یک عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با «فراز» میگوید: «فروش نفت در بورس کمکی به دور زدن تحریمها نمیکند».
بر اساس قانون بودجه سال ۹۸ وزارت نفت ملکف است ماهانه حداقل دو میلیون بشکه نفت خام سبک، دو میلیون بشکه نفت خام سنگین و دو میلیون بشکه میعانات گازی پارس جنوبی را به صورت منظم و مستمر با امکان تسویه صد درصد (۱۰۰%) ریالی یا ارزی در چرخه (رینگ) بینالملل (صادراتی) بورس انرژی در چارچوب قوانین و مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار، عرضه و گزارش عملکرد این بند را هر سه ماه یک بار به کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
اگرچه برخی کارشناسان اقتصادی اعتقاد داشتند فروش نفت در بورس به بخش خصوصی میتواند راهکاری موثر برای دور زدن تحریم ها باشد اما «هدایتالله خادمی» این راهکار را موثر نمیداند. این عضو کمیسیون انرژی مجلس در پاسخ به پرسش خبرنگار فراز درباره گزارش عملکرد وزارت نفت در فروش نفت در بورس میگوید: «درباره میزان دقیق فروش نفت در بورس نمیتوانم پاسخی دهم و عدد دقیقی اعلام کنم اما تاکنون میزان بسیار کمی نفت و میعانات در بورس فروخته شده و میزان فروش در حدی نیست که بتواند به تامین بودجه کشور کمکی کند»
بنابر اطلاعات منتشر شده در پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت، از آبان ماه سال پیش تاکنون ۱۸ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام سبک، ۱۳ میلیون بشکه نفت خام سنگین و ۱۳ میلیون بشکه میعانات گازی پارس جنوبی در بورس انرژی عرضه شده است. قرار است ۲۰ شهریور ماه جاری نیز ۲ میلیون بشکه میعانات گازی دیگر عرضه شود.
در مرحله اول و دوم عرضه نفت خام در بورس از مجموع دو میلیون بشکه نفت خام سبک عرضه شده، ۹۸۰ هزار بشکه خریداری شد. اگرچه این میزان فروش امیدوارکننده بود اما این روند امیدوارکننده در مراحل بعد ادامه نیافت.
بر اساس آمارهای ارائه شده در پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت، از زمان آغاز عرضه نفت در بورس در آبان پارسال تا هفتم خرداد ماه امسال، از مجموع ۱۸ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات عرضه شده تنها یک میلیون و ۸۵ هزار بشکه نفت خام فروخته شد.
به طور کلی در سال ۹۸ تاکنون وزارت نفت به طور میانگین ماهانه دو میلیون بشکه نفت خام سبک، دو میلیون بشکه نفت خام سنگین و دو میلیون بشکه میعانات گازی پارس جنوبی را در بورس انرژی عرضه کرده است. اگرچه میزان عرضه نفت با تعهدات وزارت نفت در بودجه ۹۸ مطابقت دارد اما در بیشتر مراحل عرضه نفت در بورس انرژی، هیچ معاملهای انجام نشده است.
خادمی درباره دلیل استقبال نکردن بخش خصوصی از عرضه نفت در بورس میگوید: «اگرچه شاید در شرایط عادی بهتر باشد کل نفت ما در بورس عرضه شود اما این کار در شرایط فعلی عملی نیست. در شرایط تحریم و وضعیتی که نمیتوان نفتکش ها را بیمه کرد و هزاران مشکل دیگر نیز وجود دارد و دولت نیز به سختی نفت صادر میکند نمیتوان توقع داشت بخش خصوصی و شرکتهای کوچک قادر به این کار باشند»
همچنین خادمی درباره میزان صادرات نفت ایران میگوید: «در حال حاضر به دلیل تحریمها میزان صادرات نفت ما کاهش پیدا کرده است. البته باید در نظر داشت که میزان صادرات نفت در امسال همراه با نوسانات شدید بوده است. اگرچه در برخی ماهها این میزان بسیار پایین آمده اما در برخی ماهها حتی بیش از یکونیم میلیون بشکه نفت در روز صادر کردهایم. بهتر است برای دور زدن تحریمها و افزایش صادرات بر روشهای قبلی مثل قانع کردن خریداران سنتی تاکید داشته باشیم».
ویدیو:
گفتوگو با سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس
دکتر فرهاد تیمورزاده در «کما»
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