۲۴ مهر ۱۴۰۵ ۱۲:۵۲
جمعه ۲۴ مهر ۱۴۰۵ - ۱۱:۰۰
کد خبر: ۱۱۵۹۶۰
روز ۲۳۱ «جنگ تحمیلی سوم» | جنگ ایران کرایه نفتکش‌ها را ۵ برابر کرد | کانال ۱۶ عبری: ایران بالغ بر ۹۵ درصد ظرفیت پرتابگر‌های خود را احیا کرده | فایننشال تایمز: ترامپ در حال بررسی کاهش محدودیت‌ها علیه «ناوگان سایه» روسیه و ایران است | ادعای سی‌بی‌اس: کاخ سفید و پنتاگون طرح‌هایی برای استفاده از بمب موسوم به «مادر همه بمب‌ها» علیه ایران آماده کرده که در صورت صدور دستور از سوی ترامپ، قابل اجرا خواهد بود

«نبرد هرمز» روز نود و هفتم | گزارش در حال به روز رسانی

حمله آمریکا و اسرائیل به ایران
سخنان تازه دونالد ترامپ درباره شکست سریع ایران، ادامه فشارهای تحریمی واشنگتن و نگرانی از امنیت کشتیرانی در منطقه، بار دیگر تنش میان تهران و واشنگتن را در کانون توجه قرار داده است. هم‌زمان، نوسانات قیمت نفت و افزایش هزینه حمل‌ونقل دریایی نشان می‌دهد که پیامدهای این تقابل به عرصه نظامی و سیاسی محدود نمانده و بازارهای جهانی انرژی را نیز تحت تأثیر قرار داده است.

گزارش لحظه ای از «نبرد هرمز» در حال به روز رسانی...

۱۱:۵۸» جنگ ایران کرایه نفتکش‌ها را ۵ برابر کرد

آژانس بین‌المللی انرژی:

هزینه حمل نفتکش‌های بزرگ از خلیج فارس به آسیا به ۳۶ دلار در هر بشکه رسید؛ بیش از ۵ برابر قبل از جنگ.

حاشیه سود پالایشگاه‌های آسیایی نیز در سپتامبر منفی شد.

۱۱:۴۶» اشاره مبهم ترامپ درباره وضعیت جسمانیش

اگر مواد مصرف نکنی یا سیگار نکشی مشکلی نیست. ولی من مشکلات جدی دیگری دارم. من چند مشکل بسیار جدی دارم، اوه، احتمالاً با این حرف، خودم را به دردسر انداختم.

۱۱:۳۴» پزشکیان: آثار زیست‌محیطی جنگ در ایران باید با جدیت بیشتری مورد توجه جامعه جهانی قرار گیرد

رئیس‌جمهور در اجلاس سران هفدهمین کنفرانس اعضای کنوانسیون تنوع زیستی:

در منطقه ما از جمله در ایران آثار زیست‌محیطی درگیری‌های نظامی باید با جدیت بیشتری مورد توجه جامعه جهانی قرار گیرد.

جنگ و جنگ تجاوزکارانه که ایالات متحده و اسرائیل در منطقه ما به راه انداختند و آسیب به تاسیسات صنعتی و انرژی، آتش‌سوزی‌ها، انتشار آلاینده‌ها و آلودگی خاک و آب موجب تهدید اکوسیستم‌های طبیعی و از بین رفتن زیرساخت‌های حفاظتی شده است که طی سال‌ها تلاش برای حفاظت از تنوع زیستی فراهم شده بود.

این امر تنها مسئله داخلی یا محدود به مرزهای سیاسی این کشور نیست، طبیعت مرز سیاسی نمی‌شناسد.

گسترش آلودگی‌های آب، خاک و هوا نیز در پشت مرزها متوقف نمی‌شود؛ از این رو آسیب‌های ناشی از جنگ نیز مسائلی با ماهیت جهانی هستند و به راه‌حل‌های بین‌المللی نیاز دارند.

۱۱:۲۲» کارمندان موسسات مالی جهانی در عربستان دورکار شدند

سه منبع آگاه به رویترز:

موسسات مالی جهانی، از جمله جی‌پی‌مورگان چیس و دویچه بانک، پس از تشدید نگرانی‌های امنیتی در عربستان به کارمندان خود مستقر در عربستان اجازه داده‌اند تا از خانه کار کنند.

سرمایه‌گذاری آمریکایی فرانکلین تمپلتون به‌طور موقت دفتر ریاض خود را تعطیل کرده.

۱۱:۱۴» ترامپ: من اعزام نیرو‌های زمینی به داخل ایران را محتمل نمی‌دانم

ترامپ اعزام نیروهای زمینی به داخل ایران را محتمل ندانست.

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا طی اظهاراتی گفت: من اعزام نیروهای زمینی به داخل ایران را محتمل نمی‌دانم.

۱۰:۴۰» اکونومیک: چین، به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده نفت خام جهان، با کاهش فعالانه واردات و تعدیل تقاضای بازار، به یکی از عوامل اصلی مهار و تثبیت قیمت جهانی نفت تبدیل شده

پکن برای بازار بی‌ثبات جهانی انرژی نوعی شبکه ایمنی فراهم آورده | چین از مارس تا ژوئیه، به‌طور متوسط روزانه تا ۴ میلیون بشکه از واردات نفت خام خود کاسته؛ رقمی نزدیک به نیمی از شکاف عرضه جهانی ناشی از محاصره کنونی تنگه هرمز

اکونومیک نوشت: در این دوره استثنایی که با تشدید درگیری‌های ژئوپلیتیکی و محدودیت عرضه جهانی انرژی همراه است، چین به‌طور فعال واردات نفت خود را کاهش داده و تقاضای بازار را مدیریت کرده است؛ اقدامی که این کشور را به یکی از عوامل کلیدی مهار نوسانات و تثبیت قیمت جهانی نفت تبدیل کرده است. اطمینان چین از توانایی انجام این کار، ریشه در ذخایر راهبردی نفتی کافی، ساختار متنوع واردات، گذار مستمر و عمیق‌تر به انرژی‌های نو و توانمندی‌های کارآمد در مدیریت کلان اقتصادی دارد. سال‌ها دوراندیشی و تلاش مستمر، جایگاه کشور ما را در عرصه انرژی متحول کرده است.

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز؛ در ادامه این مطلب آمده است: امسال، بسته شدن تنگه هرمز به بحرانی شدید در عرضه جهانی نفت و گاز منجر شده است. بر اساس تجربه بحران‌های نفتی گذشته، چنین شکاف گسترده‌ای در عرضه معمولاً باید قیمت جهانی نفت را به ۲۰۰ دلار در هر بشکه می‌رساند؛ وضعیتی که می‌توانست تورم جهانی را از کنترل خارج کند و فشار سنگینی بر صنایع وارد آورد. بااین‌حال، روند بازار برخلاف انتظارات بوده است. اگرچه قیمت جهانی نفت تا حدودی افزایش یافته، جهشی بی‌سابقه و افسارگسیخته رخ نداده است.

نهاد‌های بین‌المللی پس از بررسی داده‌ها به این جمع‌بندی مشترک رسیده‌اند که چین، به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده نفت خام جهان، با کاهش فعالانه واردات و تعدیل تقاضای بازار، به یکی از عوامل اصلی مهار و تثبیت قیمت جهانی نفت تبدیل شده است. چین با کاهش واردات خود، نه‌تنها از اقتصاد داخلی‌اش محافظت کرده، بلکه برای بازار بی‌ثبات جهانی انرژی و اقتصاد جهان نیز نوعی شبکه ایمنی فراهم آورده است.

داده‌های اداره کل گمرک چین به‌روشنی این تغییر را تأیید می‌کند. در هشت ماه نخست سال ۲۰۲۶، کشور ما ۳۲۱ میلیون تن نفت خام وارد کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، کاهش قابل‌توجه ۱۴.۶ درصدی را نشان می‌دهد. واردات در ماه ژوئن با افت شدید ۴۱.۳ درصدی نسبت به سال قبل مواجه شد و به پایین‌ترین سطح ماهانه در نزدیک به ۱۰ سال گذشته رسید.

محاسبات جامع نشان می‌دهد که چین از مارس تا ژوئیه، به‌طور متوسط روزانه ۳.۵ تا ۴ میلیون بشکه از واردات نفت خام خود کاسته است؛ رقمی که می‌تواند نزدیک به نیمی از شکاف عرضه جهانی ناشی از محاصره کنونی تنگه هرمز را جبران کند. نکته قابل‌توجه آن است که مجموع کاهش داوطلبانه واردات چین از میزان نفتی که سایر کشور‌های جهان روی‌هم‌رفته از ذخایر راهبردی خود آزاد کرده‌اند، بیشتر است. این اقدام عملاً از شکل‌گیری چرخه معیوب افزایش مهارنشدنی قیمت نفت در بازار جهانی جلوگیری کرده است.

طبیعی است که در چنین شرایطی، این پرسش مطرح شود: در دوره‌ای که درگیری‌های ژئوپلیتیکی تشدید شده و عرضه جهانی انرژی با محدودیت روبه‌رو است، چین چگونه اطمینان دارد که می‌تواند واردات نفت خام خود را به‌طور داوطلبانه کاهش دهد و در عین حال، تداوم و نظم تولید و زندگی روزمره مردم در داخل کشور را تضمین کند؟

ذخایر راهبردی کافی نفت، پایه اساسی مقابله با خطرات و بحران‌هاست.

کشور ما طی سال‌های متمادی از فرصت‌های ناشی از پایین بودن قیمت نفت در بازار‌های بین‌المللی استفاده کرده و به‌طور پیوسته توسعه نظام ذخایر نفتی خود را پیش برده است. این روند با افزایش مداوم ظرفیت ذخیره‌سازی و تقویت پشتوانه اصلی امنیت انرژی کشور همراه بوده است.

پس از افزایش اخیر قیمت جهانی نفت، شرکت‌های پالایشی داخلی به‌طور فعال راهبرد‌های عملیاتی خود را تعدیل کردند؛ به‌گونه‌ای که خرید‌های جدید نفت خام گران‌قیمت را به‌صورت برنامه‌ریزی‌شده کاهش دادند و قاطعانه از مشارکت در خرید‌های هیجانی و انبار کردن نفت در بازار بین‌المللی خودداری کردند. این اقدامات از سمت تقاضا مانع افزایش بیشتر قیمت جهانی نفت شد.

الگوی متنوع و پراکنده واردات، سد محکمی در برابر اختلال در عرضه ایجاد کرده است.

برای کاهش خطرات ژئوپلیتیکی ناشی از وابستگی به یک مسیر کشتیرانی یا منطقه تولیدی خاص، کشور ما به‌طور مستمر ساختار واردات نفت خام خود را بهینه کرده و منابع واردات را به مناطق مختلفی از جمله آمریکای جنوبی، آفریقا، جنوب شرق آسیا و اروپا گسترش داده است.

ده کشور اصلی تأمین‌کننده نفت چین، در مناطق مختلف توزیع شده‌اند و این کشور به‌تدریج وابستگی شدید خود به خاورمیانه را به‌عنوان یک مسیر واحد کشتیرانی و منطقه اصلی تولید کاهش داده است. چنین نظام متنوعی در زنجیره تأمین به چین امکان می‌دهد حتی در صورت مسدود شدن مسیر‌های منطقه‌ای انتقال انرژی، انعطاف‌پذیری بالایی در تأمین نفت و کنترل بر فرایند خرید انرژی خود حفظ کند.

گذار مستمر و عمیق‌تر به انرژی‌های نو، مزیت‌های ساختاری ایجاد کرده است؛ عاملی که یکی از متغیر‌های مهم و در عین حال کمتر مورد توجه بازار‌های بین‌المللی است.

