و یا اعدام نمی‌کنند. چون می‌دانند که خشونت، خشونت به بار می‌آورد».

او در ادامه گفت: «عقلانیت بشر در جامعه مدرن به اینجا رسید که اگر حکومت بخواهد خشونت به خرج بدهد، جامعه نیز به طور متقابل خشونت به خرج خواهد داد. به همین دلیل در بسیاری از کشور‌های جهان سعی می‌کنند که به ویژه با اعتراضات و تظاهرات مردمی، با مدارا برخورد کنند. بشر عاقل امروز به این نتیجه رسیده است که نخستین گام برای کاهش خشونت را باید حکومت‌ها بردارند، نه مردم؛ میزان خشونت با مجازات مردم کاهش پیدا نمی‌کند، ولو اینکه مرتکب قتل و ناآرامی شده باشند. به طور معمولا حکومت‌ها در عدم ترویج خشونت پیشگام هستند».

تحقق دموکراسی یا بازتولید خشونت؟

این جامعه شناس با بیان اینکه در جامعه دو گونه نگاه به مساله مبارزه داریم، گفت: «یک نگاه، مبارزه‌ی صبوری است. مثل ماندلا و گاندی که معتقد بودند، پیروزی در بلندمدت محقق می‌شود، اما دستاوردشان دموکراسی خواهد بود. به همین دلیل است که امروز در هند و کره جنوبی دموکراسی محقق شده است. چون به مبارزه بدونت خشونت معتقد بودند. در مقابل، کشور‌هایی که به مبارزه خشونت‌آمیز مثل ترور شخصیت‌ها و جنگ‌های خیابانی متوسل شدند، در نهایت خشونت و دیکتاتوری را بازتولید کرده‌اند».

همچنین بخوانید:

او با اشاره به ناآرامی‌های دی‌ماه گفت: «در وقایع اخیر، سطح خشونت بسیار بالا بود و شاید توصیه‌ها بی‌فایده باشد. اما حکومت باید گام اول را بردارد؛ در مجازات عجله نداشته باشد و با صبوری با موضوع برخورد کند. حاکمیت باید به این نتیجه برسد که با مجازات سریع، نمی‌تواند موضوع را درمان کند. نارضایتی‌ها رد جامعه وجود دارد و جایی بروز پیدا خواهد کرد».

معدنی در پایان تاکید کرد: «با توجه به حجم خشونتی که در ناآرامی‌های دی‌ماه شاهد بودیم، باید به این نتیجه برسیم که مجازات تنبیهی بی‌فایده است و باید مجازات ترمیمی را جایگزین کنیم. برای مثال، جایگزین کردن زندان ابد با اعدام. جالب است بدانید در کشور‌هایی که اعدام وجود ندارد، سطح خشونت نیز کمتر است».

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
پیشنهاد سردبیر
زندگی