۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۱۸:۴۹
يکشنبه ۲۸ تير ۱۴۰۵ - ۱۲:۰۸
کد خبر: ۱۱۴۲۹۴

فرار محمدرضا زنوزی از پاسخگویی به سهامداران خرد؟ | برگزاری مجمع دو شرکت در جزیره‌ای دورافتاده!

محمدرضا زنوزی مالک چه شرکت هایی است
«استان آذربایجان شرقی، شهرستان اسکو، دهستان شورکات جنوبی، روستای سرین‌دیزج، خیابان آزادی، جاده تبریز - جزیره اسلامی پلاک صفر»؛ این نشانی برگزاری آخرین مجمع عمومی دو شرکت متعلق به محمدرضا زنوزی است. مجمع عمومی، مهم‌ترین فرصت سهامداران برای پرسش از مدیران، بررسی عملکرد شرکت و اعمال حق مالکیت است. اما وقتی محل برگزاری مجمع به نقطه‌ای دور از مراکز شهری منتقل می‌شود و همزمان اطلاعات مالی نیز در موعد مقرر در دسترس سهامداران قرار نمی‌گیرد، این پرسش شکل می‌گیرد که آیا هدف صرفاً انتخاب یک محل برگزاری است یا محدود کردن مشارکت سهامداران؟ اتفاقی که در دو شرکت بورسی منتسب به محمدرضا زنوزی، یعنی «خبنیان» و «درپاد»، شباهت‌هایی قابل تأمل را به نمایش گذاشته است.

دو مجمع، یک آدرس و جزیره‌ای دورافتاده

بررسی اطلاعیه‌های منتشرشده نشان می‌دهد مجامع عمومی دو شرکت بورسی خبنیان و درپاد در یک نشانی کاملاً مشابه برگزار می‌شود؛ استان آذربایجان شرقی، شهرستان اسکو، دهستان شورکات جنوبی، روستای سرین‌دیزج، خیابان آزادی، جاده تبریز - جزیره اسلامی پلاک ۰.

مجمع عمومی شرکت بورسی، مطابق فلسفه وجودی خود، باید در محلی برگزار شود که امکان حضور حداکثری سهامداران را فراهم کند. سهامدار خرد برای شرکت در مجمع نباید ناچار باشد از مرکز استان عبور کند، مسیر‌های روستایی را طی کند و در نهایت برای رسیدن به محل برگزاری، با دشواری‌های دسترسی مواجه شود. حتی پیدا کردن پلاک صفر در چنین روستای دورافتاده‌ای و به دور از مرکز شهر کار دشواری است، چه رسد به رفتتن به جزیره اسلامی.

وقتی محل برگزاری مجمع از سالن‌های متعارف شهری فاصله می‌گیرد و به منطقه‌ای خارج از دسترس بخش بزرگی از سهامداران منتقل می‌شود، این شائبه ایجاد می‌شود که آیا اولویت، تسهیل مشارکت سهامداران بوده یا کاهش تعداد حاضران؟

ضعف انتشار در کنار برگزاری مجمع در نقطه‌ای دورافتاده

ابهام زمانی جدی‌تر می‌شود که موضوع تنها به محل برگزاری ختم نمی‌شود. در مورد شرکت خبنیان، همزمان با دعوت به مجمع، صورت‌های مالی حسابرسی‌شده نیز در موعد مورد انتظار در سامانه کدال منتشر نشده بود.

در واقع سهامدار با دو مانع همزمان روبه‌رو می‌شود؛ نخست، دشواری حضور فیزیکی در مجمع و دوم، فقدان اطلاعات مالی کامل برای تصمیم‌گیری آگاهانه.

مجمع عمومی زمانی معنا پیدا می‌کند که سهامدار بتواند پیش از حضور، گزارش‌های مالی را مطالعه کند، پرسش‌های خود را آماده سازد و در جلسه از مدیران پاسخ بخواهد. در غیر این صورت، مجمع بیش از آنکه محلی برای پاسخگویی باشد، به مراسمی تشریفاتی تبدیل می‌شود که نقش نظارتی سهامداران در آن کمرنگ خواهد بود.