گذار به انرژی‌های نو صرفاً سیاستی روی کاغذ نیست، بلکه نیرویی واقعی است که ساختار مصرف نفت در کشور ما را دگرگون می‌کند.

داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی نشان می‌دهد که تنها در بخش خودرو‌های انرژی نو، در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۶، میزان جایگزینی مصرف روزانه نفت در کشور ما به ۱.۵ میلیون بشکه نفت خام رسیده است؛ رقمی معادل کل مصرف روزانه نفت فرانسه.

هم‌زمان، در هفت ماه نخست امسال، سهم خودرو‌های انرژی نو از بازار خودرو‌های چین برای نخستین بار از ۵۰ درصد فراتر رفت. ظرفیت نصب‌شده منابع انرژی نو، از جمله انرژی بادی و خورشیدی، نیز همچنان در حال افزایش است و برق تولیدشده از منابع پاک به‌طور گسترده جایگزین مصرف سوخت‌های فسیلی سنتی می‌شود.

در نتیجه، تقاضای نسبتاً اجتناب‌ناپذیر برای نفت خام در سراسر جامعه به‌طور مستمر کاهش می‌یابد و نوعی «ضربه‌گیر» طبیعی در برابر شوک‌های بازار شکل می‌گیرد.

توانمندی‌های کارآمد و هماهنگ در مدیریت کلان اقتصادی، تاب‌آوری یک بازار عظیم را به نمایش گذاشته است.

چین با اتکا به مزیت‌های نهادی خود در بسیج و هماهنگ‌سازی ظرفیت‌های ملی، از طریق نهاد‌های ذی‌ربط وضعیت بین‌المللی انرژی را به‌دقت ارزیابی کرده و شرکت‌های پالایشی را به انعطاف‌پذیری در تنظیم برنامه‌های تولید و کاهش تدریجی واردات نفت خام گران‌قیمت هدایت کرده است.

از طریق مدیریت علمی تقاضا، چرخه معیوب «خرید‌های هیجانی، جهش قیمت نفت و انباشت بیش از حد ذخایر» که معمولاً در دوره‌های بحران شکل می‌گیرد، تا حد زیادی شکسته شده است. در نتیجه، این بازار عظیم از وضعیتی که در آن صرفاً به‌طور منفعلانه نوسانات قیمت را تحمل می‌کند، به مرحله‌ای رسیده است که می‌تواند به‌طور فعال در تنظیم تعادل بازار نقش داشته باشد.

مدیریت تقاضا از سوی چین، ثباتی ارزشمند به بازار جهانی انرژی تزریق کرده است. دقیقاً به دلیل نقش چین در جبران بخش قابل‌توجهی از کمبود عرضه، قیمت جهانی نفت با جهشی تاریخی و مهارنشدنی مواجه نشده و از بروز تورم افسارگسیخته در مقیاس جهانی جلوگیری شده است.

رسانه‌های خارجی نیز گزارش داده‌اند که کاهش واردات نفت خام چین، پشتیبانی مهمی برای اقتصاد جهانی تحت فشار فراهم کرده و این کشور به یکی از متغیر‌های تأثیرگذار در بازتعادل بازار جهانی نفت تبدیل شده است.

در طول تاریخ، واکنش سنتی بازار‌های بین‌المللی به بحران‌های نفتی همواره بر رقابت در سمت عرضه متمرکز بوده است؛ رویکردی که کشور‌های مصرف‌کننده انرژی را در موقعیتی منفعل و نامطلوب قرار می‌داد، فشار بحران را مستقیماً بر دوش آنها می‌گذاشت و در نهایت هزینه سنگینی به آنها تحمیل می‌کرد.

بااین‌حال، بحران کنونی تنگه هرمز منطق عملکرد بازار جهانی انرژی را دگرگون کرده است. چین در عمل نشان داده است که یک بازار مصرف عظیم، با تکیه بر نظام ذخایر راهبردی، زنجیره‌های تأمین متنوع، دستاورد‌های حاصل از گذار انرژی و مزیت‌های نهادی، می‌تواند تقاضا را به‌طور فعال تعدیل کند، ذخایر را مدیریت کند و ظرفیت تولید را بهینه سازد تا خطرات ناشی از اختلالات ژئوپلیتیکی در عرضه انرژی را کاهش دهد.

به این ترتیب، چین می‌تواند به نیرویی مهم در حفظ تعادل جهانی انرژی تبدیل شود.

۱۰:۳۷» دیدار محرمانه سفیر آمریکا با رقیب اصلی نتانیاهو

شبکه آمریکایی ام‌اس‌ناو گزارش داد سفیر آمریکا در اسرائیل طی روزهای اخیر دیداری محرمانه با گادی آیزنکوت، از رقبای اصلی بنیامین نتانیاهو داشته است.

جزئیاتی درباره محتوای این دیدار و محورهای گفت‌وگوی دو طرف منتشر نشده است.

۱۰:۲۴» فؤاد حسین: در جریان جنگ اخیر امریکا و ایران، عراق حدود ۶۰ میلیارد دلار خسارت دید

وزیر خارجه عراق در دیدار با همتای ایتالیایی خود با اشاره به پیامدهای اقتصادی تداوم درگیری میان امریکا و ایران، اعلام کرد که عراق در جریان جنگ اخیر میان امریکا و ایران، متحمل خسارت‌هایی در حدود ۶۰ میلیارد دلار شده است.

۱۰:۱۱»صدای انفجار در شهر الدمام عربستان

منابع عربی از شنیده‌شدن صدای انفجار در شهر الدمام عربستان و توقع فعالیت در فرودگاه ملک‌فهد این شهر خبر می‌دهند.

۹:۴۵» اختلال در فعالیت فرودگاه‌های امارات

منابع عربی از اختلال و تعلیق پروازها در چندین فرودگاه امارات گزارش می‌دهند.

