۱۸ شهريور ۱۴۰۵ ۰۸:۳۵
دوشنبه ۰۶ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۸
کد خبر: ۱۱۰۳۵۴
فراز بررسی کرد

قطع سراسری اینترنت | تعطیل بازاری معادل ۲۴۰۰ برابر بازار تجریش!

قطع سراسری اینترنت | تعطیل بازاری معادل ۲۴۰۰ برابر بازار تجریش!
«علی حکیم‌جوادی»، رییس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور در گفت‌وگویی خسارت اقتصادی قطع سراسری اینترنت جهانی را «روزانه بین ۲ تا ۳ هزار میلیارد تومان» اعلام کرد. او تاکید کرده که این «خسارت مستقیم» قطع اینترنت است. با این حال با آماری که از گذشته در دسترس است می‌توان تخمین زد که مجموع خسارت اینترنت به اقتصاد کشور، می‌تواند به روزانه ۵ هزار میلیارد تومان نیز برسد.
 سینا جهانی
نویسنده

حدود ۴۳۰ ساعت از قطع سراسری اینترنت در کشور می‌گذرد. قطع دسترسی به اینترنت جهانی در کنار آسیب‌های اجتماعی و روان‌شناختی، خسارت‌های جبران‌ناپذیری را به چرخه اقتصاد کشور وارد می‌کند. تا این لحظه، آمار مشخص و رسمی از میزان خسارت قطع فرمایشی اینترنت در ایران در دست نیست، اما با نگاهی به آمار گذشته، می‌تواند حدود آن را تخمین زد.

خسارت چقدر است؟

مهرماه ۱۴۰۱، چند هفته پس از اختلال دستوری در شبکه اینترنت سراسری در پی اعتراضات خیابانی، «حسین سلاح‌ورزی»، رییس پیشین اتاق بازرگانی ایران اعلام کرد که خسارت قطعی اینترنت بر اقتصاد «ساعتی ۱.۵ میلیون دلار» است. به فرض ثابت ماندن رقم در سه سال گذشته، ۴۳۰ ساعت قطع اینترنت در دی‌ماه ۱۴۰۴، حدود ۶۴۵ میلیون دلار معادل بیش از ۹۰ هزار میلیارد تومان خسارت اقتصادی به جا گذاشته است.

رییس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور، میزان «خسارت مستقیم» را روزانه بین ۲ تا ۳ هزار میلیارد تومان، معادل ۳۶ تا ۵۴ هزار میلیارد تومان برای ۴۳۰ ساعت قطعی اعلام کرده بود. «علی حکیم‌جوادی» گفته که ابعاد خسارت بسیار زیاد است و رقم خسارت بسیار بیشتر از اینها است. با این حساب، با رجوع به آمار گذشته می‌توان دید که خسارت ۹۰ هزار میلیارد تومانی قطع اینترنت و حتی بیشتر از آن نیز می‌تواند منطقی باشد.

تعطیل فروشگاه‌های اینترنتی

پنجم اسفندماه سال گذشته، پلتفرم «پادرو»، ارائه‌دهنده خدمات کسب‌وکاری به فروشگاه‌های اینستاگرامی تعداد فروشگاه‌های اینستاگرامی را بیش از ۷۰۰ هزار مورد اعلام کرده بود. مدیرعامل این پلتفرم درآمد این فروشگاه‌ها را در سال ۱۴۰۳ حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان، معادل روزانه ۲۰۵ میلیارد تومان برآورد کرده بود. با این حساب، آسیب تحمیل شده فقط به فروشگاه‌های اینستاگرامی در ۱۸ روز قطعی سراسری اینترنت در دی‌ماه، به فرض ثابت بودن آمار از اسفندماه تا امروز، حدود ۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان است.

از سوی دیگر، «یکتانت» تعداد فروشگاه‌های اینستاگرامی را حدود ۹۶۰ هزار مورد تخمین زده بود. اگر این تعداد را مبداء محاسبه قرار بدهیم، میزان خسارت واردشده به فروشگاه‌های ایرانی در اینستاگرام طی مدت اخیر به بیش از ۵ هزار میلیارد تومان می‌رسد؛ چیزی معادل تعطیل بازاری به اندازه ۲۴۰۰ برابر بازار تجریش.