از منظر حاکمیت شرکتی، دسترسی به اطلاعات و امکان حضور در مجمع، دو رکن اصلی حمایت از حقوق سهامداران محسوب می‌شوند. تضعیف هر یک از این دو، عملاً کیفیت نظارت مالکان بر مدیران را کاهش می‌دهد.

زنوزی از حضور سهامداران خرد می‌ترسد؟

اگر چنین اتفاقی تنها در یک شرکت رخ می‌داد، شاید می‌شد آن را به شرایط اجرایی یا محدودیت‌های محلی نسبت داد. اما زمانی که دو شرکت مختلف، با سهامدار عمده مشترک، دقیقاً از یک الگوی مشابه استفاده می‌کنند، دیگر نمی‌توان به سادگی از کنار آن عبور کرد.

در خبنیان و درپاد، سهامدار عمده به محمدرضا زنوزی بازمی‌گردد؛ مدیری که در سال‌های اخیر همواره یکی از چهره‌های شناخته‌شده بخش خصوصی و بازار سرمایه بوده است. اکنون این پرسش مطرح می‌شود که چرا دو شرکت تحت نفوذ یک سهامدار عمده، مجامع خود را در یک نقطه دور از دسترس برگزار می‌کنند؟ آیا محمدرضا زنوزی از حضور سهامداران خرد و پاسخگویی به آنان ترسی دارد>؟

بورس تنها محلی برای تأمین مالی شرکت‌ها نیست. حضور در بازار سرمایه، پذیرش مجموعه‌ای از الزامات شامل شفافیت، پاسخگویی و رعایت حقوق سهامداران نیز هست. شرکتی که از اعتبار بورس برای جذب سرمایه استفاده می‌کند، نمی‌تواند همزمان سازوکار‌های مشارکت و نظارت سهامداران را به حاشیه براند.

سازمان بورس در مدیریت مجامع ناتوان است؟

این اتفاق، مسئولیت سازمان بورس را نیز پررنگ می‌کند. فلسفه وجودی نهاد ناظر صرفاً کنترل افشای اطلاعات نیست؛ بلکه صیانت از حقوق سهامداران نیز بخشی از وظایف آن محسوب می‌شود.

اگر محل برگزاری مجامع به شکلی انتخاب شود که عملاً امکان حضور بخش قابل توجهی از سهامداران کاهش یابد، یا شرکت‌ها بدون انتشار کامل اطلاعات مالی به استقبال مجمع بروند، این پرسش مطرح می‌شود که سازمان بورس تا چه اندازه خود را موظف به مداخله و دفاع از حقوق سهامداران می‌داند؟

امروز بازار سرمایه بیش از هر زمان دیگری به اعتماد نیاز دارد و این اعتماد، تنها با الزام شرکت‌ها به رعایت استاندارد‌های حاکمیت شرکتی حفظ می‌شود. بی‌تفاوتی نسبت به چنین رویه‌هایی، این پیام را به فعالان بازار منتقل می‌کند که حقوق سهامداران خرد، در برابر اراده سهامداران عمده چندان محل اعتنا نیست.

در نهایت، مسئله اصلی تنها برگزاری دو مجمع در یک روستا نیست؛ مسئله، الگویی از اداره شرکت‌های بورسی است که اگر با شفافیت، دسترسی‌پذیری و پاسخگویی همراه نباشد، فلسفه حضور در بازار سرمایه را زیر سؤال می‌برد. اگر سهامدار برای استفاده از ابتدایی‌ترین حقوق خود، هم باید مسیر‌های طولانی را طی کند و هم بدون دسترسی کامل به اطلاعات مالی در مجمع حاضر شود، دیگر نمی‌توان از «مجمع عمومی» به معنای واقعی کلمه سخن گفت؛ بلکه با فرآیندی روبه‌رو هستیم که بیش از آنکه مشارکت سهامداران را تقویت کند، آن را به حداقل می‌رساند.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پیشنهاد سردبیر
زندگی