۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۲۰:۵۲
شنبه ۱۲ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۵:۳۲
کد خبر: ۵۳۴۳۵

بدهکاری دولت، طلبکاری سیاسی

بدهکاری دولت، طلبکاری سیاسی
تحلیل گران اقتصادی می‌گویند به دلیل اختلاف دولت و طلبکارانش بر سر این اعداد و ارقام، اصولا ارائه رقم دقیق از میزان بدهی هر دولت غیر ممکن است. به همین به نظر می‌رسد بحث بدهی‌ها بیش از آنکه جنبه اقتصادی و کاربردی داشته باشد رنگ و بوی سیاسی جناحی به خود گرفته است. بحث مغفول مانده دیگر این است که چون این بدهی ها هیچ وقت کاملا تسویه نمی شود، روی هم انباشت شده و مدام از دولتی به دولتی دیگر به ارث می‌رسد. برای همین نمی‌توان تنها یک دولت را مقصر و مسوول بدهی های موجود دانست.
نویسنده :
مهسا جزینی

بدهی+دولت+به+بانک+مرکزی+چقدر+است

 

رسم است هر دولتی که سرکار می‌آید بابت بدهی‌های دولت قبلی آه و ناله سر دهد و از زمین سوخته‌ای که تحویل گرفته سخن بگوید. رسانه‌های حامی‌اش هم تا مدت‌ها آن را سوژه و دستمایه اخبار و گزارش‌های خود کنند و دولت پیش از خود را بدهکارترین دولت بعد از انقلاب بخوانند. دولت پیشین هم ادعا را تکذیب کند و در نهایت نه رقم دقیق بدهی مشخص می شود و نه مقصر آن!

 

این در حالی است که تحلیل گران اقتصادی  می‌گویند به دلیل اختلاف دولت و طلبکارانش بر سر این اعداد و ارقام، اصولا ارائه رقم دقیق از میزان بدهی هر دولت غیر ممکن است. به همین به نظر می رسد بحث بدهی ها بیش از آنکه جنبه اقتصادی و کاربردی داشته باشد رنگ و بوی سیاسی جناحی به خود گرفته است. بحث مغفول مانده دیگر این است که چون این بدهی‌ها هیچ وقت کاملا تسویه نمی شود، روی هم انباشت شده و مدام از دولتی به دولتی دیگر به ارث می رسد. برای همین نمی توان تنها یک دولت را مقصر و مسوول بدهی های موجود دانست.

 

مثلا بخشی از بدهی‌ها مربوط به فروش اواق قرضه مصوب مجالس قبلی است. مجلس در قوانین بودجه، از یک سو دولت را موظف به فروش اوراق مالی با سررسیدهای تا ٤ ساله می کند و از سوی دیگر با پیش‌بینی اعتباراتی، دولت مکلف به بازخرید اوراق منتشرشده در سال‌های قبل می شود. به این ترتیب قطعا باز پرداخت بخشی از این اوراق مالی به دولت های آتی موکول می شود.

 

بدهکارترین؟

 

حالا هم ادعا شده که رئیسی بدهکارترین دولت تاریخ جمهوری اسلامی ایران را  با رقم ۵۳۰ هزار میلیارد تومان تحویل گرفته است. معاون دولت می گوید که رئیسی تا ۱۴۰۴ باید بدهی دولت قبل را پرداخت کند و رئیسی هم می‌گوید که ماهانه ۱۳ هزار میلیارد تومان بدهی دولت قبل را پرداخت می کند. خبرگذاری فارس هم در خبری دیگر مدعی شده بود که دولت رئیسی وارث بدهی ۹۲۱ هزار میلیاردی است و خبرگزاری موج هم این رقم را ۶۴۳ هزار میلیارد تومان اعلام کرده بود. رسانه مشرق نیوز هم مدعی افزایش ۳۳ برابری میراث بدهی در دلت روحانی شده است.

 

این درحالی است که حمید پورمحمدی، معاون سازمان برنامه و بودجه خرداد ماه سال ۹۷ بدهی دولت را بین ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده بود. حالا این سوال پیش می‌آید که یعنی این بدهی تا سال ۱۴۰۰ از بیش از دو تا برابر شده است؟

 

از ۸۸ هزار میلیارد تا ۴۵۰ هزار میلیارد

 

ابتدا گفته می شد میزان بدهی دولت احمدی نژاد که در سال ۹۲ به حسن روحانی و دولتش ۸۸ هزار میلیارد تومان بوده اما حسن روحانی، در ماه‌های نخست آغاز به کار دولتش حجم بدهی‌های دولت گذشته به بانک‌ها و بخش‌های خصوصی و پیمانکاران بر اساس بررسی‌های مجلس شورای اسلامی را بیش از ۱۸۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده بود.

 

 وزیر راه و شهرسازی هم این رقم را در سال ۹۳، ٣٠٠ هزار میلیارد تومان اعلام کرده و گفته بود توان بازپرداخت این بدهی هم وجود ندارد! اما در نهایت اعلام شد که ۴۵۰ هزار میلیارد، تومان رقمی است که دفتر تعیین بدهی در خزانه کل کشور به‌عنوان بدهی کلی دولت قبل عنوان کرده است.

 

احمدی نژاد اما سال با تکذیب آمار اعلام شده مدعی شد که  بدهی دولتش به بانک مرکزی ۳۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان و در مقابل سپرده بخش دولتی در بانک مرکزی معادل ۳۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است و سپس بر اساس این آمار این گونه نتیجه‌گیری کرده است که بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی در پایان دولت او معادل ۱۵۰۰ میلیارد تومان بوده است.

 

از هزار میلیارد تا ۱۶ هزار میلیارد

 

محمود احمدی نژاد هم میراث بدهی های به جا مانده از دولت خاتمی را بیش از ۱۶ هزار میلیارد تومان  اعلام کرده بود. اما بر اساس نماگرهای بانک مرکزی، بدهی دولت و شرکت‌ها و موسسات دولتی به بانک‌ها و بانک مرکزی در مقطع پایان تابستان سال ۱۳۸۴، کمی بیش از یک هزار میلیارد تومان بود. برخی آمارها هم حاکی از این بود که خاتمی با 15هزار میلیارد دلار حساب ذخیره ارزی را به احمدی نژاد تحویل داد، اما وقتی آقای احمدی نژاد دولت را تحویل آقای روحانی داد، موجودی این حساب منفی بود. 

 

آمارها آن قدر عجیب و متناقض است  مثلا سال ۹۲ مصادف با آمدن دولت روحانی خبرگزاری اصولگرای تسنیم گزارشی منتشر کرد که بر مبنای آن دولت احمدی نژاد پاکدست ترین دولت تاریخ جمهوری اسلامی به لحاظ اقتصادی قلمداد شده بود. در این گزارش در مقایسه بدهی‌ها آمده بود:«مقایسه بدهی دولت به بانک مرکزی در سه دولت گذشته حاکی است، بدهی دولت به بانک مرکزی در دولت هاشمی ۲۸۰ درصد و دولت خاتمی ۱۱۸ درصد رشد داشته است، در دولت احمدی‌نژاد تا سال ۹۰ بدهی دولت به بانک مرکزی ۸ درصد کاهش دارد!»  حتی اگر این آمار هم درست باشد چیزی که در میان گم شده یا می شود این است که مثلا هیچ اشاره‌ای به درآمدهای سرشار نفتی دوران احمدی نژاد و بحران کاهش درآمد نفتی ناشی از تحریم ها در دولت روحانی نمی شود!

 

 

مولف : مهسا جزینی
ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پیشنهاد سردبیر
زندگی