۹:۲۹» وال‌استریت ژورنال: خسارت هواپیماهای آسیب‌دیده در ریاض ۳۷۵ میلیون دلار است

براساس گزارش داخلی یک شرکت بیمه، خسارت بیمه‌ای ناشی از آسیب به ۶ فروند هواپیما در ریاض حدود ۳۷۵ میلیون دلار برآورد شده است.

یک فروند از این هواپیماها به‌طور کامل از رده خارج شده و پنج فروند دیگر آسیب‌های جزئی دیده‌اند.

۹:۱۶» فایننشال تایمز: ترامپ در حال بررسی کاهش محدودیت‌ها علیه «ناوگان سایه» روسیه و ایران است

این اقدام می‌تواند شامل اجازه فروش کشتی‌های قرارگرفته در فهرست سیاه به خریداران قانونی و لغو تحریم‌هایی باشد که در حال حاضر مانع فعالیت آزادانه این نفتکش‌ها می‌شوند | این اقدام تلاش ترامپ برای مهار قیمت سوخت پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای است

فایننشال تایمز نوشت: نفتکش روسی «دی‌اف پیک» (DF Peak) از ناوگان سایه. تحلیلگران می‌گویند کاهش تحریم‌های نفتکش‌ها تنها تأثیر محدودی بر قیمت سوخت خواهد داشت.

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز؛ در ادامه این مطلب آمده است: ایالات متحده در حال بررسی اقداماتی برای کاهش محدودیت‌ها علیه نفتکش‌های ناوگان سایه مرتبط با روسیه و ایران است؛ اقدامی که در شرایط تلاش واشنگتن برای پایین آوردن قیمت سرسام‌آور گازوئیل پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای ماه نوامبر صورت می‌گیرد.

افراد مطلع از این موضوع به فایننشال تایمز گفتند که این اقدامات می‌تواند شامل اجازه فروش کشتی‌های قرارگرفته در فهرست سیاه به بهره‌برداران قانونی و لغو تحریم‌هایی باشد که در حال حاضر مانع فعالیت آزادانه این نفتکش‌ها می‌شوند.

این اقدام بحث‌برانگیز برای لغو تحریم نفتکش‌ها با هدف افزایش ظرفیت حمل‌ونقل دریایی نفت و سوخت‌های پالایش‌شده و کاهش نرخ‌های حمل‌ونقل دریایی که به سطوح بی‌سابقه رسیده و هزینه‌های سوخت را بیش از پیش افزایش داده‌اند، مطرح شده است. کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا، اوایل هفته جاری این موضوع را در کنفرانس جهانی نفت در ریاض، عربستان سعودی، مطرح کرد.

یک مقام وزارت خزانه‌داری آمریکا گفت دفتر کنترل دارایی‌های خارجی این وزارتخانه (OFAC) ممکن است فروش کشتی‌های ناوگان سایه به «خریداران قانونی» را بررسی کند و به این کشتی‌ها اجازه دهد «به‌صورت موردی» در بازار جهانی فعالیت کنند.

این اقدام تازه‌ترین تلاش دولت دونالد ترامپ برای مهار قیمت سوخت پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای است؛ انتخاباتی که تکلیف کنترل کنگره آمریکا را مشخص خواهد کرد. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند افزایش تورم ناشی از جنگ با ایران، بسیاری از رأی‌دهندگان را از حزب جمهوری‌خواه ترامپ روی‌گردان کرده است.

این تصمیم همچنین نشان‌دهنده چرخشی ناگهانی در سیاست آمریکا به نفع مسکو است؛ آن هم در شرایطی که واشنگتن به‌دنبال آزادسازی دارایی‌های دولتی مسدودشده روسیه است و ظاهراً دسترسی اوکراین به ماهواره‌های استارلینک را که برای دفاع این کشور در جنگ با روسیه حیاتی هستند، محدود کرده است.

ترامپ هفته گذشته اعلام کرد تحریم‌های مربوط به گازوئیل روسیه را به‌طور موقت لغو خواهد کرد. این تصمیم با انتقاد متحدان اروپایی آمریکا و گروهی دوحزبی از سناتور‌های آمریکایی مواجه شد که آن را «هدیه‌ای به دشمن ما و خیانت به متحدانمان» خواندند.

به گفته سه نفر از حاضران در نشست ریاض، رایت روز دوشنبه در پیامی ویدئویی به این نشست گفت کمبود نفتکش یکی از گلوگاه‌های اصلی است که نرخ‌های حمل‌ونقل دریایی را در بازار‌های جهانی افزایش می‌دهد و لغو تحریم کشتی‌ها می‌تواند تا حدی از این فشار بکاهد.

باب مک‌نالی، مشاور پیشین انرژی جورج دبلیو بوش و رئیس شرکت مشاوره‌ای «رپیدان انرژی» که در این نشست حضور داشت، گفت: «دولت دارد هر سنگی را زیرورو می‌کند تا به هر شکل ممکن قیمت سوخت را پیش از انتخابات پایین بیاورد؛ حتی اگر این سیاست‌ها فقط تأثیری حاشیه‌ای داشته باشند.»

مقام وزارت خزانه‌داری آمریکا گفت: «اگر خریداران قانونی علاقه‌مند به خرید کشتی‌های ناوگان سایه باشند و بخواهند آنها را برای استفاده قانونی در صنعت کشتیرانی تجاری جهانی احیا کنند، اوفک ممکن است این معاملات را مجاز بداند و تحریم‌های مربوط به این کشتی‌ها را به‌صورت موردی لغو کند.»

این مقام افزود: «چنین لغو تحریم‌هایی به نفع ناوگان سایه نخواهد بود، بلکه این کشتی‌ها را از ناوگان سایه خارج می‌کند تا در تجارت قانونی جهانی به کار گرفته شوند.» او همچنین تأکید کرد که اوفک پیش از لغو تحریم‌های هر نهاد یا مجموعه‌ای، فرایندی جامع برای بررسی پرونده آن انجام می‌دهد.