چه کسی مسوول است؟

هر روز ادامه قطع اینترنت معادل با تحمیل حدود ۵ هزار میلیارد تومان خسارت بیشتر به اقتصاد کشور است. البته این عدد با رجوع به آمار گذشته و اظهار نظر‌های رسمی به دست آمده و آمار واقعی می‌تواند بسیار بیش از اینها باشد. در این بین، با وجود بازگشت آرامش نسبی به خیابان‌های کشور و فروکش کردن ناآرامی‌ها، دولت، شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی امنیت ملی، مسوولیت ادامه‌ی قطع سراسری اینترنت در کشور را نمی‌پذیرند.

طبق نظر کارشناسان، فرایند وصل کردن اینترنت به مراتب دشوارتر از قطع کردن شبکه سراسری اینترنت در کشور است. به عقیده آن‌ها، قوانین و شرایط جدیدی که به احتمال زیاد قرار است بر شبکه اینترنت اعمال شود، به پیچیدگی مساله افزوده است. به زبان ساده‌تر، اگر هدف صرفا بازگرداندن اینترنت به وضعیت سابق بود، به نظر می‌رسد که این کار می‌توانست بسیار سریع‌تر انجام شود. تاخیر در بازگشت شرایط به حالت عادی اما شاید نشان‌دهنده اراده‌ای برای خلق یک معماری جدید از محدودیت، کنترل دسترسی و سیاست‌گذاری برای دسترسی به اینترنت جهانی است.

اید دید در روز‌های آتی چه تصمیمی برای بازگشت وضعیت اینترنت به حالت عادی گرفته می‌شود.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
«نبرد هرمز» روز شصت و یکم | گزارش درحال به روز رسانی
تابستان داغ صنایع بورسی؛ درآمد شرکت‌ها از تورم جلو زد!
مدیریت مصرف تهرانی‌ها جواب داد! | به اندازه سد کرج آب صرفه‌جویی شد
ایران خودرو گران می کند، شورای رقابت نظاره می کند؛ مردم تاوان کدام تصمیم را می‌دهند؟
با حضور وزیر میراث فرهنگی و به یاد شهدای مدرسه شجره طیبه میناب برگزار شد؛ رونمایی از بسته فرهنگی «با هم برای ایران» توسط بانک ملی
«نبرد هرمز» شصتمین روز | واکنش قالیباف به شکار زیرسطحی آمریکایی در تنگۀ هرمز: ناک اوت!
قدردانی وزیر نیرو از نقش‌آفرینی ملی «بانک دی»
جوایز برندگان نظرسنجی رضایت مشتریان واریز شد
هزار وعده‌ی «احمد» یکی وفا نکند! | وعده افزایش دستمزد کارگران در نیمه دوم سال محقق می‌شود؟
سطح یک نسبت توانگری مالی
افزایش سرمایه ۱۰۷۲ درصدی شرکت پارس خودرو / سرمایه پارس‌خودرو به بیش از ۱۳۳ همت می‌رسد
یک مقام آگاه به فراز: روسیه و چین اعلام آمادگی کرده‌اند | همه چیز معطل تامین ارز است
بازآفرینی مراکز رشد در عصر هوش مصنوعی؛ حرکت از استقرار استارتاپ‌ها به پلتفرم ارزش‌آفرین
اولویت مدیرعامل پتروشیمی فارابی در شرایط جنگی: سود بیشتر به قیمت کاهش تولید! | مدیران تاپیکو و تامین اجتماعی از اولویت‌های بهزاد قلی‌پور مطلع‌اند؟
*ساعات ارائه خدمات شعب بانک گردشگری از تاریخ ۱۶ شهریور ۱۴۰۵ اعلام شد. *
توقیف نفتکش توسط نیرو‌های یمنی در بندر عدن
اعلام اولویت‌های پژوهشی سال ۱۴۰۵ بانک دی
«نبرد هرمز» روز پنجاه و نهم | معاون اول رئیس جمهور: جنگ ما تمام نشده است
نیرو‌های ویژه نیروی دریایی آمریکا عملیات مخفی چهارماهه‌ای را برای پاکسازی مین‌های تنگه هرمز انجام دادند
افزایش بی‌سابقه قیمت سوخت در ایالات متحده به دلیل جنگ ایران و مشکلات پالایشگاهی
کاهش ترافیک تنگه هرمز به کمترین میزان از ماه می‌در پی حملات آمریکا و ایران به شناور‌ها
افزایش قیمت نفت در پی حملات متقابل آمریکا و ایران به شناور‌ها
خزانه‌داری سکوهای آنلاین بانک صادرات ایران، راه را برای ست نمودن گواهی طلا و نقره هموار کرد
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
پیشنهاد سردبیر
زندگی