۲۹ مهر ۱۴۰۵ ۲۳:۰۹
دوشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۸:۰۰
کد خبر: ۶۵۰۸۹

در صورت تحقق این سه شرط علی مطهری، احتمال مشارکت مردم در انتخابات افزایش می‌یابد

در صورت تحقق این سه شرط علی مطهری، احتمال مشارکت مردم در انتخابات افزایش می‌یابد
اعتماد نوشت: آنچه از شواهد و قرائن برمی‌آید و زیر پوست جامعه می‌گذرد آن است که فعلا میل قابل توجهی برای مشارکت در انتخابات وجود ندارد.

علی مطهری در یادداشتی با عنوان «لازمه‌های انتخابات مطلوب» نوشت: این روزها در آستانه پیش‌ثبت‌نام انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی رسانه ملی و مسوولان برگزاری انتخابات به درستی تبلیغات وسیعی را آغاز کرده‌اند برای رسیدن به یک انتخابات مطلوب. اما انتخابات مطلوب، مشروط به تحقق لوازم و شروط و مقدماتی چند است که در راهبرد این عزیزان مغفول واقع شده یا لااقل فعلا پرداختن به آن‌ها را ضروری نمی‌بینند.

مهم‌ترین مقیاس و مولفه انتخابات مطلوب، میزان مشارکت مردم است. آنچه از شواهد و قرائن برمی‌آید و زیر پوست جامعه می‌گذرد آن است که فعلا میل قابل توجهی برای مشارکت در انتخابات وجود ندارد، یکی به خاطر دو انتخابات غیر آزاد گذشته ریاست‌جمهوری و مجلس یازدهم و دیگر به دلیل مشکل سختی معیشت مردم و تورم و گرانی افسارگسیخته که امیدی هم به بهبود آن احساس نمی‌شود و سوم به خاطر تنزل جایگاه مجلس از آنچه در قانون اساسی وجود دارد.

مسئولان باید این سه علت را از بین ببرند تا خود به خود معلول آن‌ها یعنی عدم تمایل به شرکت در انتخابات نیز از میان برخیزد. برای از بین رفتن سابقه بد دو انتخابات گذشته، هیات‌های اجرایی و نظارتی و در راس آن‌ها شورای نگهبان باید مردم را به اطمینان برسانند که رویه گذشته در حذف نامزدهای کارآمد و نگاه سیاسی و مهندسی انتخابات تکرار نخواهد شد.

برای امیدوار شدن مردم به آینده بهتر از نظر معیشت نیز مردم باید توقف افزایش قیمت‌ها را احساس کنند و این امر تا حد زیادی به سیاست خارجی کشور بستگی دارد. دولت سیزدهم باید هرچه زودتر پای خود را از جنگ روسیه و اکراین بیرون بکشد تا اتحاد اروپا و امریکا علیه ایران و افزایش تحریم‌ها را متوقف کند و از سوی دیگر با بهبود روابط با دنیا راه سرمایه‌گذاری‌های خارجی را باز کند و الا فاصله ما با کشورهای همسایه، همچون امارات و ترکیه و حتی آذربایجان از نظر توسعه باز هم افزایش می‌یابد. اما برای بازگشت مجلس به جایگاه خود نیز چند کار باید صورت گیرد.

باید قبول کنیم که مجلس از جایگاه خود در قانون اساسی پایین آمده و طبعا کارآمدی آن تنزل پیدا کرده و دیگر نمی‌توان گفت نماینده اراده مردم است. با تاسیس شوراهای مختلف در کنار مجلس و تفویض اجازه قانون‌گذاری به آن‌ها بخشی از اقتدار مجلس طی سال‌های اخیر از بین رفته است. تاسیس شورای عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام در مجمع تشخیص مصلحت نظام که به مثابه شورای نگهبان دوم مصوبات مجلس را بررسی می‌کند و کار آن مخالف صریح قانون اساسی است بخش دیگری از اقتدار مجلس را گرفته است.

تاسیس شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا نیز که صرفا برای مقابله با تحریم‌های شدید ترامپ و دور زدن آن‌ها شکل گرفته بود، اما به عنوان یک نهاد دایمی تلقی شده است و دست به قانون‌گذاری می‌زند، بخش دیگری از اقتدار مجلس را از میان برده است.

برای آنکه مجلس به جایگاه اصلی خود برگردد، باید اولا شوراهایی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی که در قانون اساسی هم وجود ندارد حق قانون‌گذاری نداشته باشند و فقط سیاست‌گذار باشند. ثانیا شورای عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام منحل شود و انطباق لوایح و طرح‌ها با سیاست‌های کلی به عهده نمایندگان مجلس باشد و حداکثر نماینده مجمع تشخیص بتواند در کمیسیون و صحن مجلس نظر خود را اعلام نماید و ثالثا شورای عالی سران که یک امر موقت بوده تعطیل شود.

با آن سه کار یعنی اطمینان مردم از تکرار نشدن رویه دو انتخابات قبلی و بهبود وضع معیشت مردم و بازگشت مجلس به جایگاه اصلی خود، می‌توان به مشارکت بالای مردم امیدوار بود.

 

 

 

 

برچسب ها:
ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
پیشنهاد سردبیر
زندگی