۲۷ تير ۱۴۰۵ ۲۳:۵۳
جمعه ۰۵ تير ۱۴۰۵ - ۱۹:۰۲
کد خبر: ۱۱۳۶۹۰
درحالی‌که ملت‌ها هزینه جنگ را پرداخت کردند، برخی شرکت‌ها میلیاردها دلار به جیب زدند

برندگان پنهان جنگ علیه ایران؛ چه کسانی از آتش بحران سود کردند؟

جنگ آمریکا اسرائیل علیه ایران
تقریباً چهار ماه پس از آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران و در حالی که تهران و واشنگتن در چارچوب تفاهم‌نامه سوئیس برای تثبیت آتش‌بس و ادامه مذاکرات تلاش می‌کنند، گزارش الجزیره نشان می‌دهد این جنگ برای برخی بازیگران اقتصادی به یک فرصت کم‌سابقه برای کسب میلیارد‌ها دلار سود تبدیل شده است؛ از غول‌های نفتی و صنایع نظامی گرفته تا بانک‌های وال‌استریت، شرکت‌های حمل‌ونقل دریایی، بیمه‌گران و حتی بازار‌های شرط‌بندی.
نویسنده :
الهام کشتکار

چه کسانی از جنگ علیه ایران میلیاردها دلار سود بردند؟

شرکت‌های انرژی؛ بزرگ‌ترین برندگان بحران

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز ؛ هانا دوگال در الجزیره می‌نویسد: بیشترین منفعت اقتصادی جنگ نصیب شرکت‌های انرژی شده است. پیش از آغاز درگیری‌ها حدود یک‌پنجم نفت و گاز طبیعی مایع جهان از تنگه هرمز عبور می‌کرد، اما اختلال در این مسیر باعث جهش قیمت نفت و افزایش شدید درآمد تولیدکنندگان انرژی شد.

قیمت نفت برنت در اوج بحران تا ۱۲۶ دلار در هر بشکه افزایش یافت و اگرچه پس از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا به حدود ۷۲ دلار بازگشت، اما همین افزایش موقت سود قابل توجهی را برای شرکت‌های نفتی به همراه داشت.

آرامکوی عربستان با استفاده از خط لوله شرق به غرب و حفظ صادرات، سود سه‌ماهه خود را با رشد ۲۵ درصدی به ۳۲.۵ میلیارد دلار رساند. بی‌پی نیز سودی فراتر از پیش‌بینی‌ها ثبت کرد و شل و توتال‌انرژیز نیز با وجود آسیب دیدن برخی تأسیسات و کاهش بخشی از تولید، درآمد‌های بالاتری نسبت به سال گذشته گزارش کردند.

تحلیلگران شرکت «ریستاد انرژی» معتقدند در صورت تداوم قیمت‌های بالای نفت، شرکت‌های بزرگ نفتی همچنان از این شرایط منتفع خواهند شد؛ هرچند کاهش تنش‌ها می‌تواند این روند را متوقف کند.

رونق برای تولیدکنندگان تسلیحات

گزارش الجزیره نشان می‌دهد صنایع دفاعی نیز از مهم‌ترین برندگان جنگ بوده‌اند. پس از آغاز حملات، دولت آمریکا برای افزایش تولید مهمات و تجهیزات نظامی با بزرگ‌ترین شرکت‌های تسلیحاتی وارد مذاکره شد و هم‌زمان بودجه دفاعی این کشور نیز افزایش یافت.

شرکت‌هایی مانند RTX، لاکهید مارتین، بوئینگ، نورثروپ گرومن، BAE Systems، L۳Harris و هانیول با افزایش سفارش‌های نظامی و رشد درآمد روبه‌رو شدند و برخی از آنها پیش‌بینی‌های مالی خود را نیز افزایش دادند.

همچنین با استناد به گزارش مؤسسه کوئینسی و پروژه هزینه‌های جنگ دانشگاه براون می‌نویسد طی سال‌های اخیر بخش قابل توجهی از قرارداد‌های پنتاگون به چند شرکت بزرگ دفاعی اختصاص یافته و جنگ اخیر نیز این روند را تقویت کرده است.

جهش درآمد شرکت‌های حمل‌ونقل و بیمه

اختلال در عبور کشتی‌ها از تنگه هرمز، هزینه حمل‌ونقل دریایی را به رکورد‌های تاریخی رساند و شرکت‌های نفتکش از افزایش نرخ کرایه‌ها سود قابل توجهی کسب کردند.

همچنین بیمه‌گران دریایی نیز از افزایش ریسک منطقه منتفع شدند؛ به‌گونه‌ای که حق بیمه عبور از تنگه هرمز در برخی موارد تا چندین برابر افزایش یافت و برای برخی نفتکش‌ها هزینه بیمه هر سفر به حدود ۱.۵ میلیون دلار رسید.

با این حال، کارشناسان هشدار داده‌اند در صورت گسترش حملات به زیرساخت‌های غیرنظامی، شرکت‌های بیمه ممکن است با خسارت‌های سنگینی مواجه شوند.

وال‌استریت؛ سود از نوسانات بازار

نوسانات شدید بازار‌های نفت، ارز و اوراق قرضه موجب افزایش فعالیت معاملاتی بانک‌های بزرگ آمریکا شد.

شش بانک بزرگ سرمایه‌گذاری آمریکا از جمله جی‌پی‌مورگان، بانک آمریکا، سیتی‌گروپ، مورگان استنلی، گلدمن ساکس و ولز فارگو در مجموع نزدیک به ۴۸ میلیارد دلار سود سه‌ماهه ثبت کردند که بخش مهمی از آن ناشی از معاملات مرتبط با نوسانات بازار‌های مالی در دوران جنگ بود.

ابهام درباره معاملات مشکوک در بازار‌های پیش‌بینی

الجزیره در بخش پایانی گزارش خود به بازار‌های پیش‌بینی مانند Polymarket و Kalshi پرداخته و از بررسی الگو‌های معاملاتی مشکوک خبر داده است.

به گزارش فراز، حجم بالایی از معاملات درست پیش از برخی اعلام‌های مهم درباره توقف حملات و آتش‌بس انجام شده است. همچنین پژوهشی از دانشگاه ییل مدعی است تعدادی از حساب‌های کاربری با نرخ موفقیتی غیرعادی از این تحولات سود برده‌اند؛ موضوعی که پرسش‌هایی درباره احتمال دسترسی برخی معامله‌گران به اطلاعات پیش از انتشار عمومی ایجاد کرده است.

آن سوی تیترهای فراز | «برندگان پنهان یک جنگ»

اگرچه جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران موجب افزایش هزینه‌های اقتصادی برای بسیاری از کشور‌ها و مصرف‌کنندگان شد، اما هم‌زمان برای طیفی از شرکت‌های بزرگ انرژی، صنایع دفاعی، بانک‌های سرمایه‌گذاری، شرکت‌های حمل‌ونقل، بیمه‌گران و برخی فعالان بازار‌های مالی، سود‌های میلیارد دلاری به همراه داشته است. با این حال، این رسانه تأکید می‌کند تداوم مذاکرات ایران و آمریکا و کاهش تنش‌ها می‌تواند بخش قابل توجهی از این سودآوری را محدود کند.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی