۳۰ مهر ۱۴۰۵ ۰۲:۰۴
شنبه ۲۲ فروردين ۱۴۰۵ - ۱۳:۴۰
کد خبر: ۱۱۲۴۵۷
فراز بررسی می‌کند

چرا پاکستان میانجی صلح است؟

چرا پاکستان میانجی صلح است؟
با تداوم جنگ رمضان و بسته شدن تنگه هرمز، پاکستان به شدت به دنبال تسریع دیپلماسی و پایان این جنگ است. هرچند پاکستان و شهباز شریف روابط خوبی با آمریکا و ایران دارد و دیپلماسی را بر جنگ ترجیح می‌دهد، اما یک دلیل مهم‌تر پشت خواسته او برای اتمام جنگ است.

پاکستان در روز‌های اخیر یکی از کشور‌های فعال به دنبال دیپلماسی و پایان جنگ ایران و آمریکایی صهیونی است. کشوری که حتی وزیر خارجه آن به چین سفر کرد تا با ابتکار جدیدی برای پایان این جنگ بتواند حرکت به سمت دیپلماسی را سرعت بخشد. اگرچه همواره این کشور روابط خوبی هم با ایران و هم با آمریکا داشته است، اما یک دلیل مهم‌تر برای میانجی‌گری پاکستان وجود دارد؛ اقتصاد آسیب پذیر این کشور از بسته شدن تنگه هرمز.

آسیب چندبرابری بسته شدن تنگه هرمز به این کشور‌ها

با بسته شدن تنگه هرمز، بسیاری از کشور‌ها از افزایش شدید قیمت نفت و اختلال در عرضه انرژی آسیب دیدند، اما شدت این آسیب برای همه کشور‌ها یکسان نیست. برای بررسی این موضوع اقتصاد‌های نوظهور را بر اساس دو معیار اصلی ارزیابی کرده‌ایم: میزان وابستگی آنها به انرژی خلیج فارس و توانایی اقتصادی آنها برای تحمل شوک‌های خارجی؛ چیزی که در این تحلیل از آن با عنوان «ضربه‌گیر‌های اقتصادی» یاد می‌شود.

کشور‌هایی که هم وابستگی بالایی به انرژی خلیج فارس دارند و هم از نظر مالی و اقتصادی شکننده‌اند، بیش از دیگران در معرض خطر قرار دارند. در این میان، پاکستان در صدر آسیب‌پذیرترین اقتصاد‌ها قرار می‌گیرد. اقتصاد این کشور از پیش نیز با مشکلاتی مانند تورم بالا، کمبود ارز خارجی و فشار‌های مالی دست‌وپنجه نرم می‌کند. ذخایر ارزی پاکستان نیز محدود است و تنها کفاف کمتر از سه ماه واردات را می‌دهد؛ وضعیتی که نشان‌دهنده شکنندگی شدید اقتصاد آن در برابر شوک‌های خارجی است. حتی در دوره‌هایی از بحران انرژی، دولت برای صرفه‌جویی ناچار شده مدارس را تعطیل کند و کلاس‌های دانشگاهی را به‌صورت آنلاین برگزار کند.

در کنار پاکستان، کشور‌هایی مانند اردن و اتیوپی نیز وابستگی بسیار بالایی به انرژی خاورمیانه دارند. حدود ۹۰.۶ درصد واردات نفت و گاز اردن، ۸۸.۸ درصد واردات انرژی پاکستان و ۹۷ درصد واردات انرژی اتیوپی از خاورمیانه تأمین می‌شود. همین وابستگی بالا باعث می‌شود هرگونه اختلال در صادرات انرژی از خلیج فارس به سرعت به اقتصاد این کشور‌ها منتقل شود.

اردن علاوه بر این وابستگی شدید انرژی، با سطح بالایی از بدهی نیز روبه‌رو است؛ عاملی که توانایی این کشور برای مقابله با شوک‌های اقتصادی را محدودتر می‌کند. مصر نیز با فشار‌های مالی سنگینی مواجه است. این کشور باید تنها در سال جاری حدود ۲۹ میلیارد دلار از بدهی خارجی خود را بازپرداخت کند؛ رقمی که بیش از نیمی از ذخایر دارایی‌های خارجی آن را تشکیل می‌دهد.

در کنار این عوامل، بسیاری از این اقتصاد‌ها از مسیر دیگری نیز به خلیج فارس وابسته‌اند: حواله‌های ارزی کارگران مهاجر. میلیون‌ها نفر از شهروندان کشور‌هایی مانند مصر، پاکستان، نپال و اردن در کشور‌های حوزه خلیج فارس کار می‌کنند و بخشی از درآمد خود را به کشورشان می‌فرستند. این حواله‌ها سهم مهمی در اقتصاد این کشور‌ها دارند؛ حدود ۵.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی مصر، ۸.۱ درصد در نپال، ۷.۵ درصد در اردن و ۵.۶ درصد در پاکستان.

به همین دلیل، بحران در خلیج فارس می‌تواند برای این کشور‌ها یک ضربه دوگانه ایجاد کند: از یک سو افزایش قیمت انرژی و فشار بر واردات سوخت، و از سوی دیگر احتمال کاهش حواله‌های ارزی از سوی کارگران مهاجر. حتی اگر این اقتصاد‌ها بتوانند از چنین بحرانی عبور کنند، هزینه و درد آن برایشان بسیار سنگین خواهد بود.

در سطحی گسترده‌تر، چنین شوکی می‌تواند پیامد‌های انسانی قابل‌توجهی نیز داشته باشد. افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی در کشور‌های آسیب‌پذیر ممکن است شمار افرادی را که با گرسنگی دست‌وپنجه نرم می‌کنند افزایش دهد؛ تا جایی که این احتمال مطرح شده است که در سال ۲۰۲۶ تعداد افراد درگیر ناامنی غذایی در جهان به رکوردی تازه برسد.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
پیشنهاد سردبیر
زندگی