۲۹ مهر ۱۴۰۵ ۲۰:۴۶
سه‌شنبه ۲۵ آبان ۱۴۰۰ - ۱۶:۱۳
کد خبر: ۴۸۵۵۷
در حاشیه سخنان عضو مجمع تشخیص مصلحت

صداهای موازی

صداهای موازی
یکی از مشکلات دولت متاسفانه تعدد مراکز تصمیم‌گیری و نیز اظهار نظرهای برخی مقامات غیر مسوول و یا اظهار نظرهای غیر مسوولانه مقام­های مسوول در داخل و خارج دولت در مورد تصمیم‌ها و راهکارهای کلان حل مشکلات اقتصادی است.

 شاید به دلیل اینکه خود رییس‌جمهور می‌خواهد تمام افراد را از مزایای قدرت بهره‌مند سازد در نتیجه گاه با تداخل نظرات مواجه می‌شود. وقتی که دولت بر خلاف رویه معمول دولت‌ها علاوه بر پست معاون اولی، پست معاون اقتصادی را نیز تعریف کرد، می‌شد حدس زد که اظهارنظرکنندگان اقتصادی دولت جدید افزایش می‌یابد و این اظهارنظرهای متفاوت گاهی می‌تواند تاثیرات نامطلوب معکوسی بر اقدامات دولت بنهد.

 

آخرین نمونه از اظهارنظرهای ناهمسو با تلاش دولت،  متعلق به علی آقامحمدی ، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است که در رابطه با کسری بودجه دولت در مصاحبه‌ای  بیان داشت؛ دولت برای جبران کسری بودجه، اوراق می‌فروشد که البته کار منفور و بدی نیست و مجبور است اینکار را انجام دهد، البته ممکن است اوراق‌فروشی باعث ریزش بورس شود. مهم این است که دولت برای جبران کسری بودجه از بانک مرکزی استقراض نکند که این کار را نمی‌کند، چون آثار تورمی زیادی دارد»

 

این اظهارنظر درست یک هفته بعد از قول و قرارهای حمایتی تیم اقتصادی دولت با فعالان بورس، سبب شد تا فضای بازار سهام ملتهب و نامطمئن شود  به خصوص اینکه هنوز سهامداران حقیقی روی خوش به بورس نشان نداده­اند. البته برخی از کارشناسان اقتصادی نیز به آن تاختند اما نکته‌ای که در اینجا باید در نظر گرفت لزوم وجود وحدت رویه در اظهارات و تصمیمات مقامات است. این در حالی است که فردی به مانند آقامحمدی که علاوه بر عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، عنوان مشاور اقتصادی دفتر رهبری را نیز به دوش می‌کشد، باید در نظر داشته باشد که هر سخن او تنها بیان دیدگاه شخصی او نیست بلکه از نظر اذهان عمومی، برآیند نظرات اقتصادی دفتر رهبری و مجموعه حاکمیت تلقی می‌شود و بنابراین مهر تایید و حمایت از این اظهارات در پای صحبت‌های ایشان مینشیند که شاید خود رهبری نیز از آن خبر نداشته باشند و این قضیه تناقضاتی را برای فضای عمومی جامعه و حتی دولتمردان ایجاد می‌کند.

 

در حقیقت اگر هر شخصی با هر منصبی بخواهد در مورد سیاستهای اقتصادی دولت اظهار نظر نماید و نظر خود را بیان کند با انبوهی از اظهارات متضاد روبرو خواهیم بود که موجب سردرگمی فعالان اقتصادی و آحاد جامعه و البته تشدید بی انضباطی در اقتصاد می‌شود.

 

در واقع فعالان بورسی در حال حاضر نمی‌دانند آیا صحبتهای حمایتی تیم اقتصادی دولت از بازار سهام را باور کنند و یا صحبت‌های ناامیدکننده عضو مجمع تشخیص مصلحت را؟ آیا قرار است دولت اقدام به فروش اوراق برای جبران کسری بودجه کند و یا سیاست دیگری را دنبال می‌کند؟ این فضای نااطمینانی صدمات بیشتری را به فعالیت‌های اقتصادی وارد می‌کند. گرچه متاسفانه اخیرا توسط بانک مرکزی اعلام شد که از ۱۴۰۰/۹/۲۵ مجددا فروش اوراق بدهب دولت آغاز خواهد شد.

 

 البته این ناهماهنگی در مجموعه دولت فقط در این مورد خلاصه نمی‌شود و عدم هماهنگی در تصمیمات در روزهای اخیر بسیار بوده است. بحث آزادسازی قیمت‌‌گذاری خودرو یکی از این تصمیمات است که نشان می‌دهد یا افراد در تیم اقتصادی دولت بدون هماهنگی کار خود را انجام می‌دهند و یا اینکه نظرات و طرح‌ها از بار کارشناسی لازم برخوردار نیستند که این قدر سریع دولت را مجبور به عقب‌نشینی و تعدیل مواضع خود می‌کنند.

 

گفتنی است کارشناسان اقتصادی معتقدند استقراض از بانک مرکزی منجر به گسترش پایه پولی و افزایش تورم می شود اما با فروش اوراق بدهی دولت در عمل منجر به فشار به بانک ها و تامین کسری بودجه از طریق بانک ها علاوه بر بسط پایه پولی و افزایش تورم، تولید را نیز متوقف می کند. زیرا خالی کردن بانک ها عملا به رکود و در نهایت توقف تولید و افزایش بیکاری منتهی خواهد شد. چنین اقدامی به معنای آن است که برای حفظ دولت، سایر بخش های اقتصاد را که متعلق به بخش غیردولتی است، فدا کنیم.

 

در مجموع باید گفت گرچه رسما اعلام شده که مسائل اقتصادی با مسوولیت معاون اقتصادی رئئیس جمهور می­باشد لکن باید لذعان شود یکی از مهم‌ترین مشکلات دولت سیزدهم عملا چند صدایی در در فرماندهی امور اقتصادی است و بهتر است هر چه زودتر دولت فکری به حال این موضوع کند و البته شاید دولت در شرایط حاضر علاوه بر این مسائل به سخنگویی نیز نیازمند است تا طرحها و نظرات چه اقتصادی و چه غیراقتصادی خود را به طور شفاف و صریح با مردم در میان بگذارد و صداهای موازی را از مجموعه دولت حذف کند. ازطرف دیگر افرادی که در مجموعه دفتر رهبری دارای شغل و مقامی هستند از تاثیر سخنان خود بر فضای جامعه آگاه باشند و سعی کنند از کلماتی استفاده نمایند که سبب تشدید نااطمینانی در فضای کشور نشوند.

 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پارسیان در نیمه نخست ۱۴۰۵
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پارسیان در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
پیشنهاد سردبیر
زندگی