جرمی پانر، شریک مؤسسه حقوقی «هیوز هابارد» در واشنگتن، گفت دولت آمریکا با تسهیل خرید نفتکش‌های تحریم‌شده متعلق به ناوگان سایه، احتمالاً می‌تواند از وجهه نامطلوب صدور مجوز‌های جدید مرتبط با روسیه جلوگیری کند.

کاخ سفید و وزارت انرژی آمریکا به درخواست‌ها برای اظهارنظر پاسخ ندادند.

این اقدام در حالی مطرح می‌شود که داده‌های منتشرشده در هفته جاری نشان داد تورم مصرف‌کننده در آمریکا در ماه سپتامبر به ۳.۷ درصد جهش کرده است؛ افزایشی که در پی بازگشت رشد قیمت سوخت، سراسر اقتصاد را تحت تأثیر قرار داده است.

کاخ سفید با شتاب در تلاش است این افزایش قیمت‌ها را مهار کند. واشنگتن از متحدان خود خواسته است عرضه گازوئیل به بازار را افزایش دهند و تهدید کرده که ممنوعیت صادرات سوخت را اعمال خواهد کرد. ترامپ همچنین فرمان اجرایی‌ای امضا کرده است که بر اساس آن، استفاده از گازوئیل قرمزِ معاف از مالیات در جاده‌های عمومی مجاز می‌شود.

با این حال، قیمت گازوئیل همچنان در سطح بالایی باقی مانده است. میانگین قیمت این سوخت در جایگاه‌های آمریکا روز پنجشنبه به ۶.۳۱ دلار به‌ازای هر گالن رسید؛ رقمی که اندکی پایین‌تر از رکورد ۶.۵۳ دلاری ثبت‌شده در هفته‌های اخیر است.

آژانس بین‌المللی انرژی نیز در هفته جاری هشدار داد که کمبود جهانی گازوئیل تا اواسط سال ۲۰۲۷ ادامه خواهد داشت.

دانیل یرگین، نایب‌رئیس شرکت اس‌اندپی گلوبال، گفت تمرکز سیاست‌گذاران دست‌کم در مقطع کنونی از نفت خام به کمبود نفتکش‌ها به‌عنوان یکی از محدودیت‌های اصلی عرضه این محصولات تغییر کرده است.

با این حال، تحلیلگران معتقدند کاهش تحریم نفتکش‌ها تنها تأثیری محدود بر قیمت سوخت خواهد داشت.

بر اساس داده‌های شرکت مشاوره‌ای «انرژی اَسپکتس»، بین ۱۳ تا ۱۹ درصد از ناوگان نفتکش‌های جهان تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارند. با این حال، این شرکت اعلام کرد که قدمت بالای این کشتی‌ها و وضعیت نامناسب آنها، منافع حاصل از کاهش تحریم‌ها را محدود خواهد کرد.

این شرکت در گزارشی نوشت: «بنابراین، لغو تحریم کشتی‌هایی که عمدتاً قدیمی هستند و احتمالاً نگهداری مناسبی از آنها صورت نگرفته است، بعید است در کوتاه‌مدت ظرفیت قابل‌توجهی به ناوگان اصلی کشتیرانی اضافه کند.»

این گزارش افزود: «علاوه بر این، بیشتر نفتکش‌هایی که به‌دلیل ارتباط با روسیه یا ونزوئلا تحریم شده‌اند، طی سه ماه گذشته همچنان به فعالیت تجاری خود ادامه داده‌اند.»

گروه پژوهشی «کپلر» نیز اعلام کرد انتظار دارد این اقدام عملاً هیچ تأثیری بر بحران کنونی نفتکش‌ها نداشته باشد؛ زیرا افزایش قیمت سوخت عمدتاً ناشی از بالا رفتن خطرات جنگی در خاورمیانه است، نه صرفاً کمبود کشتی‌های حمل‌ونقل.

با این حال، تمایل دولت آمریکا به لغو تحریم‌های سوخت روسیه و نفتکش‌های سایه‌ای که این کشور برای انتقال نفت خام و سایر فرآورده‌های نفتی از آنها استفاده می‌کند، موجب نگرانی سیاست‌مداران در آمریکا و اروپا شده است.

جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، روز چهارشنبه از طرح ترامپ برای خرید گازوئیل از روسیه انتقاد کرد و آن را «انتخابی بسیار پرخطر» خواند که فشار‌های بین‌المللی بر ولادیمیر پوتین برای پایان دادن به جنگ اوکراین را تضعیف می‌کند.

۸:۵۶» سی‌بی‌اس به نقل از چند مقام آمریکایی: رئیس وقت ستاد ارتش آمریکا دو ماه پیش از آغاز جنگ با ایران، هشدار داده بود که این کشور با کمبود شدید مهمات پدافند موشکی مواجه است

سی‌بی‌اس نوشت: به گفته چند مقام آمریکایی مطلع از موضوع، ژنرال رندی جورج، رئیس وقت ستاد ارتش آمریکا، در اواخر دسامبر، دو ماه پیش از آغاز جنگ آمریکا با ایران، هشدار داده بود که ارتش این کشور با کمبود شدید مهمات پدافند موشکی مواجه است و این کمبود پنج سال دیگر نیز ادامه خواهد داشت. پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، در ماه آوریل و در حالی که جنگ با ایران جریان داشت، جورج را برکنار کرد.

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز؛ در ادامه این مطلب آمده است: به گفته مقام‌های آمریکایی که با سی‌بی‌اس نیوز گفت‌و‌گو کرده‌اند، ارزیابی ریسک جورج در «طرح تخصیص مدیریت نیرو‌های جهانی» پنتاگون (GFMAP) درج شده بود؛ سندی سالانه که با تأیید وزیر دفاع، مشخص می‌کند نیرو‌ها و تسلیحات در کدام مناطق جهان مستقر و تخصیص داده شوند.

او هشدار داده بود که ذخایر سامانه‌های پدافند موشکی ارتفاع بالای منطقه‌ای (THAAD) و موشک‌های پاتریوت تا سال ۲۰۳۰ همچنان در سطحی پایین و از نظر راهبردی نگران‌کننده باقی خواهند ماند. این ارزیابی برای برنامه وزارت دفاع آمریکا در سال مالی ۲۰۲۷ تهیه شده بود؛ یعنی پیش از آغاز جنگ تحت رهبری آمریکا و اسرائیل علیه ایران که اکنون وارد هفتمین ماه خود شده است.

مقام‌های آمریکایی که به دلیل نداشتن مجوز اظهارنظر علنی، به شرط ناشناس ماندن با سی‌بی‌اس نیوز صحبت کردند، گفتند این ارزیابی ناشی از چند عامل بود: انتقال سامانه‌های پاتریوت به اوکراین پس از حمله روسیه در سال ۲۰۲۲، مصرف مهمات برای دفاع از اسرائیل و کاهش ظرفیت پایگاه صنعتی دفاعی آمریکا.

سی‌بی‌اس نیوز به دلیل نگرانی‌های امنیتی، از انتشار ارقام دقیق درصدی که مقام‌های آمریکایی ارائه کرده‌اند، خودداری کرده است. جورج نیز حاضر به اظهارنظر نشد.

مقام‌های آمریکایی می‌گویند در حالی که این کشور ذخایر قابل‌توجهی از برخی مهمات تهاجمی، از جمله مهمات حمله مستقیم مشترک (JDAM) و بمب‌های قطر کوچک (SDB)، در اختیار دارد، مهمات پدافند موشکی مورد استفاده در سامانه‌های تاد و پاتریوت در سطحی قرار دارند که ذخایر آنها از نظر راهبردی بسیار پایین و نگران‌کننده است.

۸:۳۲» حملات ایران به زیرساخت‌های کشورهای خلیج فارس، برنامه‌های جنگی آمریکا را مختل کرد

ایران از آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل در ۲۸ فوریه، دست‌کم ۱۳۵ حمله موشکی و پهپادی به ۸۴ مرکز زیرساختی در کشورهای حاشیه خلیج فارس انجام داده‌ است. این حملات، بخش‌های حساس تأسیسات نفتی، پالایشگاه‌ها، فرودگاه‌ها، نیروگاه‌ها و مجتمع‌های صنعتی را هدف قرار داده و میلیاردها دلار خسارت به بار آورده است.

رویترز با استناد به تصاویر ماهواره‌ای، داده‌های عملیاتی و مصاحبه با ۳۶ منبع گزارش داده است که ایران ممکن است از اطلاعات روسیه و چین برای شناسایی اهداف استفاده کرده باشد.

حملات ایران علاوه بر اختلال در عرضه جهانی انرژی، به تهران در مقاومت مقابل فشار نظامی آمریکا کمک کرده است؛ در حالی که دولت‌های منطقه در مواردی ابعاد خسارات را کمتر از واقعیت نشان داده‌اند.

۸:۰۹» ادعای ترامپ: من از سلاح هسته‌ای علیه ایران استفاده نمی‌کنم؛ نیازی به این کار نداریم | مادر همه بمب‌ها، بمب هسته‌ای نیست

ترامپ با این ادعا که از سلاح هسته‌ای علیه ایران استفاده نمی‌کنم افزود: مادر همه بمب‌ها، بمب هسته‌ای نیست

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درباره ایران مدعی شد: من از سلاح هسته‌ای علیه ایران استفاده نمی‌کنم. نیازی به این کار نداریم.

وی افزود: بمب مادر همه بمب‌ها، بمب هسته‌ای نیست.

۸:۰۰» ادعای سی‌بی‌اس: کاخ سفید و پنتاگون طرح‌هایی برای استفاده از بمب موسوم به «مادر همه بمب‌ها» علیه ایران آماده کرده که در صورت صدور دستور از سوی ترامپ، قابل اجرا خواهد بود

سی‌بی‌اس نوشت: کاخ سفید و پنتاگون طرح‌هایی برای استفاده از بمب عظیم انفجاری هوایی (MOAB) علیه اهداف نظامی در ایران آماده کرده‌اند؛ اقدامی که در صورت صدور دستور از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، قابل اجرا خواهد بود. این خبر را منابع آگاه از موضوع به سی‌بی‌اس نیوز گفته‌اند.

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز؛ در ادامه این مطلب آمده است: یکی از مقام‌های پنتاگون در گفت‌و‌گو با سی‌بی‌اس نیوز اظهار کرد: «وزارت جنگ برای طیف گسترده‌ای از سناریو‌های عملیاتی برنامه‌ریزی می‌کند تا دستورات رئیس‌جمهور و وزیر جنگ را اجرا کرده و از موفقیت مأموریت در هر محیط عملیاتی اطمینان حاصل کند.»

سخنگوی کاخ سفید نیز گفت: «ما درباره طرح‌های نظامی حساس که ممکن است وجود داشته باشند یا نداشته باشند، اظهارنظر نمی‌کنیم. رئیس‌جمهور ترامپ برای اطمینان از اینکه ایران هرگز نتواند به سلاح هسته‌ای دست یابد، همه گزینه‌ها را روی میز نگه می‌دارد.»

ترامپ هفته گذشته اعلام کرد که آمریکا پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره به ایران حمله نخواهد کرد. او همچنین از «گفت‌و‌گو‌های سازنده» با ایران سخن گفت، اما جزئیاتی درباره این گفت‌و‌گو‌ها ارائه نکرد.

شبکه سی‌ان‌ان روز پنجشنبه برای نخستین بار از طرح‌های مربوط به استفاده از بمب عظیم انفجاری هوایی یا «مُآب» (MOAB) علیه ایران خبر داد.

