۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۱۷:۰۳
سه‌شنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۴ - ۰۹:۵۸
کد خبر: ۱۱۲۲۲۷
بررسی یک رخداد اقتصادی غیرقابل انتظار

ریزش دلار در جنگ

ریزش دلار در جنگ
درحالی‌که اکثریت فعالان بازار ارز تصور افزایش قیمت دلار و طلا را در صورت وقوع جنگ داشتند، با آغاز جنگ رمضان قیمت دلار نه تنها افزایش پیدا نکرد بلکه با کاهش شدید نیز مواجه شد. قیمت دلار که در ساعات اولیه جنگ تا ۱۸۰ هزار تومان بالا رفت، اکنون ۲۰ درصد پایین‌تر و در ۱۵۰ هزار تومان قرار دارد و همچنان نیز احتمال کاهش قیمت دلار وجود دارد.

قبل از وقوع جنگ ایران و آمریکا، همزمان با افزایش تنش‌های سیاسی میان این دو کشور، قیمت دلار با افزایش قابل توجهی مواجه شد و از ۱۴۰ هزار تومان به ۱۶۶ هزار تومان رسید. با شروع مذاکرات غیرمستقیم میان عراقچی و ویتکاف با میانجی‌گری عمان، قیمت دلار برخلاف مذاکرات پیشین در ابتدای سال که بیش از ۲۵ درصد کاهش پیدا کرد، این‌بار بی‌اعتنا بود. به عبارتی دلار احتمال بی‌نتیجه بودن مذاکرات و وقوع جنگ را می‌داد.

 

درهرحال دلاری که در محدوده ۱۶۰ تا ۱۶۵ هزار تومان درحال نوسان بود و با خبر‌های پشت سر هم مذاکرات پایین نمی‌آمد، به محض وقوع جنگ و با اولین خبر جنگی، جهش عجیبی کرد. حوالی ساعت ۱۰ ظهر شنبه ۱۰ اسفند ۱۴۰۴، با خبر حمله به بیت رهبری و پاستور، دلار با جهش ناگهانی از ۱۶۵ هزار تومان تا ۱۸۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد. افزایشی که البته ناشی از هیجان ترس اولیه جنگ بود و با کمترین حجم معاملات این جهش قیمتی رقم خورد. قیمت طلا نیز به تبعیت از دلار، از گرمی ۱۸ میلیون تومان در طلای ۱۸ عیار به ۲۳ میلیون تومان رسید.

پیش از جنگ ایران و آمریکا، بسیاری از مردم با این تصور که با جنگ دلار و طلا افسار پاره می‌کنند و طلا دارایی ضدجنگ است، به سمت این دارایی‌ها آمده بودند. در دقایق و ساعات اولیه جنگ نیز شانس با آنان همراه بود و مطابق تصورشان قیمت دلار و طلا جهش پیدا کرد. اما در ادامه اتفاقی که رخ داد برخلاف تصور این گروه بود.

قیمت دلار از روز دوم جنگ رو به کاهش گذاشت و از ۱۸۰ هزار تومان که سقف قیمتی بود تا ۱۴۵ هزار تومان نیز کاهش پیدا کرد. ریزش ۲۰ درصدی قیمت که البته پایدار نبود و مجدد به ۱۶۰ هزار تومان رسید. در روز‌های پس از جنگ قیمت دلار آهسته و پیوسته کاهش پیدا کرد و در روز دهم جنگ به ۱۵۰ هزار تومان رسیده است. اتفاقی که باعث تعجب بسیاری از مردم شد چرا که بسیاری این انتظار را داشتند که با وقوع جنگ، قیمت دلار افزایش پیدا می‌کند نه کاهش.

اصلاح قیمت دلار در شرایط جنگی کشور ناشی از دلایل متعددی است که در این گزارش به بررسی این رخداد اقتصادی می‌پردازیم.

 

۳ گروه باعث پایین آمدن قیمت دلار شدند

نخستین دلیل اصلاح قیمت دلار، شرایط جنگی و بسته بودن دارایی‌های دیگر است. بسیاری از اشخاص صاحبین کسب‌وکار چه حقوقی و چه حقیقی، با وقوع جنگ و بسته شدن بازار‌هایی از جمله بورس، امکان نقدشوندگی دارایی‌های خود را از دست می‌دهند. این اشخاص برای آنکه بتوانند امورات خود را بگذرانند، حقوق کارکنان را پرداخت کنند و سرمایه در گردش خود در شرایط جنگ را تامین کنند، اقدام به فروش دلار خود می‌کنند تا ریال مورد نیاز را تامین کنند. این گروه که درواقع کسب‌وکار‌ها هستند، با فروش دلار به افزایش عرضه در بازار جنگی دلار کمک می‌کنند و به کاهش قیمت دلار منتهی می‌شود.

گروه دومی که به اصلاح قیمت دلار کمک می‌کنند، مردمی هستند که چشم‌انداز بسیار تیره و تاریکی را برای جنگ متصور هستند و منتظر یک جنگ طولانی همراه با قحطی هستند. این گروه که در ساعات نخست جنگ در فروشگاه‌ها برای تامین موادغذایی و دارویی مورد نیاز برای مدت زمان طولانی صف می‌بندند، برای تامین نقدینگی خرید اقلام اساسی به سراغ فروش دلار می‌روند. درواقع ترس هیجانی این گروه نیز به افزایش عرضه در دلار و کاهش قیمت آن منتهی می‌شود.

گروه سومی که در کاهش قیمت دلار نقش دارند، برخلاف گروه دوم بسیار خوش‌بین به آینده جنگ هستند. این گروه با تصور آنکه جنگ نظامی ایران و آمریکا سکانس پایانی جنگ ۲۰ ساله میان این دوکشور است، چشم‌انداز مثبتی برای ایران پس از جنگ متصور هستند و با این تحلیل به سراغ فروش دلار‌های خود می‌روند.

 

در شرایطی که کشور درگیر جنگ است و بازار‌ها تقریبا بسته هستند و آینده نامعلوم است، تقاضا در دلار به عنوان دارایی که به شدت وابسته به شرایط سیاسی است، در پایین‌ترین حد خود قرار دارد؛ چرا که کسی از آینده اطلاعی ندارد. به همین دلیل در شرایطی که تقاضا در پایین‌ترین میزان خود قرار دارد، افزایش عرضه توسط سه گروه مذکور قیمت دلار را پایین کشیده است.

با توجه به نزدیکی پایان سال ۱۴۰۴ و افزایش تقاضای مردم به وجه نقد، درصورتی که همچنان جنگ تداوم داشته باشد و بازار‌ها به بسته بودن خود ادامه دهند، احتمال افزایش عرضه در دلار و پایین آمدن قیمت آن همچنان وجود دارد. در صورتی‌که پایان این جنگ نیز برخلاف جنگ ۱۲ روزه که آتش‌بس شد، با قطعنامه و تعیین تکلیف شرایط سیاسی رخ دهد، به دلیل شوک سیاسی ناشی از قطعنامه، احتمال ریزش قیمت دلار نیز وجود دارد.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پارس‌خودرو سهند CNG را کلید زد/ پیمایش ۷۰۰ کیلومتری با ترکیب بنزین و گاز
پیشنهاد سردبیر
زندگی