مصریها برای اولین بار بعد از چند سال تظاهراتی را علیه رژیم عبدالفتاح سیسی در میدان التحریر برگزار کردند. در واقع مصر روز جمعه روز استثنایی را سپری کرد به طوریکه هزاران شهروند به خیابانها آمدند و فریاد "عبدالفتاح سیسی باید برود" را سر دادند؛ گامی که سرآغاز خیزش مردمی در انقلاب ۲۵ ژانویه ۲۰۱۱ را تداعی میکند.
به گزارش فراز، به نقل از شبکه الجزیره، مصریها برای اولین بار پس از چند سال، تظاهراتی را در میدان التحریر قاهره برگزار کردند و علیه سرنگونی نظام شعار سر دادند.
فعالان شبکههای اجتماعی تصاویری از تظاهرکنندگان منتشر کردند که تصاویر رئیسجمهوری این کشور را در دو شهر دمیاط و المنصوره پایین میکشیدند.
صدها تظاهرکننده نیز در شعارهایی علیه سیسی خواستار کنارهگیری او شدند و تصاویر او را پاره کردند.
برای اولین بار از زمان سقوط دولت محمد مرسی از طریق کودتای نظامی در سوم ژوئیه ۲۰۱۳ است که میدان التحریر در مرکز قاهره شاهد حضور صدها شهروند مصر در مخالفت با نظام عبدالفتاح سیسی است.
تظاهرکنندگان توانستند خود را به میدانهای اصلی مصر از جمله میدان التحریر که نماد انقلاب ژانویه است برسانند در حالی که این میدان طی سالهای گذشته به روی تظاهراتها و تجمعات مردمی بسته بود.
اما نیروهای امنیتی این بار برخلاف سابق برخورد خشونتآمیزی با تظاهرکنندگان نداشتند.
همچنین استانهای اسکندریه، سوئز، دقهلیه، الغربیه و دمیاط شاهد تظاهراتهایی در محکومیت سیسی و نظامش بود.
این خیزش جدید در پاسخ به دعوت هنرمند و تاجر و پیمانکار مصری یعنی محمد علی به پا شده که معتقد است اولین هدفش را عملی کرده و ترس ناشی از چند سال سرکوب را شکسته است.
محمد علی بعد از خروج تظاهرکنندگان متعهد به برداشتن گامهای بعدی شده و از محمد زکی وزیر دفاع مصر خواسته سیسی را به دلیل ریختن خون مصریها بازداشت کند.
وی تاکید کرد: اگر سیسی کنارهگیری نکند و بازداشت نشود خودم به قاهره میآیم و وزیر دفاع مصر باید پیامدهایش را بپذیرد.
در این راستا هشتگ میدان- التحریر در لیست ترندها در شبکههای اجتماعی مصر و هشتگ سیسی برو در رتبه دوم ترندها در مصر قرار گرفت.
تعداد توییتها روی هشتگ میدان التحریر در ساعات اولیه به ۷۰۰ هزار توییت رسید.
تاکنون موضع رسمی از سوی دولت مصر درباره این تظاهراتها منتشر نشده است.
نیروهای امنیتی مصر از چند روز پیش تدابیر امنیتی شدیدی را در چند منطقه حساس پایتخت اتخاذ و تعدادی از فعالان را بازداشت کردند. یک تاجر و هنرمند جدا شده از نظام به نام محمدعلی خواهان برگزاری تظاهرات شده بود.
به گفته منابع، احزاب سیاسی مصری و جریانهای فعال محلی در فراخوان برای این تظاهرات مشارکت نداشتند.
از سوی دیگر، حسابهای کاربری طرفدار سیسی در شبکههای اجتماعی مدعی شدند که ویدیوهایی که درباره تظاهرات در میدان التحریر منتشر شده جعلی و مربوط به چند سال قبل هستند.
برخی نیز میگویند، تظاهرات در واقع مراسم خوشحالی مصریها از پیروزی تیم الاهلی بر تیم الزمالک بوده نه تظاهرات علیه سیسی.
روزنامه الیوم السابع که حامی نظام مصر است نوشت که آرامش بر میدان التحریر حکمفرماست و شبکهها ویدیوها را جعل کردهاند.
اما عمرو ادیب، یکی از اصحاب رسانه نزدیک به نظام در شبکه ام بیسی به تظاهرات محدودی علیه سیسی اذعان کرد.
این در حالی است که سیسی، رئیسجمهوری مصر جمعه شب برای شرکت در نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک رفت. منابع دولتی مصری اعلام کرده بودند که عبدالفتاح سیسی درحال بررسی لغو سفرش به نیویورک یا کوتاه کردن مدت سفرش است.
ویدیو:
گفتوگو با سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