ترامپ پیش‌تر زمینه استفاده از این بمب را فراهم کرده بود؛ سلاحی که به «مادر همه بمب‌ها» نیز شهرت دارد و نخستین بار در سال ۲۰۱۷ برای حمله به مجموعه‌ای از غار‌های مورد استفاده گروه داعش در افغانستان به کار گرفته شد.

این بمب بزرگ‌ترین سلاح غیرهسته‌ای آمریکا محسوب می‌شود، بیش از ۳۰ هزار پوند (حدود ۱۳.۶ تن) وزن دارد و هزینه تولید هر واحد آن ۱۷۰ هزار دلار اعلام شده است.

ایران و ایالات متحده طی هفته‌های اخیر تا حد زیادی از حمله مستقیم به یکدیگر خودداری کرده‌اند؛ این وضعیت پس از چند ماه حملات متناوب آمریکا به اهدافی در ایران شکل گرفته است. با این حال، ترامپ هشدار داده است که اگر نتواند به توافقی رضایت‌بخش با دولت ایران دست یابد، ممکن است جنگ بار دیگر شدت بگیرد.

رئیس‌جمهور آمریکا ماه گذشته در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت که باید «تصمیم بزرگی» بگیرد؛ اینکه با ایران به توافق برسد یا «جمهوری اسلامی را نابود کند».

در همین حال، آمریکا محاصره بنادر ایران را اجرا می‌کند و می‌کوشد جریان انتقال نفت از تنگه هرمز ادامه یابد. با این وجود، ایران همچنان به تهدید کشتی‌ها در این آبراه راهبردی و حمله به آنها ادامه داده است؛ وضعیتی که قیمت جهانی نفت را در سطح بالایی نگه داشته است.

بر اساس اعلام فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام)، طی تابستان امسال بخش عمده‌ای از حملات آمریکا به ایران بر توانمندی‌های نظامی متعارف این کشور در نزدیکی تنگه هرمز متمرکز بود؛ از جمله مواضع پدافند هوایی و محل‌های نگهداری موشک‌ها و پهپادها.

ترامپ همچنین احتمال حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، از جمله «کوه کلنگ» (Pickaxe Mountain) را مطرح کرده است؛ مکانی که در عمق زمین قرار دارد و تحلیلگران معتقدند ممکن است بخشی از برنامه هسته‌ای ایران باشد.

۷:۳۴» پزشکیان وارد ارمنستان شد

رئیس‌جمهور برای شرکت در اجلاس سران کنوانسیون تنوع زیستی، وارد ایروان پایتخت ارمنستان محل برگزاری این اجلاس شد.

۰۰:۵۶» عضو ارشد انصارالله: سلاح‌های پیشرفته هنوز وارد میدان نشده

یمن اکنون یک ابرقدرت شده و مسیر پیشرفت و آزادی را ادامه می‌دهد

محمد الفرح عضو ارشد جنبش انصارالله یمن در پیامی تاکید کرد: سلاح‌های هوشمند و پیشرفته یمن هنوز وارد میدان نبرد نشده است.

الفرح در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: ارزیابی‌های اشتباه عربستان درباره توانایی یمن، یکی از مهمترین عوامل شکست و ناکامی ریاض است.

وی اضافه کرد: باور کنید شما تاکنون چیز زیادی ندیده‌اید، سلاح‌های هوشمند و تاثیرگذار هنوز وارد میدان نشده است.

الفرح افزود: اقلیت یا شبه نظامیان دانستن ملت یمن، نشان دهنده ادامه همان محاسبات غلط ابتدای جنگ است، همان زمانی که ائتلاف متجاوزان، اعلام کرد که فقط یک هفته زمان برای تسلط کامل بر یمن کافی است.

وی تصریح کرد: متجاوزان به رغم گذشت ۱۲ سال از جنگ، همچنان اسیر همان محاسبات غلط هستند.

الفرح ادامه داد: یمن اکنون یک ابرقدرت شده است و به رغم خواست عربستان، آمریکا و (رژیم) اسرائیل مسیر پیشرفت و آزادی را ادامه می‌دهد.

۰۰:۵۳» دیدار معاون عراقچی با رییس مجلس لبنان در بیروت

سعید خطیب‌زاده، معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، با نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، در دفتر وی در عین‌التینه دیدار و گفت‌و‌گو کرد.

در این دیدار، روابط دوجانبه ایران و لبنان و آخرین تحولات جاری، به‌ویژه تلاش‌ها برای پایان دادن به نقض‌ها و تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه لبنان، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

۲۳:۵۳» نماینده چین در سازمان ملل: آمریکا و ایران باید هر چه سریع‌تر مذاکرات را از سر بگیرند | جنگ اساساً نباید آغاز می‌شد

نماینده چین در شورای امنیت سازمان ملل گفت: جنگ میان آمریکا و ایران اساساً نباید آغاز می‌شد و ادامه آن به سود هیچ‌یک از طرف‌ها نیست و خویشتن‌داری و جلوگیری از گسترش درگیری‌ها، اقدامی عقلانی است.

وی افزود: آمریکا و ایران باید هرچه سریع‌تر گفت‌و‌گو‌ها و مذاکرات را از سر بگیرند و برای دستیابی به توافقی جامع و مورد قبول دو طرف تلاش کنند و حملات آمریکا تلفات سنگینی بر جای گذاشته و حمله به فرودگاه‌ها، خطوط لوله و ساختمان‌های اداری، پیامد‌های نگران‌کننده‌ای برای منطقه داشته است.

نماینده چین در شورای امنیت سازمان ملل اضافه کرد: چین همواره با حمله به غیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی مخالف بوده است. استفاده از زور راه‌حل مناسبی نیست و طرف‌ها باید اختلافات خود را از مسیر گفت‌و‌گو حل‌وفصل کنند.

وی ادامه داد: باید امنیت مبادلات بین‌المللی و ثبات زنجیره‌های تولید و تأمین جهانی حفظ شود و هرچه سریع‌تر صلح و ثبات به منطقه بازگردد.

۲۳:۵۳» کانال ۱۶ عبری: ایران بالغ بر ۹۵ درصد ظرفیت پرتابگر‌های خود را احیا کرده | شمار پرتابگر‌های تهران اکنون تقریباً به سطح پیش از جنگ بازگشته

رسانه عبری روز پنجشنبه اعلام کرد که ایران تقریباً تمام ظرفیت پرتابگر‌های موشکی خود را احیا کرده است.

کانال ۱۶ عبری به استناد ارزیابی‌های نظامی اسرائیل گزارش داد که شمار پرتابگر‌های ایران اکنون تقریباً به سطح پیش از آغاز تجاوز نظامی آمریکا و اسرائیل بازگشته است.

بر اساس این ارزیابی، ایران بالغ بر ۹۵ درصد ظرفیت پرتابگر‌های خود را احیا کرده است، اگرچه رسانه‌های دیگر از افزایش قدرت موشکی ایران در مقایسه با قبل‌از جنگ خبر می‌دهند.

رسانه صهیونیستی نیز تأکید کرد که ایران «پیشرفت قابل‌توجهی» در بازسازی توانمندی‌های خود داشته و این ارزیابی با گزارش‌های منتشرشده در روز‌های اخیر همخوانی دارد، گزارش‌هایی که تأکید می‌کنند که ایران اکنون توان پرتاب قابل‌توجهی دارد و تهران تولید موشک‌های بالستیک و پهپاد خود را به‌طور قابل‌توجهی احیا کرده است.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
جنگ بر سر میراثِ پدر؛ تایپه و پکن در دوئل تاریخی سون یات‌سن
«نبرد هرمز» روز نود و هفتم | گزارش در حال به روز رسانی
اوکراین در آستانه خالی‌شدن ذخایر پاتریوت | فقط ۲ موشک رهگیر باقی مانده است
قالیباف مصوبه دولت را متوقف کرد | ایراد مجلس به آیین‌نامه تأمین مالی تروریسم
عالم اهل‌سنت به علی‌اف: برای جلب رضایت غرب و صهیونیسم، حقوق مسلمانان را نادیده نگیرید
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
آمریکا تا ۲۰۳۰ در تنگنای موشکی | ذخایر پاتریوت و تاد زیر فشار جنگ با ایران
اعتراف سفیر انگلیسی به شکست محاسبات ترامپ: او از درک تمدن ایران عاجز است
۴۰ ضربه آمریکا به تفاهم‌نامه اسلام‌آباد
حاتمی: تنگه هرمز تا رعایت حقوق ملت ایران بسته می‌ماند | فرمانده ارتش از آمادگی بالاتر نیروها خبر داد
دادگاه نیویورک، نفت کاراکاس و مرگی به نام حقوق بین‌الملل؛ چگونه قوانین داخلی آمریکا منشور ملل متحد را بلعیدند؟
به‌مناسبت روز جهانی نابینایان بانک پاسارگاد خدمت‌رسانی به روشندلان گرامی را تسهیل کرد
انرژی ارزان در ازای عبور از محاصره؛ پیمان تحریم‌شکنی ایتالیا با شوروی و طراحی انیکو (ENI) توسط انریکو ماتئی (۱۹۶۰)
«نبرد هرمز» روز نود و ششم | پزشکیان: ۱۵۰۰ نفر از کسانی که پای لانچرها بودند، شهید شدند
مدیریت دارایی‌های مسکو؛ چرخش واشنگتن از ائتلاف‌سازی به مصالحه تحمیلی
 شب هولناک هستی در ایستگاه فوسا | پاسپورت ایرانی را لگدمال کردند، انگشتانش را شکستند؛ هستی مهدوی‌فر: شکایتم در ژاپن بی‌نتیجه ماند
برگزاری کنفرانس بین‌المللی مواد پیشرفته در صنایع و چهارمین KitoNext کرمان موتور
۱۲۶ هزار درخواست برداشت، ۶ ساعته در «ملّی‌گلد» تسویه شد
به مناسبت میلاد حضرت زینب (س) و روز پرستار؛ تخفیف 50 درصدی بیمه ملت برای بیمه‌نامه‌های مسئولیت حرفه‌ای پیراپزشکان
«نبرد هرمز» روز نود و پنجم | قالیباف: هم می‌جنگیم و هم مذاکره می‌کنیم؛ جنگ می‌کنیم تا دشمن مجبور شود به خواسته‌های ملت ما تن دهد
تغییر آرایش سبد محصولات کرمان موتور؛ از تنوع مونتاژی تا تکیه بر پلتفرم داخلی
معلمان خاموش؛ استادان بی نام در نجات جان‌ها
پایداری‌چی‌های متحصن در خیابان را جریان نئوفاشیسم می‌دانم | جریانی که برای خودش فتوا صادر می‌کند و دست به عمل می‌زند!
بمباران انبار نفت، درختان چیتگر را خشک کرده است؟
افت ۴۴ درصدی تولید شرکت ملی روی و سرب ایران ، در مقابل رشد ۱۳۰ درصدی درآمد
افزایش قیمت محصولات، کاهش تولید کربن ایران را جبران کرد...
فاصله آنچه تولید شد و آنچه به فروش رفت در شرکت بوتان
عملکرد گلدیران در ۶ ماهه سخت این صنعت...
هشدار مقتدی صدر به مقامات جمهوری آذربایجان درباره ممنوعیت حجاب در مدارس: عبرت بگیرید
پیشنهاد سردبیر

فراز در گفت‌وگو با معاون سازمان بوستان‌های شهرداری تهران بررسی کرد

بمباران انبار نفت، درختان چیتگر را خشک کرده است؟

کالبد شکافی طوفان الاقصی در گغتگو با نماینده حماس

هفتم اکتبر عقلانی بود یا نه؟! | به هزینه‌هایش می‌ارزید؟!
زندگی